13:15 | 01 юни 15 2899

10 дебюта и рекордни 54 изби ще участват във Фестивала на виното розе в Казанлък

10 дебюта и рекордни 54 изби ще участват във Фестивала на виното розе в Казанлък / Новини от Казанлък

Тенденции за стиловете розови вина, участници на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015

Розетата еволюират, най-новите тенденции е да не се подражава на Провансалския стил,търси  се ярката вкусова и цветова индивидуалност, появиха се розета, контактували с дъб - "single barrel", проявява се интерес към вертикално проследяване на последователни реколти,внимание получават шумящите розови вина,полусладките и най-новата  мода-нискоалкохолни ароматни розови вина с добавен чист плодов сок,за spritz wine аператив on the rocks.

Розово бъдеще за розовите вина

Какво бъдеще очаква розето – това беше темата, която представители на винарския бранш от Южна Франция обсъждаха през изминалия уикенд край Монпелие. Според директора на браншовата камара на винарите от Прованс, Франсоа Мио, растящият дял на розовите вина ще продължи и занапред. „В началото смятахме, че розето е мода, заяви той по време на форума. Пет години по-късно решихме, че това се превръща в тенденция. Днес всички сме убедени, че става дума за явление, което ще продължи”.

Данните са красноречиви

В рамките на десет години, делът на розетата в общата консумация на вино във Франция е нараснал от 18,5% на над 30%. А всичко сочи, че тенденцията продължава в тази посока. Франсоа Мило смята, че делът на розетата на френския пазар може да достигне 40-45%. Големи играчи като Castel например подтикват партньорите си в Лангедок да достигнат до 2020 г. съотношение от 40% за червените, 40% за розетата и 20% за белите вина. Най-големият потенциал за розовите вина обаче трябва да се търси на външните пазари, убеден е Франсоа Мио. В световен мащаб розетата представляват едва 9% от консумираното вино, като най-голям ръст се наблюдава в страни като САЩ и Бразилия. За да се запази тенденцията към увеличение на дела на розетата обаче не трябва да се изоставя гъвкавостта на розовите вина, която допринесе за успеха им, категорични са производителите от Южна Франция.

„Успоредно с бледите и ароматни розета, каквито се търсят предимно във Франция, трябва да се разработят и други стилове за външните пазари, където по-тъмните розета се търсят наравно с по-светлите, убеден е Франсоа Мио. Розетата с потенциал за отлежаване в бъчва са също посока за развитие, по която се работи в Прованс. Бъдещето на розето е в разнообразието”, подчертава още той.

Интересът  към розето като  потенциал  е огромен.Платената дегустационна лекция „Един следобед с Марковски и сомелиерите на България” отговаря на  търсенето.Да съчетаваш вино с храна,просто,като си отвориш хладилника е умение,което се възпитава.Поднасям извиненията  на организаторите за пропадналата лекция на г-н Харманджиев за биодинамиката в земеделието.Лекторът е неочаквано възпрепятстван.Прочие при подобен голям интерес  ще продължим с  тези специализирани дегустационни курсове.

Перлата на Юбилейното ни Пето издание,обаче, остава Концерта под небето на Розовата Долина” С трите магии-музика,вино и любов,могове от вечността”.Създаден е специално за  този форум и включва опера,оперета,мюзикъл,американски джаз и алтернативен рок.Дело е на Смесен хор ”Петко Стайнов”, Държавна опера Ст.Загора,НУМСИ ”Хр. Морфова” и НГПИД ”Акад.Д.Узунов”

Специална благодарност за  откритата сцена в  градината на ОК Къща „Шипков”Казанлък  на артистичния  и екипа ,с когото си партнираме на Фестивала. Къщата е паметник на културата,притежание на най-богатата и известна розопроизводителна фамилия и в нея е била кантората за преговори с партньорите от чужбина.Проектирана е от големия архитект Георги Фингов през 1902 г. в характерния му стил виенски необарок, а интериорът е украсен с гравирано стъкло от Прага, докато стъклописите са на проф. Иван Пенков – един от тримата художници на казанлъшкия сецесион. Другите са Дечко Узунов и Иван Милев

Кои "звезди" на винената култура да очакваме в Казанлък?

Всяка година изменяме в известни граници  регламента за всеки ежегоден конкурс"Златен Киликс",който е запазена марка,както и целия формат на Фестивала ,като търсим най-добрите световни  практики.Провежда се по правилата,утвърдени за оценяване на вина от  Европейската организация за оценяване на вина и напитки .

Идват трима кандидат Мастър оф Уайн-най-високата степен за сертифицирани международни съдии и винени експерти-Вили Гълъбова,Димитър Николов и Георги Михов,енолозите представя техният председател-Станимир Стоянов,сомелиерите от БАПС Йордан Кирилчев и Михаил Марковски, изтъкнати винени журналисти, представители на Дегустационните панели на ДиВино,Каталог на Българското вино, сп.Бакхус .Академичната общност включва-Доц.Спасов,доц.Благоева-Катедра „Технология на виното” УХТ-Пловдив,Доц.Мирянов и доц.Гемишева-катедра „Дизайн и Рекламна графика” -НХА –София.

Виненият салон на Петото Юбилейно издание е впечатляващо разнообразен. Представяме 54  български винопроизводителни и подобни предприятия. Ще дебютират поне 10 съвсем нови изби, с първите си вина, а те са розета!

Новите брандове Розе ще са над 25 първи реколти 2014. Смело мога да твърдя, че ROSE WINE EXPO KAZANLAK израстна и се превръща в  един от най-посещаваните  и красиви винени форуми извън столицата.

Редом до известните и утвърдени  имена,застават все повече нови и амбициозни  млади производителя и това е голямата ни  заслуга. Многохилядната публика на Фестивала очаква да открие тук точно тях.


 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7356 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5611 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5085 | 19 април 2024

Полицейска акция залови незаконни оръжия в дома на 69-годишна жена

4467 | 18 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4082 | 23 април 2024

След тричасово дебнене на бракониери - 7 заловени, куп актове и иззето оборудване

3905 | 18 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3545 | 22 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2548 | 21 април 2024

Калоян Янакиев с първа самостоятелна изложба

2535 | 18 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2414 | 23 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак