13:11 | 26 юни 17 3369

За Бузлуджа е нужно национално решение

За Бузлуджа е нужно национално решение / Новини от Казанлък

Около тази позиция се обединиха всички участници в поредната дискусия за дом-паметника на тема "Бузлуджа - перспективи и проекти", която се състоя в Община Казанлък днес. В обсъжданията участваха Областният управител на Стара Загора Гергана Микова, кметът на община Казанлък Галина Стоянова и народни представители от 27 МИР Стара Загора.

Дискусията откри Кметът на Казанлък, която подчерта, че това не е първата среща по тази тема в Община Казанлък: „Безпокойството за Бузлуджа е акция, която Община Казанлък води вече втори мандат, с много инициативи, но сме изключително притеснени от това, че състоянието на този национален паметник се влошава!“, алармира Галина Стоянова.

„Бузлужда е паметник, който трябва да обединява нацията, а не да я разединява.“, отбеляза Областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

„Тази дискусия е продължение на желанието ни паметникът на Бузлуджа да бъде стопанисван, консервиран и социализиран. Целта ни е да чуем мнението на народните представители и от своя страна да изразим своето мнение за това какво трябва да се случи с паметника Бузлуджа. Точно затова с г-жа Микова отправихме покана към всички старозагорски депутати, но от БСП отказаха да дойдат”, заяви Галина Стоянова.

Общото мнение за бъдещето на историческия символ е, че Бузлуджа е паметник на всички българи, така както е граден със средства от всички в миналото и решението за неговото бъдеще трябва да бъде на Държавата, за да го превърне в символ на обединението, а не на разрухата, каквото послание излъчва монументът сега и това трябва час по-скоро да спре. Бузлужда веднъж завинаги трябва да скъса с идеологическата страна и да остане чисто архитектурен паметник. Той трябва да бъде спешно максимално обезопасен, за да се гарантира сигурността на човешкия живот на стотиците туристи, които рисково го посещават, да бъде консервиран, реставриран и социализиран.

На срещата бе пояснено, че като принципал Областната управа е изпълнител на държавната воля, съответно – Община Казанлък декларира, че може да се заеме със стопанисването на мемориалния комплекс, който чисто формално не е поискала заради забавянето на нарочно постановление на Министерски съвет от 2011г. „Ние сме доказали, че можем да се грижим за паметниците си!“, бе категоричен председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов и обърна внимание колко важно и скъпо е финансовото решение на казуса.

Младият архитект Дора Иванова, която вече две години работи по свой идеен проект „Бузлуджа – паметта на времето“ също изрази тревогата си от необходимостта да се действа бързо за спасяването на националния символ. „Отговорността трябва да поеме държавата, но да се погрижи за паметника като добър стопанин.“, отбеляза тя и сподели колко голям интерес среща по темата от България и от чужбина. „Миналото все още не е обсъдено както трябва.“, каза Дора Иванова и подчерта световното значение на мемориала като архитектурна стойност. Тя определи проблема с Бузлуджа като общ за историята на цяла Източна Европа: „Младите трябва да се информират с аргументи и знание, а не с емоциите на своите родители за това време.“. Тя направи връзка между неясния статут на цял един период и злощастната съдба на Бузлуджа в момента.

Участниците в срещата изразиха съжаление, че колегите им от БСП и архитект Георги Стоилов липсват на срещата, въпреки отправената покана. Всички присъстващи се обединиха около становището, че самият паметник е натоварен с много политика, а политизацията трябва да бъде избегната, за да се направи следващата стъпка за спасяването му.

Галина Стоянова призова народните представители да разговарят с политическите си партии за търсене на единно национално, надпартийно решение за бъдещето на „Бузлуджа“ и изрази готовност за участие в следващ, национален дебат по темата.

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак