12:57 | 12 септември 14 3469

Танцов ансамбъл Арсенал и Ренета Колева представят Казанлък и България в Япония

Танцов ансамбъл Арсенал и Ренета Колева представят Казанлък и България в Япония / Новини от Казанлък

26 казанлъчани заведе тази година на традиционното танцово турне в Япония  Христо Стоянов, художествен ръководител на арсеналския фолклорен танцов ансамбъл и директор на фирмения Дом на културата. Вече 16 години арсеналските танцьори, водени от Стоянов, показват на чувствителните японски естети красотата на българския фолклор. И тази година с групата заминава и специален готвач, който ще приготвя традиционна родна храна за българския ресторант, нарочно рекламиран като част от програмата на празника в Мунаката. Рекламните материали на японски език за участията, концертите и българския ресторант са вече готови и дори изпратени тук, в Казанлък.

Турнето, стартирало тази година на 7-ми септември, ще продължи до 25-и септември. Има голяма вероятност в края на концертните пътувания арсеналци да бъдат приети от българския дипломат №1 в Страната на изгряващото слънце – Георги Василев. С групата ще пътува и първата подгласничка на Царица Роза`2014 - Ренета Колева. Царицата ще домакинства Световния фестивал на България в гр. Мунаката, чийто съорганизатор са казанлъчани в лицето на „Арсенал“ АД и представителния му фолклорен ансамбъл. Близо 60 участници от цяла Азия ще танцуват по време на фестивала. Част от тях, според предпочитанията си, имат и български танци в репертоара. Фестивалът, който се провежда по повод всенародните празници за рождения ден на японския император, събира участниците на Глоубъл Арена – огромен спортен комплекс, разположен в паркова среда, където са провеждани и Азиатските спортни игри.

Съвсем нова 90-минутна програма са подготвили за турнето си тази година арсеналските танцьори. Те ще покажат на гостите на фестивала музикално-певчески танцови картини от традиционния живот на българите в миналото. На практика, в песните и танците на арсеналци, които ще бъдат част от японската програма, присъстват всички български етнографски области. Моми и ергени, игри и закачки в типичното нашенско народно веселие ще оживеят пред погледа на японската публика в изкуството на младежите от арсеналския ансамбъл. Красотата на мъжкия тракийски танц, крайдунавските хора, ветренските ергени, празничната русчуклийска, пиринското пеене, айдемирци ще радват азиатците във Фукоока. Участието на фестивала в гр. Мунаката, провинция Фукоока, е съчетано от няколко години и със септемврийски концертни изпълнения на арсеналските танцьори във Фукуяма. В първите години на сътрудничеството на Казанлък с Япония майският Празник на розата беше втори повод за казанлъшко присъствие в Страната на изгряващото слънце, но напоследък събитията от двете пътувания се обединяват в едно – през септември. Причината е в далечното разстояние между двете страни, обяснява Стоянов.

Срещи и вечери с кметовете на Фукоока и Фукуяма, посещения в японски училища, гостувания на японски деца при българските танцьори, позиране пред местни художници, семинари в зали за бойни изкуства, участие в Есенен празник в Порцелановия парк Арита са само част от събитията от съпътстващата програма на арсеналската танцова делегация в Япония.
Ревю на костюми от българските етнографски области е другият „гвоздей“ в програмата, домакинствана от Казанлък, символично представен от Царица Роза като патрон на събитието в лицето на Ренета Колева.

Широко медийно отразяване и телевизионни репортажи и тази година ще са част от българското присъствие на фестивала в гр. Мунаката. Книги от „Арсенал“ АД, купища български сувенири, розови продукти и албуми , представящи България, е приготвил арсеналският представителен фолклорен колектив за японските си приятели. Най-големият подарък за тях тази година е новата песен, специално подготвена за турнето. Текстът е на Христо Стоянов, музиката е от фолклорната област Македония. Текстът, по думите на Стоянов, е послание за приятелство и вярност, благодарност към японските партньори и домакини. Песента се казва „Ти“ и ще се изпълнява в превод на японски.

Текст: Трибуна Арсенал

 

Брой 88 на "Трибуна Арсенал" можете да прочетете тук:

Изтегли
 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак