17:20 | 29 април 15 2318

Иван Гайтанджиев се срещна с казанлъчани в дискусия за глобалната политика

Иван Гайтанджиев се срещна с казанлъчани в дискусия за глобалната   политика / Новини от Казанлък

Изтъкнатият журналист, политик и дипломат Иван Гайтанджиев се срещна с казанлъчани вчера.  На своеобразна кръгла маса Гайтанджиев и жителите на община Казанлък  дискутираха по тема „Съвременни тенденции в глобалната политика и мястото на България в тези процеси”.

Срещата-дискусия продължи повече от 2 часа. Участниците в нея се включиха активно и изказаха своите мнения, позиции и виждания по темата за тенденциите в световната политика и ролята на България. Срещата с Иван Гайтанджиев бе отворен характер и всеки участник се включи активно в темата. На форума с казанлъчани Гайтанджиев почерта, че България трябва да обърне своята външна политика към хората. По време на дискусията Гайтанджиев скицира и обясни световните политически и икономически процеси, подчертавайки важното място на Русия в тях. „Светът все повече върви в посока на многополюсна общност или казано с други думи многополюсна глобална политика.”, подчерта Гайтанджиев.Една от водещите теми в дискусията бе и как се вписва Европа в глобална политика, ще съумее ли тя да стане малко по-единна, да устоява своите интереси и да се противопоставя на САЩ.   

На срещата-дискусия Гайтанджиев и казанлъчани се обединиха около тезата, че трябва да работим в насоката как да бъдем българофили и винаги с приоритет  да поставяме българските интереси, а не да се съобразяваме с чужди. „Балансирана, прагматична, икономизирана и достойна – това трябва да е есенцията на българската външна политика.” С тези думи Иван Гайтанджиев даде отговор на въпроса, каква трябва да е българската външна политика. На въпроса за каква България мечтае, изтъкнатият дипломат и журналист заяви; „ За справедлива и достойна България!” Иван Гайтанджиев е роден на 3 август 1945 г. в София. Завършва "Международни икономически отношения" във Висшия икономически институт "Карл Маркс" - София през 1972 г.

Гайтанджиев е бил политически коментатор и наблюдател в Българска национална телевизия (1969-1975). Като в периода 1971-1974 г. е междувременно и политически съветник на председателя на Комитета за наука технически прогрес и висше образование. Специализира като политически наблюдател на САЩ, Великобритания, Франция, Япония и Близкия изток. Кореспондент на Българска телеграфна агенция в Пекин (1975-80) и Токио (1980-1986). Политически наблюдател в БТА (1986-1987). Кореспондент на БТА във Вашингтон (1987-1991). Иван Гайтанджиев е член на Съюза на българските журналисти. От 1995 г. е заместник-председател на Комитета по правата на човека. Освен в Токио Иван Гайтанджиев е бил кореспондент на БТА в Пекин и Вашингтон. Като журналист и коментатор се среща с Джордж Буш-старши, Дън Сяо Пин, Хенри Кисинджър, Хелмут Кол, Евгений Примаков. Гайтанджиев е автор на публицистични филми и стотици публикации.Иван Гайтанджиев е  член на БСП от 1967 г. Депутат от Ловеч в 36 –то народно събрание. Депутат от София в 37 НС (Парламентарна група на демократичната левица), 1994-1997. Ръководител на делегацията на Народното събрание в Северноатлантическата асамблея.На 13 май 2007 г. Иван Гайтанджиев е назначен за посланик на България в Египет и Република Судан, със седалище в Кайро.  Номиниран е два пъти за президент на Република Българя.

Общински съвет на БСП - Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак