11:44 | 30 октомври 14 2103

МЦР-Взаимопомощ става на 10 години на 5 ноември 2014 г.

МЦР-Взаимопомощ става на 10 години на 5 ноември 2014 г. / Новини от Казанлък

Организацията работи в 4 основни направления: екология, доброволчество, изкуство и култура.

Активните екологични инициативи започват с почистване на Старата река в Казанлък, последвани с развитието на Еко фестивал Копринка, който ще се проведе за 5-та поредна година през 2015 г. Организацията има спечелени 2 специални награди на Министерство на околната среда и водите в конкурси „Зелена България” и „Обичам природата и аз участвам”, втора награда на Община Казанлък за младежка инициатива през 2013 г. и първа награда, съвместно с United Avangard Artist в международен конкурс за правата на човека на Европейската Комисия.
В сферата на изкуството и културата младежите са организирали концерти на млади таланти, и имат зад гърба си запазена марка в Патентното ведомство с име „Малка сцена” Също така са организирали 4 изложби на млади художници.

Организацията през годините е осъществила пет фондонабирателни кампании за хора в неравностойно положение. Тя има множество партньорства с читалища в Община Казанлък, общини в региона, музеи, библиотеки, посолства, старчески домове и  Дневен център за деца с увреждания- Казанлък.
Първата в България Стена на доброволчеството е създадена в град Казанлък, благодарение на „Взаимопомощ”, като при откриването й негово Превъзходителство д-р Лешек Хелсел, посланик на Полша в България отбеляза, че Казанлък е „Столицата на доброволчеството” и че младежката организация не е организация-еднодневка.  

Организацията е съучредител на Национален младежки форум (НМФ), обединение на 35 младежки организации от България, която формира младежка политика на България. Младежката организация от Казанлък е участвала и в управлението на НМФ като част от Контролната комисия и до днес, както й в Управителния съвет в лицето на Мария Славова през 2013 г. Преди дни „Взаимопомощ” участваха за втори път като организатори на среща между МОН и Център за развитие на човешките ресурси по проблемите на програма „Еразъм+” на ЕК в сектор „Младеж”.
Междувременно през годините 10 младежи са участвали в стипендиантска програма „Възможности”, финансирана от собствени приходи на организацията, и 8 младежи са работили по програмата „Студентски практики” на МОН.

Организацията участва активно в международни обмени, семинари, тренинги в чужбина от 2006 до днес.
От 2009 г. Взаимопомощ” администрира Евродеск точка в гр. Казанлък за разпространение на младежка информация.
Акредитираната по Европейска доброволческа служба в Брюксел организация има изпратени 26 български доброволци и посрещнати 36 чуждестранни доброволци в града на розите. Организацията се е доказала и със спечелени  общо 10 проекта по програма „Младежта в действие” и „Създаваме по-добро бъдеще” на „Загорка” АД.

Девет години Председател на организацията е Красимир Цанев, в момента експерт „Програми и проекти”. Преседател на организацията от ноември 2013 г. е инж. Мария Славова, която през същата 2013 беше и кандидат за омбудсман на гр. Казанлък и кандидат за народен представител на последните парлаентарни избори в България. Мария Славова е известна в града с ролята си в развитието на гражданския сектор. Междувременно по проект на „Взаимопомощ” в града ни има две доброволки от Швеция и Германия, работещи по проект „Приятелство в кутия” на програма „Младежта в действие” в Дневен център за деца с увреждания, Дома за стари хора 1 и 3, помагащи за осъществяване на бюлетин „ДоброволциТЕ”, който се отпечатва и във вестник „Искра”.

При желание на младежи да се включат в проекти на организация, същите могат да се свържат с Председателя на е-майл: mslavova@ydcma.org

Екип МЦР-Взаимопомощ

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак