11:37 | 23 юли 14 13079

Църквата гони майка с четири деца на улицата

Църквата гони майка с четири деца на улицата / Новини от Казанлък

Днес в 9.30 часа Мария Александровна Бошнакова и децата й: Александра на 18 години, Николай на 14 години, Владимир на 12 години и Елисавета на 8 години трябваше принудително да бъдат изведени от жилището, което семейството обитава.

Апартаментът се намира в Казанлък и е собственост на храм „Успение Богородично“, като по съдебен начин от църквата са водили дела за освобождаването на жилището.

Мария е съпруга на свещеника Цанко Бошнаков, който в момента работи в църквата „Света Троица“ в Казанлък. Тя е руска гражданка и няма имоти в България не може и да отиде при родителите си в Русия, защото няма разрешение да изведе децата от България.

През 2011 година отец Цанко и Мария се разделят и заживяват отделно. На 3 септември 2012 година, настоятелството на храма, който е собственик на апартамента, решава, че Мария и децата й трябва да освободят жилището. Следва дело в Районен съд – Казанлък и Окръжен съд – Стара Загора, като двете инстанции отсъждат в полза на църквата. Така преди няколко дена, Бошнакови получават и писмо от частен съдебен изпълнител, че трябва доброволно да напуснат жилището. В писмото е записано, че в 9.30 на 23 юли 2014 година е насрочен въвод във владение и опис на движими вещи в апартамента, който четирите деца и майката обитават.

Жилището ще трябва да напусне и персийската котка Криси, която се скри в очакване на изгонването на обитателите от апартамента.

Така тази сутрин, Владимир посрещна своя 12-ти рожден ден със стегнати куфари. Всички се надяват, че все пак ще бъдат оставени в жилището. Най-голямата дъщеря на отец Цанко и Мария е Александра на 18 години. Тя е сред най-изявените казанлъшки таланти, като с виртуозните си изпълнения на пияното печели множество награди от авторитетни международни и национални конкурси.

При разговора си с медиите, днес 14-годишният Николай сподели, че баща им е посягал на майка им, но те не са можели да направят нищо. Това бе потвърдено и от по-малкият Влади.

Отец Цанко не дойде в жилището. По телефона свещеникът разговаря с майката на децата си и заяви, че иска Владимир да го посети, за да му честити рождения ден. 12-годишното момче, обаче твърдо отказа да отиде в църквата при баща си.

Отец Цанко освен свещеник бе и общински съветник в Казанлък през предходния мандат.

Ние не искаме да съдим един или друг човек, вероятно и майката и бащата имат своя вина за раздялата им, но не можем да разберем, защо е нужно църквата да изгони 4 деца и майка им на улицата, защо бащата не ги защити, колкото и майка им да е "черна" в неговите очи.

Зададохме въпрос на Александра дали е вярваща. Тя отговори, че цялото семейство са вярващи и ходят всяка неделя в църквата. На въпрос дали, това отношение на самата църква към тях няма да повлияе на вярата им 18-годишната изявена пианистка бе категорична, че ще продължат да вярват в Господ.

Бащата на майката – Мария е свещеник в Русия. Мария и отец Цанко нямат развод.

За ситуацията е уведомено и Посолството на Русия в България. От там отговарят, че молбата й е изпратена по официалните канали до компетентните органи на Република България, до Националния Омбудсман на България, до отговарящите за правата на децата към Президента на Русия.

До момента на публикуването на статията /11:30/ все още частния съдебен изпълнител не бе извел семейството от жилището. Мария обаче не знае къде ще отидат: „Нямам имоти в България. Предложиха ми общинско жилище на 8-я етаж, но покривът течеше, а аз нямам пари за ремонт".

Маша, както я наричат приятелите не работи и изхранва семейството с парите, като отец Цанко й дава като издръжка - по 85 лв. на дете. Преди раздялата й с отеца, Мария е била диригент на храмовия хор при църквата "Успение Богородично". Тя е дипломиран диригент и може би единствен в България дипломиран диригент на църковен хор. Но след като Цанко Бошнаков напуска семейството и жена си, Маша е била изпъдена и от хора. 

В семейството и момчетата са свирили на пиано, но по-късно са се отказали. Най-малката Елисавета в момента взима уроци и се подготвя да тръгне по пътя на кака си. В събота Ели ще навърши 13 години, но все още не се знае къде ще бъде тя в този ден.

kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак