16:24 | 25 ноември 14 3333

Библиотека “Искра“ излезе с обръщение по повод искания наем от НЧ “Искра“

Библиотека “Искра“ излезе с обръщение по повод искания наем от НЧ “Искра“ / Новини от Казанлък

Днес колективът на Общинска библиотека "Искра" разпространи до медиите обръщение, което е адресирано до председателя на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов по повод искания наем от НЧ „Искра-1860” за използването на сградата. Към момента от Читалището са предивили иск за задължения от над 400 хиляди лева . Ето и пълния текст на обръщението:

ДО Г-Н НИКОЛАЙ ЗЛАТАНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
КАЗАНЛЪК
Обръщение

на колектива на  Общинска библиотека „Искра”

Общинска библиотека „Искра“  е една от най- старите  библиотеки в страната.  За година на нейното създаване се счита 1860 г. - 27. 12.1860 г., годината, когато е създадено първото българско читалище в гр. Казанлък–„Народно българско читалище“, в което е организирана публична, общодостъпна читалня за гражданството. Още в първите дни след Освобождението просветните казанлъчани се заемат с възстановяването на читалищната дейност и библиотеката, считана за ,,най- важен отдел” в  Ученолюбива дружина „Искра” – основен културно–просветен център  на Казанлък. През 1889 г. библиотеката тържествено е открита като публична, общодостъпна и безплатна.
От 1970 г. библиотеката се нарежда сред 40-те най- големи общински читалищни библиотеки и е дългогодишен  национален първенец по големината на фондовете и по своята дейност в тази категория.

С решение на Общински съвет – Община Казанлък и съобразно Закона за закрила и развитие на културата, през 2000 година библиотеката придобива статута на общински културен институт и е регистрирана като Oбщинска библиотека „Искра“.

Днес, Общинска библиотека „Искра“ притежава около 300  000 библиотечни единици– книги, периодични, картографски, графични и нотни   издания, грамофонни плочи, аудио-касети, DVD и CD, репродукции и др. По разнообразието и специфичността на фондовете библиотеката се счита за неотменна част от българското книжовно наследство и от историята на библиотечното дело у нас. От 1996 г. започна и автоматизацията на основните библиотечни процеси.

Благодарение на високата квалификация на библиотечния колектив, ОБ „Искра” е една от най-посещаваните културни институции в града. Средно годишно новите читатели са 3400, броят на посещенията надхвърля 48  000, раздават се над 130  000 библиотечни единици.

ОБ „Искра” е постоянен партньор на Община Казанлък, респективно на  Отдел „Култура” и другите културни институти, на читалищата и гражданските формирования, неправителствените организации и творческите сдружения при организирането и провеждането на културни начинания-  изложби, премиери на книги, концерти, литературни вечери, сказки, краеведски научни сесии и конференции, публикации и телевизионни предавания, беседи за учениците и редица други.. За първи път през 2006 г. библиотеката се включи в националните библиотечни кампании „Четяща България” и „Национална библиотечна седмица”, редом с областните центрове, изпреварвайки някои регионални библиотеки. Ново начало се постави и в Детски отдел по отношение на съвместна дейност с училищата при организиране на техните празници „Вече съм грамотен” и Седмица на детската книга и изкуства за деца с участието на читалищата  и училищата от общината. През 2011 година Библиотеката ни стана Обучителен център по Програма ”Глобални библиотеки”, разкри Обществено-информационен център за гражданите, защити проекти за десетки хиляди лева, започна дигитализация на ценните си колекции, разкри електронните си ресурси в интернет, стъпвайки в информационното пространство редом с най-големите библиотеки в страната.

 

Всички ние работим , изповядвайки вижданията на международната общност, че свободата, благоденствието и развитието на обществото и на отделната личност са основните човешки ценности. Те ще бъдат постигнати само от добре информирани хора и от тяхната способност да упражняват своите демократични права и да играят активна роля в обществото. Конструктивното участие и развитието на обществото зависят от доброто образование, както и от свободния и неограничен достъп до знание, мисъл, култура и информация. Публичната ни   и обществена библиотека, вратата към знание (на местно ниво), осигурява условия за непрестанно учене, независимо вземане на решение и културно развитие на отделната личност и на социалните групи и етноси, явява се гарант за демократичното развитие на местната общност.
      

На фона на нашите професионални успехи, признати навсякъде в страната и от гражданите на нашата община, както и усилията ни да бъдем съвременна културна институция, сериозна заплаха буди поведението на Настоятелството на Народно читалище “Искра 1860”- гр. Казанлък,.изявено нееднократно в писма  и заповеди до библиотеката ни относно искан наем за ползване на сградата, движимо имущество и книжен фонд-претенции, които  за първи път бяха отправени към нас съвсем необосновано и внезапно през 2012  година !

През 1995 г.,  читалището се е сдобило с нотариален акт по обстоятелствена проверка за придобиване на сградата по давност,   като интересите на библиотеката са  останали незащитени. Така или иначе, до 2012 г, от страна на читалището не е имало никакви финансови претенции към библиотеката.  Ето защо,огромна беше нашата изненада, когато на 10.04.2012г, от страна на читалището ни беше изпратено ултимативно писмо/изх.№ 55 от 10.04.2012г/, с искане за заплащане на  месечен наем в размер на 13 150 лева/без ДДС/,или 157 800 лв. годишно, без ДДС! При това сумата е изискуема от деня на писмото,т.е. 10.04.2012 г.!
И за да разсеем всякакви Ваши съмнения в „добронамереността” на това  писмо, цитираме финала му: ”В случай,че не се отзовете на отправената покана,  Настоятелството на НЧ”Искра 1860” ще счита,че ползвате без правно основание, движима и недвижима собственост на читалището и ще потърсим правата си, съгласно Конституцията и законите на Република България”. Подобни твърдения за собственост върху сградата и книгите на библиотеката бяха тиражирани нееднократно и в медиите.
   

По наша молба, на.23 май 2012 г. Кметът на община Казанлък- г-жа Галина Стоянова, организира публични дебати, на които бяха поканени както представители на читалището, така и на всички други културни институции,много граждани. По време на тези дебати председателят на читалището – г-н Васил Самарски, така и не отговори на въпроса чии интереси обслужва искането за високия наем за една година, равен на средствата за  стопанска издръжка на библиотеката за две години и половина ! Единственото, което той заяви е, че тази мярка се е наложила, понеже държавната субсидия на читалището е била намалена с около 67 000 лева и тъй като се налага отнякъде да се ”избият” тези пари, те отправят финансова претенция към...библиотеката?!              .

Така започна проблемът по искане на наем от страна на НЧ”Искра-1860” спрямо ОБ „Искра”.
Поставените претенции изключително разтревожиха екипа на Общинска библиотека „Искра”, нарушават и днес  ритъма на професионалната ни работа. Но по-страшно е, че са нарушени, макар и косвено, правата на гражданите в нашата община. Застрашават се устоите на гражданското общество, нарушават се традициите в културния живот на Казанлък, зачеркват се повелите на поколения казанлъчани, градили темелите на библиотеката и морала на взаимоотношенията в сферата на културата.

Колективът на Общинска библиотека „Искра” , съвместно с Обществения съвет към библиотеката в стремежа си да подкрепи Община Казанлък в разрешаването на казуса, изпратихме Отворено писмо с искане за уреждане на въпроса до: Президента на Р България, Председателя на Министерски съвет, Министъра на културата, Комисията по култура в НС, Директора на НБКМ, Председателя на ББИА. За съжаление и по този път проблемът не беше решен!
Сагата с наема,уви!, продължава и до наши дни. Ето по-важните факти:
В Общинска библиотека „Искра” постъпи писмо, вх. № 1/28.01.2013, с което сме информирани, че към 31.12.2012 г. Общинска библиотека „Искра” дължи на НЧ „Искра-1860” обезщетение за ползване на имущество и помещения в размер на 114 404.93 лв./ сто и четиринадесет хиляди четиристотин и четири лева и 93 стотинки/ , без  ДДС.

През 2014 г.в Общинска библиотека „Искра” постъпи писмо, вх. № 11/18.07.2014, с което сме информирани, че  за периода 10.04.2012 г. до 10.07.2014 г. Общинска библиотека „Искра” дължи на НЧ „Искра-1860” обезщетение за ползване на имущество и помещения в размер на 355 050 лева/ триста петдесет и пет хиляди  и петдесет лева/ , без  ДДС.
Независимо от факта, че по сведения от Община Казанлък, отразени в документ от Кмета на Общината до ОБ”Искра”, вх. №2/06.03.2013, тя, Общината, е отпуснала през периода 2004-2012 г. целева субсидия за капиталови разходи за сградата в размер на 168 573 лв./сто шестдесет и осем хиляди петстотин седемдесет и три лева/.

На 13.11.2014 година в Общинска библиотека „Искра” се  получи ново писмо , с изх. № 136/ 13.11.2014 , в което се настоява библиотеката да предложи вариант за погасяване на задълженията към НЧ „Искра-1860”, които към 10.11.2014 г. възлизали според тях на 407 650 лева; да обсъдим и подпишем договор за наем за ползваното недвижимо имущество, движимото имущество и книжния фонд, собственост на НЧ "Искра-1860", да подпишем споразумение за уреждане на финансовите взаимоотношения за минал период.
Както е видно исканата сума расте, тя на практика води до ликвидация на общинската библиотека и лишаване на гражданите от библиотечно обслужване в близките години!
С огромна тревога през последните две години следяхме и случващото се с колегите от Общински театър „Любомир Кабакчиев”, поставени пред разрешаването на подобни проблеми. Подкрепяме безпрекословно Декларацията, която прие по този повод Общински съвет – Казанлък.

Уважаеми г-н Председател,

Днес  се обръщаме към  Вас в качеството Ви на Председател на Общински съвет-Казанлък- основен орган на местното самоуправление и защита интересите на общността,  с молба за подкрепа и за ангажирано разрешаване по повдигнатите проблеми, с молба за защита на обществения интерес и добрите нрави.

От името на колектива
Анна Кожухарова, директор

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7460 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5684 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5131 | 19 април 2024

Полицейска акция залови незаконни оръжия в дома на 69-годишна жена

4517 | 18 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4191 | 23 април 2024

След тричасово дебнене на бракониери - 7 заловени, куп актове и иззето оборудване

3949 | 18 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3605 | 22 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

3086 | 24 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2667 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2589 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак