09:19 | 28 май 16 17535

52-годишен мъж загина в завода на “Арсенал“ в Мъглиж /ОБНОВЕНА/ВИДЕО

52-годишен мъж е загинал при пресоване с чук на взривно вещество в завод 4, цех 170 на „Арсенал“АД , разположен в Мъглиж. Това съобщи официално окръжният прокурор Дичо Атанасов. Злополуката е станала снощи около 22:25, мъжът е починал около десетина минути след настъпване на произшествието, каза на място пред завода днес по обед областният обвинител.

По-рано днес, национални медии съобщиха за загинала жена на 35 години, но потвърждението на полицията и прокуратурата е за 52-годишен мъж. Объркването е станало заради изпаднала в шок 35-годишна жена, която станала свидетел на инцидента.

Няма други работници на Арсенал, които да са пострадали. На тази преса са работили трима души – пострадалият и още двама, които са били зад гърба му. Те са останали незасегнати, защото осколките, металните парчета са били поети от тялото на загиналия - обясни прокурор Атанасов.

ОДМВР и Окръжната прокуратура са били незабавно уведомени и завеждащият областната следствена служба и окръжния прокурор Дичо Атанасов лично са дошли на място в Мъглиж. Повече от 4 часа е продължил огледа на местопроизшествието. “Огледът беше прецизен, детайлен, считам че сме събрали всички необходими до този момент веществени доказателства“, заяви прокурор Атанасов. Назначена е съдебно-медицинска експертиза на загиналия.

„Няма как да кажем на този етап каква е причината за инцидента,“ подчерта прокурорът. „Но като първия път (инцидента в цек 120 в завод 3 на Арсенал   в Казанлък през април – б.р.), отново предполагам е нещо свързано с нарушение на трудовата дисциплина,“ каза прокурорът.

Дейности с чук в завода на Арсенал в Мъглиж се извършват и са рутинни, обясни на база проверката на следствените органи Атанасов. Самият чук е от месинг. Конкретният чук от тази преса е иззет, като предстои да бъде уточнено какво е съдържанието на месинг в него.

Произшествието е възникнало в момент на пресовки на взривното вещество хексоген, но ще бъде некоректно на този етап да се посочи точната причина за възникване на инцидента по време на пресоването му с чук от загиналия работник, допълни прокурорът.

Разпитани са останалите работници, които са били на място в цеха още снощи, предстоят още разпити на свидетели, подчерта прокурорът. Още снощи прокурорите и следователите са иззели първична документация от завода, като първоначален инструктаж на пострадалия работник и на всички останали и периодичните инструктажи. Предстои изискването и получаването на много по-голяма техническа документация, която касае детайлите именно на това производство.

Конкретния цех, в който е възникнал инцидента е спрял работа, доколкото разбрах, отговори на наш въпрос прок. Атанасов, но обвинителят не можа да потвърди дали останалите арсеналци продължават работа в Мъглиж след злополуката. Местопроизшествието ще бъде огледано от технически експерт, който се очаква от София в понеделник или вторник и дотогава то няма да работи, каза прокурорът. Близките на загиналия са били известени още снощи за смъртта му от ръководството на завода и полицията.

Съболезнования на близките на загиналия мъж изказа и кметът на Мъглиж Господин Господинов. Той потвърди, че няма опасност за населението на града, като каза,че дори някои от съгражданите му не са разбрали за станалата злополуката.

От РИОСВ - Стара Загора съобщиха , че са направили незабавна проверка в късните вечерни часове снощи , като н амясто се установило, че няма емисии на вредни вещества и не се изискват извънредни измервания.

В завода си разположен в Мъглиж, "Арсенал" АД произвежда взривоопасни материали - детонатори, пиротехнически изделия и др. Преди две години, 63-годишен мъж загина в цех 130 на завода в Мъглиж.

Само преди месец други двама мъже загинаха при възпламеняване в цех за барут на територията на Арсенал в Казанлък. След последвалата проверка на инспекцията по труда бе признато, че в "Арсенал" АД са констатирани редица нарушения на безопасността на работа.  Едно от признанията на инспекторите бе, че  цех 120 в който загина най-големият специалист по взривовете на Арсенал, заедно с монтьор - не е бил проверен при регулярния контрол, тъй като бил затворен точно в периода на проверката от охрана на труда.

Проверката по този случай продължава, каза днес пред портала в Мъглиж окръжният прокурор. Направени са първоначален и два допълнителни огледа, назначена е техническа експертиза, към разследването са добавени съдебно-медицинските екпертизи, разпитани са множество свидетели. „Предстои изготвяне на заключението на техническата експертиза, което би дало конкретна насока за евентуални нарушения от някои длъжностни лица, но на този етап е рано да коментирам доказателства,“ допълни окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Днес преди пристигането на окръжния прокурор и кмета на Мъглиж на портала там бяха представители на Инспекцията по труда – Стара Загора, които не бяха допуснати да влязат в завода.

Представител на „Арсенал“ АД и този път, след вече трима загинали във военния завод, в рамките на месец – не застана пред камерите.

Единствено до този момент публично информиране от анонимни представители на Арсенал четем в корпоративния сайт "За казанлък", който е собственост на търговското дружество "Арсенал- 2000" АД. Ето и текста на дописката в арсеналската медия, с автор Диана Рамналиева:

"51-годишен мъж от Стара Загора е загинал късно снощи при възникнал инцидент в цех на територията на Завод 4 на "Арсенал", базиран в град Мъглиж.

По първоначална информация, работникът е извършвал недопустимо действие в нарушение на нормите за безопасност на труда при работа с преса /ползвал е чук/.

В резултат на отлетял инструмент като следствие от това нарушение, възниква локален взрив. Откъсната е част от ръката на работника и той умира от кръвозагуба. 

Леко пострадала е жена от съседна машина. Тя е обслужена на място. В следствие на възникналия инцидент, други пострадали няма. Няма разрушения, нито други засегнати работни места. 

Със заповед на изпълнителния директор на "Арсенал", Николай Ибушев, е сформирана комисия, която работи на място, заедно с Прокуратурата за изясняване на всички обстоятелства, около инцидента. Загиналият мъж работи в "Арсенал" от декември миналата година."

По повод празника си тази есен на 9 октовмври, изпълнителният директор Николай Ибушев изтъкна от трибуната на стадиона в "Арсенал", че ще вдигне заплатите с 10% и, че фирмата е инвестирала в модернизация на производството си. Сред модернизираните заводи e и №4 в Мъглиж. Посочените в тогавашнито прессъобщение подобрения са: "три нови обекта на площадка Мъглиж - нова складова база „Каракос“ – склад №1 на Завод 4, Обект ПМ 14 на Завод 4, предназначен за специална продукция и реконструиран обект К-34А на Завод 4, предназначен за производство на специална продукция." В тях не се включва цех 170, където снощи загина човек. 

 

Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак