15:26 | 31 март 15 3540

Представяне на книгата „История на футбола в Казанлък“ /видео/

Вчера в Литературно – художествен музей „Чудомир“ бе премиерата на книгите, които спечелиха конкурс на Община Казанлък за  финансиране на книги на казанлъшки автори. Първо бе представена стихосбирката на Георги Георгиев „Написано върху вода“, след което бе представена първата по рода си книга, която описва историята на казанлъшкия футбол. Книгата е дело на журналиста в kazanlak.com Георги Стоянов и на статистикът Петър Сотиров, който е родом от Казанлък, но в момента живее в Бургас.

Книгата  "История на футбола в Казанлък" бе посрещната със сериозен интерес от почитателите на футболната игра и от бившите футболисти защитавали честта на Казанлък. Книгата осветлява историята на играта с топка в Града на розите. Място в нея намират уникални снимки и факти, които никога не са видели бял свят.

През 1894 г., с идването на швейцарския учител Жак Фардел, в Града на розите е донесена и първата топка. Този факт е отразен в архивите на Педагогическото училище в Казанлък и това поставя града сред първите населени места в страната ни, където се практикува футбол. Швейцарецът участва и в създаването на първите футболни правила в България, публикувани през 1897 г. В последните години на XIX и първите години на XX век играта с топка се е радвала на голям интерес от страна на младежта и не се е нравила на по-възрастните казанлъчани, заради което през 1934 г. е забранена в училищата в Казанлък.

Първият официално регистриран футболен клуб в Казанлък се появява през 1920 г. и носи името „Гранит“. Сред най-големите успехи в ранната история на казанлъшкия футбол е класирането на финалите на Държавното първенство през 1935 г., когато тимът на ДВФ печели първенството в Старозагорска област.

През 1947 г. всички спортни клубове в града се обединяват в ЕФД „Розова долина“. Сред най-големите успехи за футбола в Казанлък са влизането в „А“ група през 1982 г. и шампионската титла на юношите през 1992 г. Феновете все още помнят победата над ЦСКА и силните игри на „Розова долина“ срещу  „Левски“ и останалите водещи отбори в България.

Интересни факти разкриват и част от героите на казанлъшкия футбол, които разкриха спомените си, специално за книгата. Легендата на националния отбор и „Локомотив“ /София/ Спиро Дебърски си спомня как е трябвало да напусне инкогнито Казанлък, а багажът му е пренесен с товарен вагон. Едно от най-големите имена в ЦСКА Иван Зафиров също има интересна среща с генерали от армията, веднага след победата на „Розова долина“ над ЦСКА.

В тази книга може да откриете резултатите и класиранията на казанлъшките отбори през сезоните, снимки на отборите, спомени на футболисти и треньори, както и подробности от историята на Жак Фардел.

По време на премиерата на книгата гостите в залата видяха и кратко видео с някои от героите играли в славните години на футбола в Казанлък. Пред присъстващите Георги Стоянов сподели, че следващият му проект е изложба за футбола в Казанлък с фотографии, купи, медали, флагчета, тениски и други футболни атрибути. Изложбата е планирана за 13 юни, когато ще се навършат 33 години от влизането на Розова долина в „А“ група.

Книгата "История на футбола в Казанлък" може да поръчате с безплатна доставка в рамките на Казанлък на интернет адрес: http://www.kazanlak.com/football/ . Изданието ще се продава и пред стадион "Севтополис" в събота преди мача между "Розова долина" и "Асеновец", който ще започне от 17.00 часа.

Книгата може да намерите и по вестникарските репове на "Казанлък прес" в Казанлък, Павел баня и Мъглиж; във фото Кадър и в комплекс Арена Запад. В София книгата може да бъде намерена в  магазина на Paladium Games на ул. Юрий Гагарин 30, близо до хотел Плиска (от сряда до неделя).

kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак