15:30 | 20 юли 16 3404

Парламентът прие окончателно забраната за продажба на НИТИ, ВМЗ и КИНТЕКС днес

Парламентът прие окончателно забраната за продажба на НИТИ, ВМЗ и КИНТЕКС днес / Новини от Казанлък

Днес на второ и окончателно четене в НС мина законът за промяна в закона за приватизация, според който в приложение 1, т.нар. забранителен списък за приватизация се включват трите държавни фирми от ВПК, една от които е казанлъшката НИТИ. На първо четене законопректът бе успешно гласуван на 2 юни т.г.

„Включването на Кинтекс, ВМЗ-Сопот и НИТИ-Казанлък в забранителния списък за приватизация е правилен ход, който ще гарантира не само социално спокойствие в предприятията, но и икономически просперитет на местно и регионално ниво“,  заявил министърът на икономиката Божидар Лукарски след днешното гласуване, цитиран от националната преса. 

„Кинтекс“ ЕАД - София и „ВМЗ“ ЕАД - Сопот, са търговски дружества с изцяло държавно участие, които са структуроопределящи за военнопромишления комплекс (ВПК) и са важен елемент в националната сигурност, икономиката и присъствието на държавата ни на стратегически пазари, посочва в мотивите за законовите промени Министерският съвет.

В последните две години тези дружества се развиват много добре. „Кинтекс“ ЕАД - София, е една от търговските компании, които съществено подпомагат развитието на българския ВПК чрез осигуряването на бизнес на предприятията от комплекса. Само през 2015 г. „Кинтекс“ ЕАД - София, е осигурило поръчки на българските производители на военна продукция в размер на близо 60 млн. лева или с 14 на сто повече от предходната година. Прогнозата за 2016 г. е, че поръчките чрез „Кинтекс“ ЕАД - София, ще се удвоят, а тази тенденция ще се запази и през 2017 и 2018 г. - пише още в мотивите, подписани от Бойко Борисов

През 2015 г. независимо от негативите вследствие на взривовете на територията на „ВМЗ“ ЕАД - Сопот, дружеството успя да реализира значителни резултати, които не са познати в последните 20-25 години от неговата дейност. Прогнозният финансов резултат за 2015 г. на дружеството е печалба от почти 30 млн. лева, при отчетена печалба за 2014 г. 265 хил. лева. Приходите от продажба за същия период са почти 130 млн. лева, или увеличение с над 60 на сто спрямо предходната година. Предприятието погаси близо 30 млн. лева от натрупаните в продължение на години задължения. „ВМЗ“ ЕАД - Сопот, работи на пълен капацитет. Продължава кампанията по набиране на работници, като само за последната половин година са назначени над 800 души, с което броят на заетия в дружеството персонал достига 3445 човека. Успоредно с това е налице и ръст в заплащането на труда. Сключените до момента договори обезпечават работа на оръжейницата в пълен капацитет до средата на 2018 г. През следващите години ще се акцентира върху увеличаване на капацитета на предприятието, внедряване на нови технологии и разширяване на продуктовата гама, както и постепенното подновяване на машинния парк - допълва МС.

В този смисъл приватизацията на „Кинтекс“ ЕАД - София, и на „ВМЗ“ ЕАД - Сопот, на този етап не е подходяща и е целесъобразно включването на двете компании в т.нар. „забранителен списък“  - мотивира промените в закона вносителят от името на МС - Бойко Борисов.

НИТИ е добавено в закона по искане на група депутати от БСП, водена от Манол Генов, с общата мотивация, че „посочените дружества са в добро финансово състояние, бележат значителен ръст в приходите от продажба, погасяват натрупаните през годините задължения, работят на пълен капацитет с ръст в заплащането на труда.“

Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак