12:18 | 20 юли 13 5874

Непоказвани досега тракийски артефакти са изложени в казанлъшкия музей

Непоказвани досега тракийски артефакти са изложени в казанлъшкия музей / Новини от Казанлък

До края на август, казанлъчани и гостите на града могат да разгледат изложбата с тракийски находки от последните разкопки в региона. В мултимедийната зала на ИМ Искра са представени напълно разкритата гробница край село Бузовград, чието проучване екипът на казанлъшките археолози, ръководен доц. д-р Георги Нехризов от НАИМ при БАН започна през октомври миналата година след разкопаването й от иманяри и находки от могили край реките Лешница и Габровница. 

Гробницата в Бузовград е разкрита в могилата, наречена Ораната, намираща се на 2,2 км. юго-източно от селото. За спасяване на гробницата бяха отпуснати 50 хил. лв. целево от Министерството на финансите. Освен останките на тракийска гробница, датирана от учените към IV в. пр. Хр., в южната периферия на могилата е разкрито ритуално огнище – есхара с размери около метър и половина на метър и половина  – става ясно след реставрацията му. Есхарата е вече възстановена от реставраторите и представлява пирамидално издигната глинена плоча с богата орнаментика. В центъра има кръг, около ъглите – също има интересни кръгове, които се срещат за пръв път, сподели ръководителят на екипа Георги Нехризов. Орнаментите са правени с шнур, върху мокра глинена замазка, същата техника е приложил и реставраторът на есхарата в наши дни. Под голямата плоча, археолозите намират второ по-ранно ритуално огнище. Тази плоча е с размери около 70 х 70 см. , също вече реставрирана и изложена в музея. При нея, централният орнамент ясно личи, че символизира слънцето. Есхарите – обредни огнища, върху които са извършвани ритуали за възпоменание на мъртвите и не са служелли за битови огнища, са характерни за региона на Севтополис, сподели д-р Нехризов. В музея на Казанлък могат да бъдат разгледани и намерените при проучванията преди заливането на Севтополис от язовира огнища, които са били ползвани от обитателите на древния град. Ще ни се да свързваме есхарите от Бузовград със самата гробница, каза още археологът. Т.е. предполага се, че и те са от разцвета на тракийската цивилизация по нашите места IV – V в. пр. Христа.  В самата гробница са намерени амфори, друга керамика и метални предмети.

От края на желязната епоха са и другите артефакти, изложени в новата експозиция на казанлъшкия музей. Те са открити при проучването на огромния по територия могилен некропол, разположен в землищата на днешните села Горно Сахране, Асен, Скобелево, Ясеново и Голямо Дряново. В комплекса има 375 надгробни могили. Екипът на доц. д-р Нехризов проучва едва 11 могилни насипа, в някои от които разкрива тракийски погребения. Тези погребения са били на членове на по-обикновеното тракийско общество и откритите там гробни дарове са по-скромни. Проучването на тези могили, отново бе свързано със спешност на археологическата научна дейсност – разкопките се налагаха заради монтажа на фотоволтаичен парк в района на Ясеново и Голямо Дряново. Така археологическите проучвания бяха финансирани от BCI Казанлък холдинг.

Изложбата остава в мултимедийната зала на ИМ Искра до края на месец август. Входът за нея е безплатен за казанлъчани и гостите на града. За есента, доц. Нехризов и археологът на ИМ Искра Меглена Първин вече планират гостуването й в други музеи в България.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак