13:20 | 22 юли 16 2419

Прокуратурата поиска да се обявят за нищожни разпоредби от Общинска наредба

Прокуратурата поиска да се обявят за нищожни разпоредби от Общинска наредба / Новини от Казанлък

Районна прокуратура-Казанлък подаде протест до Административен съд–Стара Загора против ограничаване правото на граждани от Наредба на Общинския съвет за рекламната и информационната дейност на територията на община Казанлък.

Районна прокуратура-Казанлък по реда на надзора за законност, защита на обществения ред и правата на гражданите, извърши проверка на подзаконов нормативен акт - Наредба № 22 за рекламната и информационната дейност на територията на община Казанлък, приета с Решение № 216/22.05.2012 г. на Общински съвет – Казанлък. От извършената проверка се установи, че цитираните разпоредби противоречат на разпоредби на нормативни актове от по-висока степен - чл. 57 от Закона за устройство на територията, съгласно който върху недвижими имоти могат да се поставят рекламни, информационни и монументално - декоративни елементи въз основа на разрешение за поставяне, издадено по ред, установен с наредба на общинския съвет.

От анализа на чл. 20 ал. 1 т.4 и чл. 27 ал. 1 т. 5 от горецитираната Наредба № 22 се установява, че е въведено ограничение на кръга от лицата, които могат да кандидатстват за получаване на разрешение за разполагане на рекламно-информационни елементи, като са облагодетелствани заявители, които нямат задължения към община Казанлък, не са граждани/т.e. с адресна регистрация в общината/ и няма как да имат задължения към тази община. Въведеното ограничение е по отношение на лицата, които имат текущи задължения към общината.

Поради това разпоредбата в това й съдържание води до нарушаване принципа на свободната стопанска дейност, и е в нарушение на чл.3 ал.3 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Тази разпоредба предвижда при административно регулиране и административен контрол върху стопанската дейност, административните органи и органите на местно самоуправление да не могат да ограничават лицата да извършват дадена стопанска дейност.

С посочените по-горе разпоредби на чл.20 ал.1 т.4 и чл.27 ал.1 т.5 от Наредба № 22 на Общински съвет – Казанлък за рекламната и информационната дейност на територията на община Казанлък е ограничен кръгът на лицата, които могат да заявят издаване на разрешение за поставяне на рекламно-информационни елементи на територията на община Казанлък, като е въведена административна пречка за граждани на общината, които имат задължения към същата. Това само по себе си представлява ограничаване и въвеждане на тежести при административното регулиране и административния контрол. В настоящия случай административното регулиране не е до обществено оправдани граници по смисъла на чл. 1 ал. 2 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, тъй като целта на оспорената разпоредба е да въведе тежести, а не да улесни извършването на определена стопанска дейност.

Разпоредбите на чл.20 ал.1 т.4 и чл.27 ал.1 т.5 от Наредба № 22 на Общински съвет – Казанлък за рекламната и информационната дейност на територията на община Казанлък, противоречат на разпоредби на нормативни актове от по-висока степен - чл. 1 ал. 2 и чл.3 ал.3 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, чл. 76 ал. 3 от Административно-процесуалния кодекс, чл.4 и чл. 96 от Закон за месните данъци и такси.

Предвид гореизложеното, на основание чл.186 ал.2 във връзка с чл.16 ал.1 т.3 от Административно-процесуалния кодекс Районна прокуратура-Казанлък с настоящия протест поиска от Административен съд да образува производство за съдебно обжалване на чл.20 ал.1 т.4 и чл.27 ал.1 т.5 от Наредба № 22 на Общински съвет – Казанлък за рекламната и информационната дейност на територията на община Казанлък, като Административен съд-Стара Загора да обяви нищожността им като незаконосъобразни, противоречащи на посочените по-горе разпоредби на нормативни актове от по-висока степен.

Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак