Kazanlak.Com

А минават за честни хора...

А минават за честни хора...
(статия на стр.2 във вестник "Работническо дело" брой 87 от 27 Март 1964, става въпрос не за роми а за "чисти българи")
Какво по-просто от това да скачиш електрическата си инсталация с мрежата преди електромера и да черпиш енергия, колото си искаш. Струва ти се, че пристъпваш в комунизма, защото потребяваш, без да плащаш. Още повече за това не се иска да влизаш в чужда къща, нито разбиваш каси и врати. Седиш си у дома, чувстваш се честен човек и... крадеш. Подаваш ръка на познатите си, ходиш на работа, на събранията се изказваш. Нещо повече - понякога с висок глас изказваш огорчението си, че улиците са слабо осветени.
Огорчаваш се, а после се връщаш вкъщи, включваш електрически печки, котлони, радваш се на плодовете на цивилизацията. Съвестта ти е чиста - нали електромерът не отчете разхода! И си спокоен, защото незаловеният крадец не е крадец. Но...
... Йордан Маринов Иванов, ул."Зографски манастир" 1, открадна, да, именно открадна - 12 375 киловатчаса - точно толкова, колкото изразходва за три денонощия фабрика "Пролетарий" с 500 души работници в смяна.
... Методи Захариев Алексиев, ул. "баучер" 3, обсеби 7138 киловатчаса - достатъчни за десетдневна работа на шивашката кооперация "Бойка".
...Елена Кафеджийска, ул. "Капитан Андреев" 6, открадна 5013 киловатчаса.
... Спас Николов Мартинов, ул. "Тричко Велев" 3 - 3394 киловатчаса.
Само те, четиримата, са ограбили държавата с 1118,80 лв. Ограбили са 28 000 киловатчаса енергия! - енергия, достатъчна за осветлението на 3000 домакинства за два дни.
Те живеят в нашия град, ходят по нашите улици, поздравяваме се с тях, здрависваме се. И не знаем, че са крадци.
Вие, техните съседи, съкварталци, приятели! Знайте, че когато внезапно спре токът и децата ви останат на тъмно, вина за това имат и онези, които до снощи минаваха за честни хора.

Г. Йорданов

...


RSS email


за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.52175