15:30 | 25 юли 16 2980

Библиотеката ще проучва сватбените традиции на различните етноси

Библиотеката ще проучва сватбените традиции на различните етноси / Новини от Казанлък

Общинска библиотека „ Искра”, като водеща организация, разработи проектно предложение в поредната проектна сесия на Фондация „Глобални библиотеки- България”, съобщи директорът на библиотеката Анна Кожухарова.

Разработеният проект е наречен „На една земя, под едно небе. При изворите на живота”. Той е за проучване на сватбените обичаи при различните етноси в община Казанлък .

Основната  цел на проекта е изследването и събирането на информация за сватбения обреден комплекс при различните етноси, повишаване обществената осведоменост за разнообразието на местната общност и изграждане на обществени отношения в дух на толерантност и разбирателство по пътя на по-добрата осведоменост.

Така ОБ „Искра“ си поставя за цел да стане лидер в проучванията на местните обичаи и традиции, да попълни фондовете си с информация за етническата характеристика на края, да удовлетвори търсенията на потребителите си по темата, както и да се активизират нови читателски публики.

Целевата група на конкурсната разработка е широка- отделните етноси на територията на общината, обединени на географски принцип и в различни неформални групи – читалища, клубове, църкви, НПО и други подобни, както и краеведи, учители, етнографи, представители на местната власт и политическите партии и други специалисти, в чиято практика е залегнал принципа за изграждане на политики за регулиране на междуетнически отношения.

При спечелен конкурс проектът ще се осъществи, съвместно с читалищните библиотеки в: Крън, Шипка, Копринка и с останалите библиотеки в общината.

Очаква се в края на проекта да се събере информационен и документален масив с богата краеведска информация и да се отпечата издание „ На една земя, под едно небе. При изворите на живота”.

„Имаме наблюдения, че отделните етноси живеят в изолация, не познават бита и културата на останалите, което пречи на тяхното приобщаване към обществото, за приемането на различията и изграждане на уважение и толерантност в обществените отношения. Има реална опасност да се забравят и обичаи и вярвания даже в самите етноси, да се забравят морала и поуката на традицията. Проучването, събирането, съхранението и популяризирането на информация с такова съдържание ще  съхрани корените. Ще вдъхне увереност за значимост и зачитане. Така сформираната идея е предизвикателство за библиотечната гилдия, но смятаме, че е актуална, крайно необходима и ще запълни празнини в културата на местната общност. Имаме амбицията чрез нея да докажем и потенциала на библиотечните специалисти, както и да работим за изграждането на визия  при библиотеките на съвременни информационни, образователни, културни и социални  центрове.”- твърди директорът на Общинска библиотека „Искра” Анна Кожухарова, ръководител на екипа, разработил идеята.
 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак