18:37 | 26 август 14 2718

ГЕРБ: Нямаме никаква вина за тези 3,3 млн. лв. по казуса “Тракия трейд“

ГЕРБ:  Нямаме никаква вина за тези 3,3 млн. лв. по казуса “Тракия трейд“ / Новини от Казанлък

Пресконференция в отговор на такава от опонентната БСП – Казанлък дадоха днес представители на ПП ГЕРБ – Аксения Тилева, доскорошен депутат в 42-то Народно събрание, Николай Златанов – председател на Общинския съвет в Казанлък и Нено Влайков – зам. председател на общинската организация на ГЕРБ и на Общинския съвет.

Новината, която обявиха тримата на пресконференцията е, че от днес на интернет сайта на Общински съвет - Казанлък са публикувани абсолютно всички документи по, сагата свързана с дупката на инфекциозната болница, покупката й от „Тракия трейд”, разтрогването на договора и последващото задлъжняване на Община Казанлък с нови около 3,3 млн. лв. В това число документи е и споразумението след арбитражния съд и стенограмите от заседанята на Общинския съвет от 2006-та, когато е взето прословутото решение за продажба – потвърди на изричен въпрос от kazanlak.com Николай Златанов.

Както журналистите, така и представителите на ГЕРБ  поставиха въпросите за това, къде и за какво са разходвани получените от Община Казанлък през 2007 около 2 млн. лева при продажбата на имота.

Милиони са идвали по това време в общинската хазна от приватизация, това не е единствената сделка, каза Николай Златанов, като покани всеки заитересован да отиде в Община Казанлък и да проучи за какво са били разходвани парите. Това, което е построено през годината на продажбата, 2007-ма е само гаровия площад за около 200 хиляди лева – подчерта Аксения Тилева.

Много е интересно за какво са похарчени всички приходи от приватизация от началото на демокрацията – който се интересува нека направи такова разследване, документите са в Община Казанлък и администрацията никога не е отказвала достъп до обществена информация, какъвто е гарантиран по закон, освен когато става дума за класифицирана, каза още Нено Влайков, който показа картата си на общиснки съветник като пример, че и колегите му от другите партии имат пълен достъп до информация в администрацията си чрез този документ.

Подробен запис на пресконференцията вижте във видето:

Пълния текст на отговора на ГЕРБ към БСП публикуваме без редакторска намеса:

 

ОТГОВОР

От общинското ръководство на ПП ГЕРБ - гр. Казанлък

Относно: Позиция на Изпълнителното бюро на ОбС на БСП Казанлък

 

ПП ГЕРБ - Казанлък счита, че разпространената от Общинския съвет на БСП в Казанлък позиция във връзка с казуса Община Казанлък – „Тракия трейд“ ООД , е обида към всички казанлъчани. Защото тази позиция не е нищо друго, освен изкривяване на очевидните факти по случая и опит за представяне на лъжата като истина. Целта е да се заблуди общественото мнение и да се избяга от основния въпрос: „ Кой?“ Кой създаде казуса „Община Казанлък –Тракия трейд ООД“, кои са конкретните виновни лица, потърсена ли е някаква отговорност и ще има ли наложени наказания ?

Вие, уважаеми съграждани, заслужавате да научите истината за въпросната сделка, която ощетява всички нас, жителите на общината, с повече от 3 300 000 лева.

ВЯРНО е, че началото е поставено с Решение №545/26.10.2006 г. на Общински съвет - Казанлък с председател Васил Самарски и с издаване на Заповед № 1138/22.12.2006 г. на кмета Стефан Дамянов, с които е стартирана процедурата по продажба на терена на бившата Инфекциозна болница.

БЕЗСПОРНО е, че Председателят  и Кметът  са представители на БСП и че решението е прието с мнозинството на БСП.

БЕЗСПОРЕН ФАКТ е, че към момента на тези действия ПП ГЕРБ не е имала нито един представител нито в Общинския съвет, нито в управлението на Община Казанлък, защото ПП ГЕРБ е учредена на 3.12.2006 г. Затова считаме, че г-н Дамянов и г-н Самарски, като представители на тогавашното мнозинство на БСП в управлението на Казанлък, нямат никакво право да завличат и нас в бездната на собствения си провал.

Но опитите за манипулация на общественото мнение по случая  не спират дотук.

НЕ Е ВЯРНО, че решението по административно дело №5/2007 г. на Старозагорския окръжен съд, постановено по оспорената заповед на Кмета, е доказателство за законосъобразност на сделката. Предмет на проверка в това производство е само законосъобразността на процедурата по провеждане на конкурса. С окончателното Определение в сила от 18.07.2013 г., Върховен касационен съд потвърди решенията на Окръжен и Апелативен съд, като обяви по безспорен начин сделката за НИЩОЖНА, поради противоречие със закона и невъзможен предмет.

ВЯРНО е, че непосредствено след подписване на  Договора за покупко-продажба от 01.08.2007 г., „Тракия трейд“ ООД заплаща изцяло определената продажна цена от 1 884 960 лева без ДДС, която постъпва  по сметките на Община Казанлък. Интересно е как са похарчени тези допълнително постъпили средства в общинския бюджет, тъй като през 2007 г., най-големият реализиран строителен обект е „Реконструкция на гаровия площад“ на стойност 200 000 лева.

БЕЗСПОРНО е, че съгласно чл.7 и чл.8 от договора, купувачът е следвало да завърши обекта - ОДО и жилища, най-късно в срок до 01.02.2009 г.

ВЯРНО е, че през м.септември 2011 г. „Тракия трейд“ ООД предявява иск срещу Община Казанлък за обявяване на договора за нищожен.

БЕЗСПОРНО е, че от 01.02.2009 г. /крайният срок за завършване на обекта/ до м.септември 2011 г. /датата на предявяване на иска за разваляне на сделката/, близо 3 години, нито кметът Дамянов, нито председателят Самарски са изпълнили вменените им от закона задължения да защитят обществения интерес и да предприемат действия по финализиране или разваляне на тази сделка.

НЕ Е ВЯРНО, че Общински съвет – Казанлък, не е знаел за съществуването на съдебното дело. Настоящият Председател на ОбС е участвал във всички обсъждания с юристите на общината, а представители на Председателския съвет са присъствали на провеждани срещи с търговска верига, проявяваща интерес към терена. Информацията е била достъпна за всеки, който е проявявал интерес и съпричастност, защото съгласно чл.33, ал.2 от Закона за местната администрация и местното самоуправление /ЗМСМА/  всички органи и организации в страната „са длъжни да оказват съдействие на общинския съветник, както и да му предоставят сведения и документи, които са му необходими във връзка с дейността му на съветник“.

Освен това, решенията на съда по този казус са публични и са публикувани в сайтовете на съдилищата.

НЕ Е ВЯРНО, че Кметът на общината няма право да сключва споразумение с „Тракия трейд“ ООД или с което и да било трето лице, без решение на Общинския съвет. Правомощията на Кмета на общината и Общинския съвет са императивно определени и разграничени в ЗМСМА. Съгласно чл.44, ал.1, т.15 от закона „Кметът представлява общината пред физически и юридически лица и пред съда“. Тези законови правомощия на кмета не могат да бъдат ограничавани от Общинския съвет, а още по-малко от една партия, дори тя да е БСП.

ВЯРНО е, че подписаното споразумение с „Тракия трейд“ ООД предвижда разглеждане на спора от Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата. Приемането на това решение е продиктувано от икономия на време и средства, в сравнение с триинстанционното съдебно производство. Арбитражният съд при БТПП е най-старият и уважаван арбитраж, в който повечето арбитри са професори и преподаватели в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“. Производството е съкратено до една инстанция, с което са спестени стотици хиляди левове за държавни такси и адвокатски хонорари. За сравнение, таксата пред арбитража е около 47 000 лева, а в триинстанционното съдебно производство би била около 288 000 лева.

На въпроса ще понесе ли някой отговорност за една незаконосъобразна сделка от 2006 г., ощетила Община Казанлък с 3 300 000 лева, отговаряме:

            Законовата отговорност е потърсена от компетентните държавни органи със Сигнал вх.№ 1775 от 27.04.2012 г., подаден от кмета Галина Стоянова  до Окръжна прокуратура - гр. Стара Загора. До момента, повече от 2 години, разследването не е приключило. Искането е да се установят виновните длъжностни лица и да бъдат наказани.

Уважаеми съграждани, когато г- н Дамянов, в качеството си на Кмет, и г-н Самарски,в качеството си на Председател на ОбС, са встъпвали в длъжност, са положили  клетва, чийто текст гласи:  „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите  на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от община Казанлък и да работя за тяхното благоденствие.“  Ние считаме, че с подписването  на   тази сделка, ограбила  всички казанлъчани и довела до щети в огромни мащаби, г-н Дамянов и г-н Самарски са нарушили положената клетва. Затова на 07.08.2014 г. на заседание на Общински съвет-Казанлък групата на ПП ГЕРБ  поиска от тях да поемат своята морална отговорност, като напуснат настоящия Общински съвет. До днес отговор от тях няма.

Всички документи, касаещи казуса „ Община Казанлък – Тракия трейд ООД“, са публикувани на сайта на Община Казанлък www.kazanlak.bg, в меню Общински съвет.

 

26.08.2014 г.

Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Д-р Нели Боскович: Липсата на профилактика и здравословен начин на живот са водещи за отключването на неврологични болести

9332 | 21 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9050 | 25 март 2024

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

7995 | 27 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

4826 | 26 март 2024

Кражби в Казанлъшко и Павелбанско регистрираха за ден униформените

3806 | 21 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3177 | 25 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

2873 | 27 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2272 | 25 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2229 | 22 март 2024

Шипка фест ще събере майстори и занаятчии от цялата страна през септември

2197 | 21 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак