13:32 | 13 юни 17 13272

„М+С Хидравлик“ изгражда Учебно-изследователски център на мястото на стария МУЦ „Христо Ботев“

„М+С Хидравлик“ изгражда Учебно-изследователски център на мястото на стария МУЦ „Христо Ботев“ / Новини от Казанлък

Учебно-производствен и изследователски център с акредитирани лаборатории за изпитания, уникални за Балканите ще изгради „М+С Хидравлик“ на мястото на стария Между-училищен център „Христо Ботев“. Това съобщи на пресконференция днес Владимир Спасов, прокурист на дружеството, по повод стартиралите  вчера строителни работи по отстраняване на старата компрометирана сграда на МУЦ-а.

Имотът от близо 11 000 кв. м., заедно с двуетажната сграда с 470 кв. м. застроена площ, бяха закупени от “M+С Хидравлик“ миналия юни, на публичен търг от Общината. Общинският имот и сградата на МУЦ-а в него не се ползват от близо 20 години и тънеха в разруха, като търгът за бившето ОУ „Христо Ботев“ се проваляше неколкократно, поради липса на купувачи. Миналата година, обаче “M+С Хидравлик“ се явяват с идея как да го стопанисат – като го превърнат в модерен изследователски център с лаборатории, някои от които – единствени в Европа от тук до Щутгарт, така че центърът да се самоиздържа и инвестициите в неговото изграждане и оборудване да се възвърнат.

Първоначалната идея е била да се ползва досегашната сграда, но се оказало, че тя вече не отговаря на никакви съвременни изисквания, затова по-доброто решение е да се събори и на нейно място да се построи нова модерна и функционална сграда на същата площ – обясни Владимир Спасов.

На първия етаж ще бъдат разположени  изпитателните лаборатории, които ще бъдат акредитирани, така че да се ползват за специфичните изпитания и от множество фирми в машиностроителния бранш у нас и в чужбина. Това са: лаборатория измервателна сила, лаборатория помпи, камера за изпитания на устойчивост на солена мъгла, шумова камера, високотемпературна камера, лаборатории за обща хидравлика и за мотори.

На втория етаж ще се изградят учебни зали за работещите в “M+С Хидравлик“, както и за учениците от Механото, които се обучават чрез работа по т.нар. дуално обучение. “M+С Хидравлик“ е сред първите 3 фирми в Казанлък, които партнират на ПГ „Иван Хаджиенов“ по този проект.

Освен учебните зали, идейният проект предвижда и голяма конферентна зала с амфитеатрално разположение – тип университетска Аула, която да може да бъде използвана както за семинари и конференции на самата „М+С“, така и да бъде в помощ, при заявено тяхно желание на студентите в бъдещия технически колеж, (който ще бъде разположен наблизо – в бившето строително училище). Капацитетът на конферентната зала от 116 места ще бъде удобство и за много фирми и организации в Казанлък, тъй като към момента в града няма зала за събрания и обучения с толкова голям капацитет.

Вярно е, че част двора на бившия МУЦ „Христо Ботев“, зад сградата на новия Изследователски център ще стане паркинг за работещите в “M+С Хидравлик“  - потвърди Владимир Спасов. "Няма университет дори, който да се похвали с Учебен център на 11 декара, затова е нормално част от терена да се ползва за нуждите на фирмата ни," поясни мениджърът. Идеята е там да се премести паркинга за работниците, а на мястото на сегашния паркинг, който е до производствените помещения и цехове – да може да се разшири производствената част, обясни Спасов

Що се отнася до градинката и детската площадка пред бъдещата сграда на Изследователския и учебен център на “M+С Хидравлик“, фирмата изявява готовност да помогне за облагородяването й. Градинката е общинска и при желание на Община Казанлък можем да съдействаме за озеленяване, поддръжка, а защо не и подновяване на детските съоръжения, потвърди Владимир Спасов, като подчерта че дружеството от години поддържа социално-отговорна политика към казанлъчани и местната общност, както и специално към децата, пример за което е връчената им само преди седмица награда за бизнес с кауза от Сдружението „Бъдеще за децата“.

Инвестицията в новия Учебно-производствен и изследователски център на “M+С Хидравлик“, в който ще бъде закупено високоспециализирано оборудване ще възлиза на около 3 млн. лв. Средствата са налични, изчаква се одобрението на идейния проект, след което реалното строителство на новата модерна сграда може да стане паралелно и с първото оборудване в рамките на 3-4 месеца, отговори прокуристът на дружеството.

“M+С Хидравлик“ е световен лидер в производството на хидравлични мотори. Дружеството е част от холдинг „Стара планина“, за поредна година лидер в сектор машиностроене сред българските компании и една от най-печелившите фирми у нас, претърпели реформите на приватизацията.

Наследила бившия завод „Бончо Шанов“, днес “M+С Хидравлик" АД има много успешна стара и нова история, с която ще се похвали в малък музей, разположен до Аулата но новия си Изследователски и учебен център в най-скоро време. Възможно е центърът или самата конферентна зала, да запазят досегашното име "Христо Ботев", с който е популярно за поколения казанлъчани бившето основно училище, в последствие МУЦ. И към което пазят сантимент и самият Владо Спасов като негов възпитаник, а също и поколения "бончо-шановци", карали практики по едновремешното трудово обучение там.  

Kazanlak.com

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак