12:17 | 02 октомври 15 3558

Янко Запрянов: Експерти за Казанлък продължава да е символът на промяната

Янко Запрянов: Експерти за Казанлък продължава да е символът на промяната / Новини от Казанлък

Подкрепят ни хора все повече хора, загърбили партийната обремененост и осмислящи избора си

Янко Запрянов е директор Технологично и иновационно оборудване в „Арсенал”. Председател на предизборния щаб на Експерти за Казанлък, кандидат за общински съветник от листата на непартийната група.

Г-н Запрянов, с какви амбиции тръгвате на предстоящите избори и очаквате ли да увеличите присъствието си в Съвета?

Експерти за Казанлък следваме една цел – да наложим прагматичен и надпартиен подход във взимането на решения, за да може общината да се развива. Поради тази причина ще бъдем истински доволни на резултат, който ще гарантира, че след изборите в Общинския съвет ще има дух на диалогичност, предложенията ще се изготвят и ще се разглеждат професионално. Ние нямаме партийно ръководство, което да ни поставя конкретни бройки и цифри, а и не гледаме на изборите по такъв начин. Нашите амбиции са да спомагаме общинските дела да се вършат открито. Затова е важно след изборите в Съвета да влязат повече експерти, които ще защитават тези принципи. Така казанлъчани ще могат да са спокойни, че има кой да работи експертно, ще има кой да предлага и решава на принципна основа, ще има кой да контролира да няма злоупотреба с общинска власт и средства. Тези хора са Експерти.

Вашата група беше символ на промяната в общината преди 4 години. Изгубихте ли този облик след силното си присъствие в Общинския съвет?

Ще ви върна още по-назад във времето. През 2008 г. групата Експерти за Казанлък беше формирана с идеята за промяна на партийното статукво в общината. Бяхме ново явление за Казанлък и полученото доверие стигна за трима съветници, поради което нашият глас на разума беше заглушаван от интригите, договорките и противопоставянето между другите групи. Гласът ни не се чуваше в онзи Съвет, но принципната ни позиция явно беше отекнала силно в обществото. Затова през 2011 г. бяхме най-яркия символ на надеждата за промяна. Бяха хубави времена, усещахме енергията за промяна. Сега отново влизаме в кампания от тази позиция, защото с нищо не сме изневерили на принципите си и казанлъчани оценяват това. Силното присъствие в Общинския съвет не ни обезличи, а напротив – благодарение на него успяхме да прехвърлим нашите принципи върху начина на работа на всички останали групи в Съвета. Не бих се наел да прогнозирам как щеше да работи последният Общински съвет, но подозирам, че ситуацията от 2008-2011 г. можеше да се повтори. Промяната няма начало и край, тя е процес и съм убеден, че казанлъчани няма да го прекъснем.

Осъзнаха ли казанлъчани значимостта на Общинския съвет като орган на местното управление?

Духът на закона е такъв, че предполага взаимодействие между администрацията и Съвета. Когато двата органа не работят заедно, тогава решенията буксуват. Хората разбраха, че Общинският съвет е най-важният орган и че от неговия състав зависи как ще се развива общината. Експерти успяхме да направим спойка на принципна основа между двата органа и, ако трябва да го кажа на технически език, бяхме в ролята на шпиндела в металорежещата машина.

Не беше ли прекалено спокойна атмосферата, в която работи кметската администрация?

Отстрани може и да е изглеждало така. Но тук беше ключовата роля на Експерти. Ние пренесохме работата, диалога и споровете в Комисиите на Общинския съвет. Ако допреди години някой е използвал общинската работа, за да вдига шум и да извлича други дивиденти, това вече не върви. И няма да върви, докато Експерти ги има в Съвета. Докато сме там и ако сме повече, той ще се концентрира само и единствено върху работата – изготвянето на проекти, обсъждането на проблеми, реализирането на добри предложения, за да сме от максимална полза на обществото. Ние сме хора на диалога и действието, хора на решенията. Ежедневието ни е научило да не си губим времето, да не се разсейваме от задачите и работата, която трябва да се свърши.

По мнението и на казанлъчани, и на повечето кандидат-кметове, листата на Експерти за Казанлък отново е най-силната? Вдигнахте летвата с новите лица в листата ...

В листата ни има сериозен брой нови имена, които отговарят на основните ни принципи – да са разпознаваеми в обществото със своя професионализъм, експертност и честност. Ние поканихме хора, които знаят мястото си в обществения живот, а те от своя страна се съгласиха, защото сме работили добре през годините и неведнъж са изразявали подкрепата си за Експерти за Казанлък. Имаме кандидати, които са канени от политически партии, но идват при нас, защото вярват в нашите принципи. Така формирахме тази по думите на другите „изключително силна”, „смазващо силна” листа.

След две явявания на избори, разбрахте ли вече какъв е профилът на избирателите на Експерти за Казанлък? От кметовете на ГЕРБ, БСП или независимите взимате гласове?

Ние не взимаме нечии гласове. Ние разчитаме на хора, които на първо място са осъзнали значимостта на Общинския съвет и на второ място са изоставили партийната обремененост в миналото. Това са хората, които подкрепят Експерти – хора, които вече внимават на кого дават доверието си, които премислят избора си, които преценяват кой може да свърши работа. Ние от своя страна правим всичко възможно, за да не се срамуват те от избора си, както обикновено се случва, когато гласуваш за партии. Явно успяваме, след като много хора се обръщат към нас с желание за подкрепа и искат да се афишират публично с тази подкрепа.

Не споменавате работниците в „Арсенал” като потенциални ваши избиратели?

Ние не делим работниците на „Арсенал” и на другите големи фирми, чиито управители са в нашата листа, от останалите наши съграждани. Затова и не провеждаме предизборната си кампания в рамките на предприятията. Тя е отворена към всички жители на Казанлък и селата. Просперитета на „Арсенал”, на „Кремона”, на „Гуала Клоужърс” и на другите фирми на хора от нашата листа обаче няма как да не ни дава самочувствие и увереност в добрите резултати и на Експерти за Казанлък. Защото в Общинския съвет ние налагаме стила си на работа от предприятията. Очевидно той е успешен.

Експерти за Казанлък се превръща все повече в национално явление. Какво ви съхрани и развива, за разлика от много подобни местни формации из страната, които вече не съществуват или избирателите са снели доверието си от тях?

Нашата група беше формирана като отговор на обществената ситуация в Казанлък. Дейността на общинската администрация и Общинския съвет бяха дълги години или насочвани в услуга на партийни и частни интереси, или блокирани заради безпринципни противопоставяния. Настроенията на гражданите бяха стигнали предела на търпимост. Така се родиха Експерти за Казанлък – като опозиция и контрапункт на задкулисието в управлението на града. Днес, когато споменът от тази безперспективност и нищоправене е все още пресен, казанлъчани ни подкрепят и заявяват, че няма да допуснат възстановяването му. Наскоро един наш приятел, авторитетен медиен мениджър, ни каза, че да подкрепяш Експерти за Казанлък е не само разумно, но и модерно. Тълкуваме го като оценка за нашата работа и като прогноза, че ние сме проект на бъдещето.

 

Предизборен щаб "ЕКСПЕРТИ ЗА КАЗАНЛЪК"
Купуването и продаването на гласове е престъпление

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак