14:16 | 21 ноември 14 5046

Трибуна Арсенал: 50 години се пазят трудовите досиета на всички, работили в „Арсенал”

Трибуна Арсенал: 50 години се пазят трудовите досиета на всички,  работили в „Арсенал” / Новини от Казанлък

Виж новия 93-ти брой на вестник "Трибуна Арсенал"

50 години се пазят трудовите досиета и разплащателните ведомости на всички, работили в „Арсенал”, след тяхното напускане или пенсиониране. Така е по закон и ние го спазваме абсолютно, каза за „Трибуна Арсенал” Пенко Тотев, началник отдел „Личен състав” на фирмата и един от двамата основни служители, заедно с Велина Милева, които оформят документите за пенсиониране на арсеналци: както настоящи, така и бивши работници, които имат трудов стаж във фирмата. 100% са защитени документите на всички, работещи тук, и те могат да са сигурни за тях и за стажа си при пенсиониране, нищо няма да се загуби, както и че няма да бъдат ощетени в една или друга степен по отношение на стаж и заплащане. След този срок , по закон, документите се предават за съхранение във филиалите на Централния Държавен архив, каквито има в Стара Загора и Велико Търново.
На хартиен носител са всички досиета до 1994 година. След този период трудовите досиета в архива се дублират - както на хартиен, така и на електронен носител, и при търсене служителите са далеч по-облекчени в работата си.


Благодарение на това става по-лесно и издаването на служебна справка за трудов стаж в „Арсенал” при положение, че даден работник или служител вече не е част от колектива му. За целта е необходимо подаването само на молба, което става на гише на централния портал на „Арсенал” и в рамките на две седмици екипът на Пенко Тотев реагира в писмен вид. Проблемът и трудността в случая идват при положение, че лицето, изискващо справката, не е работило на площадка „Арсенал”, а в някое от закритите поделения или филиали на някогашния МК „Фридрих Енгелс” и документацията е изгубена или не се знае къде се съхранява. „Тогава търсим фирмата приемник и, ако и там няма нищо, се обръщаме към Териториалното поделение на НОИ, но не оставяме човек без решение”, категоричен е Пенко Тотев.

Има специално разписана процедура по закон при положение, че фирмата, в която лицето е работило, е закрита и не се откриват никакви документи за трудов стаж. Ако предстои пенсиониране на лице от закрита и несъществуваща фирма или филиал и не се откриват документи за стаж и възнаграждение там, то тогава като възнаграждение, необходимо при пенсиониране, се взема минималната работна заплата. Проблем има обаче за работилите на такива места на категория, които се оказват сериозно ощетени в тази ситуация, категоричен е експертът „Личен състав”.
В рамките на три дни до седмица обикновено отнема времето, нужно за подготовка на документи на арсеналци, на които предстои пенсиониране. За целта освен молба-образец, която се подава от бъдещия пенсионер, се подготвят и удостоверение за пенсиониране и още два документа: УП 2 - за заплатите и УП 3 - за трудовия стаж. И в двата случая, освен трудовото досие, важна е информацията, която се съдържа в трудовата книжка на съответното лице за предишни работни места и възнаграждения. Ето защо е важно трудовата книжка да се съхранява.

Това е важен ангажимент на самото лице и от няколко години тя остава в него. Срещу подадена декларация от самия работник или служител обаче за предоставяне за съхранение на трудовата книжка към трудовото досие, този ангажимент може да се поеме от „Арсенал”. Това се прави и като превенция срещу изгубване или повреждане. В дългогодишната си практика Пенко Тотев обаче е виждал и други случаи - на умишлено непредоставяне на трудова книжка с мотив, че е изгубена или не се знае къде е. Обикновено това се прави от лица, които не желаят новият им работодател да „види” техни предходни дисциплинарни наказания или уволнения. При загубване следва дългата процедура по наново доказване и нанасяне на трудовия стаж от предходните работни места.
Два са основните периоди, които са важни за всеки, на когото предстои пенсиониране в близките години. Единият период обхваща времето от 1-ви януари 1982 – до 31-ви декември 1996 година, който е задължителен за изчисляването на пенсията. Този период е задължителен и на практика оформя основния стаж и основния коефициент за пенсиониране. Вторият период е от 1-ви януари 1997 година до момента, в който лицето, полагащо труд, е придобило право за пенсиониране.

Средно 30 арсеналци месечно подават документи за пенсиониране през последната година, като броят им е сравнително еднакъв с този от предходните години, независимо, че заради очакваните промени в пенсионното законодателство в страната има сериозен ръст на желаещите за пенсиониране - имащи право на това заради придобити стаж или възраст.От 2000 година всички работещи в „Арсенал” са с призната втора категория труд.

Трибуна Арсенал

Виж новия 93-ти брой на вестник "Трибуна Арсенал"

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7361 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5617 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5087 | 19 април 2024

Полицейска акция залови незаконни оръжия в дома на 69-годишна жена

4469 | 18 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4088 | 23 април 2024

След тричасово дебнене на бракониери - 7 заловени, куп актове и иззето оборудване

3906 | 18 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3547 | 22 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2550 | 21 април 2024

Калоян Янакиев с първа самостоятелна изложба

2538 | 18 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2427 | 23 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак