15:53 | 17 февруари 16 6004

Плажът в Павел баня бил предоставен незаконно. Общината ще си го иска.

Плажът в Павел баня бил предоставен незаконно. Общината ще си го иска. / Новини от Казанлък

Общинският съвет на Павел баня ще поиска от Главния прокурор Сотир Цацаров пълна проверка на всички 7 спрени досъдебни производства срещу кмета на Павел баня Станимир Радевски, обяви на пресконференция днес Атанас Пъдев – съветник от БСП и председател на бюджетната комисия. Пресконференцията бе свикана от Председателя на ОбС Шендоан Халит във връзка с неприетия още бюджет на Община Павел баня.

Преди броени дни съветниците научили за ново решение на ВАС, в което ясно се заявява, че сделката за плажа на Павел баня от 2008 години е нищожна, тъй като 4 от имотите са публична общинска собственост и каквото и да е разпореждане с тях е незаконно, а петият – частна общинска собственост, но е предоставен чрез „заобикаляне“ на Закона за общинската собственост - без търг и конкурс. За извършено престъпление по служба при подписването на този договор с покойния вече наемател на плажа Теньо Паунов, кметът Станимир Радевски и Паунов бяха арестувани през 2013 г., после освободени, дни след кооето Паунов почина от сърдечен удар. Но разследването, започнато от РЗ БОП не е прекратено. В Окръжен съд - Стара Загора на три пъти влизат обвинителни актове на Окръжната прокуратура, които съдът връща за корекция на неточности. Последното решение на съда за връщане в прокуратурата и досизясняване е от юни миналата година, протестирано пред Апелативен съд в Пловдив и потвърдено от него през юли 2015 г.

Новото сега, е решение на ВАС от 18.01.2016 г., във връзка с друго дело, (то е за ДДС – отнасящо се за част от скандалната сделка за плажа.) За първи път български съд казва, черно на бяло, че сделката е нищожна, тъй като 4-те имота са публична общинска собственост. За което съветници и кмет от 8 години насам твърдят, че не са сигурни и обстоятелството не е било сезирано нито от държавата в лицето на областния управител, нито пък от съдебните органи досега. Освен от РЗ БОП, които на пресконференция в ОДМВР – Стара Загора преди 3 години, първи обявиха, че са достигнали до извода, че имотите са публична общинска собственост.

Според общинските съветници, в бюджет 2016 г. ще излезе непредвидено връщане на предполагаема сума, внесена в общината за покупката на плажа. Те твърдят, че не знаят дали и от кого е внасяна сума, тъй като на многократните им питания по въпроса, кметът Радевски не отговарял. На журналистите, обаче, Радевски днес каза, че в касата на общината има внесени 374 000 лв. по тази сделка. А дали бизнесменът Събин Марков, който ги е внесъл, (вероятно изкупувайки задължението на Теньо Паунов), ще предяви иск към Община Павел баня за връщането им – още не се знае, поясни зам. кметът Йорданка Енева. Според кмета Радевски, той самият е бил наясно при подписване на договора, че два от имотите в него са публична общинска собственост, а за другите, по думите му - не  е имало търг или конкурс за продажбата им (вижте подробности във видеото).

Но за първи път Общински съвет и кмет в Павел баня са на едно мнение по зададения от нас въпрос - ще си вземе ли сега  Община Павел баня плажа обратно, след като и Върховния съд е казал, онова, което би следвало да знаят априори в общинска администрация на Павел Баня, в областната администрация в Стара Загора…, а вероятно е достъпна информация и за всеки начинаещ нотариус – че 4 от 5-те УПИ-та са публични общински и не могат да се продават, отдават и предоставят никому по закон. Кметът и Общинските съветници потвърдиха, че искат Общината да си вземе плажа.

Според Радевски, плажът сега може да се продаде за много повече пари (през 2008 е продаден за около 880 хил. лв., от които половината са като компенсация на предишни вземания на Теньо Паунов). По думите на кмета Радевски, плажът сега може да донесе на Общината поне 1,8 млн. лева. Според Атанас Пъдев, плажът още през 2008 г. е струвал 2,5 млн. лв. и от тогава насам Общината е пропуснала ползи за по 300-400 хил. лв. на година. По думите на Пъдев, евентуалният иск за връщане на пари от общинската хазна на стопанисващия сега плажа, може да не е за 370-400 хил. лв., колкото са внесени в хазната, а да надхвърли 700 хил. лв. Толкова пък е размерът на инвестиционната програма на Общината за 2016 година. Това означава, че или ще трябва да се лишим от ремонти и строителство тази година или да теглим кредит за да погасим бъдещото задължение – поясни председателят на ОбС Шендоан Халит.

Що се отнася до неприемането на бюджета от Общинския съвет до момента - тезите на двете страни накратко: Председателят на бюджетната комисия Атанас Пъдев и председателят на ОбС Шендоан Халит са категорични, че щом в съвета бъде внесен окончателен проект на бюджета, то ще се насрочи сесия за приемането му. Кметът Станимир Радевски и зам. кметът Йорданка Енева твърдят, че правят всичко възможно да отстранят поисканите от съвета грешки в бюджета и също бързат и искат да се приеме бюджета в срока по закон.

Сигналът до главния прокурор за пълно разследване на Радевски ще бъде оформен до края на седмицата, каза Атанас Пъдев.

В двете видеа може да се запознаете с  позициите на двете страни относно сделката за плажа и новото решение на ВАС.

kazanlak.com



Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

10791 | 27 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9436 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5592 | 26 март 2024

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара Загора

4921 | 28 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3455 | 27 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3361 | 25 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2518 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2446 | 25 март 2024

След мащабна операция на ГДБОП са иззети над 500 предмета, сред които тракийски шлем и антични златни накити

2426 | 22 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2372 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак