12:44 | 16 октомври 13 4899

Община Казанлък декларира, че е против закриването на Школата и откриване на бежански лагер

Община Казанлък декларира, че е против закриването на Школата и откриване на бежански лагер / Новини от Казанлък

Декларация против закриването на ЦСПП- гр. Казанлък и откриването на бежански лагер на територията на община Казанлък бе изпратена днес

Декларация до Президента на Република България Росен Плевнелиев, до Председателя на Народното събрание Михаил Миков, до Министър-председателя Пламен Орешарски, до заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев бе изпратена днес от местната власт на община Казанлък.

В нея се декларира несъгласието с намеренията да бъде закрит Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР – гр. Казанлък и откриването на лагер за настаняване на бежанци на територията на община Казанлък. В подкрепа на тази позиция са  посочени редица аргументи, свързани с особеностите на Казанлък по отношение на икономиката и наличието на промишлени предприятия за специално производство като „Арсенал“ АД и неговите подразделения, разположението на военен полигон и погреби на Министерството на отбраната, както и с потенциала на града и региона и бъдещото му развитие. 

Декларацията бе подписана от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, председателя на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов и представените политически партии и движения в Общински съвет-Казанлък (Текстът на Декларацията и сканираният вид на документа са долу)

Днес се проведе и разширено заседание на Щаба на кмета за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, който бе предварително планиран.По предложение на кмета на община Казанлък като извънредна точка № 1 бе включено обсъждане на проблема със закриване на ЦСПП- гр. Казанлък и превръщането му в център за бежанци – анализ и оценка на риска.

Кметът Галина Стоянова посочени аргументите, подкрепящи становището на местната власт против закриването на Центъра и отварянето на бежански лагер на територията на община Казанлък. Тя каза, че никой не е против бежанците и предоставянето на подходящи, нормални условия за живот по време на тяхното пребиваване в нашата страна. Но предвид спецификата на Казанлък в социално-икономическо, промишлено, културно отношение, както и факта, че той е географският център на България, не е удачно такъв лагер да се открива на територията на общината. Участниците в заседанието на Щаба на Кмета – представители на Община Казанлък и ръководители на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, на Военните формирования на територията на Казанлък, на РУ „Полиция“, Клиентски център на EVN, на „ВиК“ ЕООД – район Казанлък, РУ ПБЗН и др. институции подкрепиха посочените аргументи и изразиха своите съображения против отварянето на бежански лагер на територията на община Казанлък. Например, в община Казанлък няма лекар инфекционист, нито епидемиолог, както и достатъчен ресурс в общинската болница за лечение на повече пациенти от тези от петте общини, които обслужва МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“  ЕООД, с тревога каза управителят на здравното заведение д-р Кети Маналова- Владкова.

По дневния ред на заседанието беше обсъдена подготовката на община Казанлък за предстоящата зима. Всички присъстващи заявиха готовността на държавните и общински институции за работа при зимни условия.

На снимките: Заседание на Щаба на Кмета на 16 октомври 2013 г.

Пресцентър на Община Казанлък

 


ДО

Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н МИХАИЛ МИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 42 НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Г-Н ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ И

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

От Кмета на община Казанлък, Председателя на Общински съвет-Казанлък и  представените политически партии и движения в Общински съвет-Казанлък

           По повод появилата се информация в средствата за масово осведомяване относно закриването на Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР- гр. Казанлък и превръщането му в лагер за настаняване на бежанци,

ДЕКЛАРИРАМЕ:

Несъгласие  с намеренията да се закрие Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР- гр. Казанлък и откриването на лагер за настаняване на бежанци на територията на община Казанлък

В подкрепа на тази наша Декларация излагаме следните аргументи:

1.     Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР –гр. Казанлък съществува от 1971 г. и ежегодно обучава 700-800 полицейски служители. Има сключени договори за обучение на служители от Министерството на правосъдието, Държавната агенция по горите, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Министерството на отбраната. Центърът е доказал, че може да създава и повишава квалификацията на кадри в системата на Министерството на вътрешните работи и на други важни институции.

ЦСПП е разположен на територията на парк „Тюлбето“ – най-големият парк в региона с територия 890 дка , в близост до вилната зона на Казанлък.

2.     В Казанлък е разположено най-голямото в България и единствено по рода си предприятие за специално производство – „Арсенал“ АД. На негова територия има разработено стратегическо въоръжение. В погребите на намиращото се наблизо Бузово кале също се съхраняват взривни материали. На 1 км от „Тюлбето“ се намира единственият в България пиротехнически завод за капсули, подразделение на „Арсенал“ АД.

3.     Теренът на ЦСПП-Казанлък  граничи непосредствено с Военен полигон на Министерството на отбраната, където непрекъснато се провеждат обучителни мероприятия и стрелби на Военните формирования на Българската армия и на НАТО, разположени в Казанлък.

4.     В района на Военния полигон са разположени погреби на Министерството на отбраната, където също се съхраняват военни съоръжения и взривни материали.

5.     В непосредствена близост до ЦСПП се намират водоемите за захранване с питейна вода на населението в град Казанлък.

6.     Общинската болница – МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД, на практика обслужва населението на пет общини – Казанлък, Мъглиж, Гурково, Николаево и Павел баня и няма необходимия фонд от персонал и медикаменти за поемане на повече пациенти. Болницата в Казанлък няма отделение по инфекциозни заболявания, нито лекар и екип от специалисти по инфекциозни болести, което ще създаде значителни затруднения за здравното обслужване на бежанците.

7.     Община Казанлък няма условия за настаняване на деца в риск, които неминуемо идват с бежанската вълна.

8.     Центърът попада в охранителната зона  на Казанлъшката тракийска гробница – паметник на културата под егидата на ЮНЕСКО, която ежегодно се посещава от над 100 хил. туристи от цял свят.

9.     Казанлък е географският център на България, през който преминават международни транспортни коридори, свързващи Европа с Близкия Изток, както и два планински прохода с важно значение, затова визията на града и Долината на розите и тракийските царе, както и сигурността на огромния поток от туристи от цял свят имат изключително значение.

10.  Казанлък е един от центровете на ЛОКУС 2 (Локална културна система) с тенденция на проспериращо развитие на вътрешния и международния туризъм. Културно-историческите обекти и паметници, намиращи се на територията на община Казанлък, всяка година се посещават от десетки хиляди наши и чуждестранни туристи.

11.  Община Казанлък работи по 4 проекта, свързани с развитието на туризма на обща стойност над 7 млн. лв.  Предстои стартиране на дейностите по проект на Министерството на регионалното развитие, които основно са за благоустрояване на парк „Тюлбето“. Долината на розите и тракийските царе е уникална със своята природа, климатични особености и артефакти от древната тракийска цивилизация и това я прави привлекателна туристическа дестинация в цял свят. Регионът има огромен потенциал в тази посока и наличието на повече представители на реда и сигурността създават необходимата сигурност за жителите и за гостите на града.

12.  В пряка близост до ЦСПП е разположен кв. „Кармен“ с висока концентрация на ромско население, което основно е съставено от безработни, социалнослаби граждани и многодетни семейства. Считаме, че напрежението допълнително ще се увеличи и нагнети със затварянето на Центъра и превръщането му в лагер за бежанци.

На територията на община Казанлък има данни за 6000 жители от ромски произход.

13.  За община Казанлък нивото на безработицата е 8.6% и има тенденция да нараства.

 

Разчитаме на Вашето компетентно становище, като съобразите изложените по-горе аргументи.

 

ГАЛИНА СТОЯНОВА

Кмет на община Казанлък

НИКОЛАЙ ЗЛАТАНОВ

Председател на Общински съвет-Казанлък

РАДИАНА СТЕФАНОВА

За Групата общински съветници от ПП ГЕРБ

ВАСИЛ САМАРСКИ

За Групата общински съветници от  БСП

НИКОЛАЙ ИБУШЕВ

За Групата общински съветници от „Експерти за Казанлък“

СТАНЧО ЛЕКОВ

За Групата общински съветници от „ЛИДЕР – ДПС – РЗС“

СТЕФАН ДАМЯНОВ

За Групата общински съветници от „ГУСВ – НДСВ“

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7531 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5733 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5171 | 19 април 2024

Полицейска акция залови незаконни оръжия в дома на 69-годишна жена

4551 | 18 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4242 | 23 април 2024

След тричасово дебнене на бракониери - 7 заловени, куп актове и иззето оборудване

3975 | 18 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

3706 | 24 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3643 | 22 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

2837 | 23 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2770 | 23 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак