17:01 | 29 юли 14 3137

Министърът на Околната среда поздрави кмета в Казанлък за успешните мащабни проекти

Министърът на Околната среда поздрави кмета в Казанлък за успешните мащабни проекти / Новини от Казанлък

Министър Станислав Анастасов в Казанлък: Искам да поздравя местната власт, че успешно реализира мащабни проекти за опазване на околната среда. Министърът подчерта още, че няма да се говори за отпадъците като за боклук, а като ресурс и за ресурсноефективна икономика


Министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов даде висока оценка на работата на Община Казанлък при реализирането на проекти, свързани с околната среда и водите.  По покана на кмета на община Казанлък Галина Стоянова днес той посети града на розите, веднага след като направи първа копка на Регионалния център за управление на отпадъците - Стара Загора. Министър Анастасов изказа благодарности и на изпълнителите на проектите по ОП „Околна среда“, които изпълняват отговорно поетите ангажименти. „Между 70 и 100 милиона лева ще получат от началото на август всички общини, в които се изпълняват проекти по ОП „Околна среда“ - каза още в Казанлък министърът. – Тези средства са преди актуализацията на бюджета, а ако тя стане факт, размерът ще достигне до 200 млн. лева. С тях общините ще могат да направят разплащане с изпълнителите на проектите, така че те да продължат да работят.“ Според него, ще има едно и също отношение към всички проекти, така че да няма преференции за никого.

Той дори се пошегува, че тези мащабни обекти, изпълнявани по проекти на ОПОС, е хубаво да бъдат посетени и от министъра на финансите, независимо кой е той, така че на място да оцени тяхната значимост и необходимостта от своевременно осигуряване на финансиране.

В Казанлък министърът бе придружен от ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ Спиридон Александров. Заедно с кмета на общината Галина Стоянова и заместник-кмета по строителство, инфраструктура и транспорт Даниела Коева те посетиха два обекта, които се реализират по ОП „Околна среда“. Това са Претоварната станция за общински отпадъци – Казанлък и Градската пречиствателна станция за отпадни води на Казанлък, намираща се край с. Овощник.

Претоварната станция в Казанлък е важна част от проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора“, финансиран по ОП „Околна среда“. Първата копка на Обект 1 от проекта – изграждане на Регионален център  за управление на отпадъците – Стара Загора, бе направена днес на площадката край старозагорското село Ракитница. Първата копка на Претоварната станция в Казанлък бе направена на 24 април. Тя ще се разполага върху 32 дка площ и ще има обособени три зони – приемна, производствена и складова. Тук ще се приемат твърдите битови отпадъци от общините Казанлък, Мъглиж и Павел баня. Те ще се компресират, след което ще се извозват до регионалния център. Ще бъде изграден и Общински събирателен център, където гражданите могат да предават разделно събрани отпадъци. Строителните дейности вървят много добре -  в момента се изгражда довеждаща инфраструктура, разширява се съществуващият път и се оформят площадките на различни нива. С Претоварната станция за общински отпадъци-Казанлък вредното въздействие върху околната среда ще се сведе до нула, ще се постигне екологосъобразно третиране на отпадъците и намаляване на транспортните разходи в резултат на компресирането на отпадъците. Ефектът за населението е чиста околна среда и запазване размера на такса битови отпадъци за гражданите и юридическите лица в община Казанлък.
 

Ръководителят на УО на ОПОС Спиридон Александров:
Община Казанлък ще бъде една от малкото общини в България, която няма да оказва никакво вредно въздействие върху околната среда


Интегрираният воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък е на стойност близо 23 млн. лв. и е финансиран от  Кохезионния  фонд  на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Oперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Още при самото си откриване през 2000 г. ГПСОВ е морално остаряла, тъй като строителството й продължава 16 години.  Тя пречиства битовите отпадни води на Казанлък – град с 50 хил. жители, и поема пречистените от локалните станции промишлени води на големите казанлъшки предприятия. С функционирането на ГПСОВ се преустановява замърсяването на р. Тунджа. Много важен резултат е, че с нейното функциониране се поддържа чиста вододайната зона на Стара Загора и се подобрява екоравновесието в целия регион. С реконструкцията и модернизацията на ГПСОВ ще се постигне високо ниво на опазване на околната среда в Старозагорска област и повишаване качеството на ВиК-услугите в общината. Обектът ще даде възможност за реализация на ВиК-проекти, позволяващи включването и на отпадните води от населените места Шипка, Шейново, Крън, Енина Копринка. Първата копка на реконструкцията на ГПСОВ-Казанлък бе направена на 18 февруари 2014 г. и дейностите вървят по график, каза днес ръководителят на проекта Кънчо Христов.
По думите на ръководителя на УО на ОП „Околна среда“ Спиридон Александров, споделени още при старта на Претоварната станция, Община Казанлък ще бъде една от малкото общини в България, която няма да оказва никакво вредно въздействие върху околната среда с изграждането на Претоварната станция за общински отпадъци и с изпълнението на проекта за реконструкция и модернизация на Градската пречиствателна станция за отпадни води.

Виж видео: Посещение на Министъра на околната среда и водите

Снимки и текст: Пресцентър на Община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7552 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5754 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5185 | 19 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4261 | 23 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

3861 | 24 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3665 | 22 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

2989 | 23 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

2946 | 25 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2801 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2621 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак