11:36 | 17 октомври 16 5281

Казанлъшките полицаи разбиха канал за фалшиви шофьорски книжки

Казанлъшките полицаи разбиха канал за фалшиви шофьорски книжки / Новини от Казанлък

След проведени в периода от месец юли до месец октомври 2016 г. множество целенасочени оперативно-издирвателни мероприятия по получена информация за лица, които посредничат при изготвяне и доставка на неистински свидетелства за управление на МПС, за времето от 02.09.2016 г. до 09.10.2016 г. от служители на група „Икономическа полиция“ при РУ – Казанлък е проведена специализирана полицейска операция,  при която на 09.10.2016 г. на АМ "Тракия", е спрян за проверка лек автомобил "Хюндай”, управляван от М. Б., на 56 г., от гр. Тополовград. При извършеното претърсване в автомобила е открит и иззет запечатан хартиен плик, съдържащ неистинско свидетелство за управление на МПС, гръцки образец, издаден на името на  български гражданин от Нова Загора. Oбразувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление по чл. 308, ал.2, вр ал.1 от НК.

Проведени са множество допълнителни процесуално-следствени действия, при които е установено, че посредник при набирането на лица, желаещи да се снабдят с неистински гръцки свидетелства за управление на моторни превозни средства и доставка на такива документи от Република Гърция е И. М., на 61 г., от гр. Николаево. Извършено е претърсване и изземване в дома на лицето в гр. Николаево, при което са иззети множество документи, съотносими към предмета на разследването. По време на провежданите процесуално-следствени действия, е задържано лицето А. К., на 31 г., от гр. Николаево, за когото е установено, че също е съпричастен към осъществяваната престъпна дейност. Мъжът се е легитимирал пред полицейските служители с неистинско свидетелство за управление на МПС, гръцки образец, с неговите лични данни. Документът е иззет и срещу А. К. е образувано бързо производство за престъпление по чл. 316 от НК.

 И. М. и А. К. са задържани първоначално за срок до 24 ч. в РУ – Казанлък. Привлечени са като обвиняеми и им е наложена мярка за неотклонение "подписка". Работата по документиране и доказване на цялостната престъпна дейност на лицата и установяване на други лица, които са се възползвали от престъпната схема продължава под ръководството на Районна прокуратура – Казанлък, съобщават от ОДМВР-Стара Загора.

Междувременно от пресцентъра на Полицията съобщават и за пореден случай с подобни книжки, който е регистриран на 16 октомври: На 16 октомври на ПП І- 6, км. 600, на разклона за с. Дунавци, общ. Казанлък, е спрян за проверка л.а."Рено", управляван от Ю.Ч., на 35г., от с. Горно Сахране, общ. Павел Баня. От извършената проверка е установено, че същият ползва неистински документ -  гръцко свидетелство за управление на моторно превозно средство. Образувано е бързо производство. Водачът е задържан за срок до 24 ч. в РУ -  Казанлък.

Ето и какво съобщават от Районна прокуратура - Казанлък за случая: На 9 октомври 2016 г. на автомагистрала „Тракия“, в района между гр. Стара Загора и гр. Нова Загора,  е бил спрян за проверка лек автомобил, марка „Хюндай“, управляван от М.Б., на 56 г., който е пренасял запечатан хартиен плик, в който е намерено неистинско свидетелство за управление на моторно превозно средство - гръцки образец, издаден на името на 26-годишен български гражданин и документ, удостоверяващ данъчна регистрация в Република Гърция. От автомобила, собственост на М.Б., са били иззети неистинските документи.

Досъдебното производство е образувано на основание чл.212 ал.2 от Наказателно-процесуалния кодекс с първо действие по разследването претърсване и изземване на движими вещи от къща в гр.Николаево, обитавана от 51-годишния Исвенди М., при което са били намерени и иззети мобилни телефони, 2 броя ксерокопия на лични карти, 2 броя снимки и документи, удостоверяващи получаване на пари чрез фирма за международни преводи.

Междувременно, докато се извършвало претърсването на къщата в гр.Николаево, е установен 31-годишния Али К., който представил пред полицейски служители своето неистинско свидетелство за управление по гръцки образец. По този случай е образувано и предстои да приключи в законно установения 7-дневен срок отделно бързо производство срещу лицето за престъпление по чл. 316 във връзка с чл. 308 ал.2 във връзка с ал.1  Наказателния кодекс.

Разследването на канала за съставяне и използване на неистински документи установява, че лица от България са поръчвали на Исвенди М. да ги снабдява с шофьорски книжки, гръцки образец, различни категории, включително и за категория „С“.  Той е приемал поръчката и изпращал на лице, живущо в гр.Атина,Република Гърция, по две копия на лични карти, две снимки и сумите от около 500 евро за 1 брой шофьорска книжка. Посочените документи са били изпращани по куриери, които извършвали редовни пътувания България-Гърция. По същия начин готовите свидетелства за управление на моторно превозно средство били връщани по куриери до Исвенди М. Той ги предавал на лицата, които са ги поръчали.
На 10 октомври 2016 г. Исвенди М., на 51 г. от гр.Николаево, е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.308 ал.2, връзка с ал.1, връзка с чл.20 ал.4 от Наказателния кодекс - за това, че като помагач е участвал в съставянето на неистински свидетелство за управление на МПС /гръцки образец/, с цел документите да бъдат използвани.

Активните действия по събиране на доказателства продължават. Срокът за разследване е двумесечен, съобщават от прокуратурата.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Д-р Нели Боскович: Липсата на профилактика и здравословен начин на живот са водещи за отключването на неврологични болести

9354 | 21 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9127 | 25 март 2024

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

8822 | 27 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5046 | 26 март 2024

Кражби в Казанлъшко и Павелбанско регистрираха за ден униформените

3829 | 21 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3214 | 25 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3028 | 27 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2298 | 25 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2284 | 26 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2246 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак