11:41 | 29 юни 17 12824

Паякът вън от платените паркинги, вечерният час с талончета съкратен на 17:30

Паякът вън от платените паркинги, вечерният час с талончета съкратен на 17:30 / Новини от Казанлък

Промени в наредбата за платено паркиране и нарушенията по престоя и паркирането направиха днес общинските съветници.

Едната промяна касае орязване на досегашни правомощия на Паяка да вдига коли от зоните за платено паркиране след изтичане на заплатения престой с талонче или SMS. Това противоречи на ЗДвП, установила Върховната административна прокуратура наскоро и върнала всички общини, които са си написали наредбите неправилно или преписвали една от друга - да си ги поправят. Със спешната промяна в Казанлък, ще се предотвратят съдебни дела от адвокатска „епидемия“ в страната, както я нарече председателят на ОбС  Николай Златанов по време на сесията. Адвокатски сдружения се нароявали да се присъединяват към протеста на прокуратурата, като представляващи обществения интерес, посочвали си хонорари по над 800 лева на дело, което естествено печелели срещу общините с грешните наредби и така смучели от бюджетите им.

На практика за шофьорите, направената днес в Казанлък промяна се отнася до правилата за санкциониране при паркиране в платените зони в Казанлък. Занапред там могат да ни слагат само скоба, ако не сме платили талонче или SMS, или ако заплатеното време е просрочено. Паякът няма да има право да вдигне колата през деня, независимо дали е заскобена или не, дри и да няма талонче или платеното време да е изтекло. Но след края на работното време на скобаджиите - 17:30 - паякът вече ще има право да вдигне изоставената със скобата кола - обясни пред камерата ни Николай Златанов. Ако е без скоба - вече няма да има проблем, защото съветниците днес без да са го гледали по комисии - взеха че промениха вечерния час на платените зони на 17:30, след внесено ад хок предложение от БСП.

Съществена промяна в Наредба 4  -  вечерният час на платеното паркиране да не е вече 20:00, а 17:30 - дойде в движение в хода на заседанието от Теодора Иванова  (БСП). Тя предложи крайният час за действие на платеното паркиране да се съкрати на 17:30 – края на работния ден. Дори в морските курорти крайният час е 18:00 или 19:00, проверила Иванова. Като допълнителен мотив, тя даде пример със зоните около училищата, където родителите спират с колите си буквално за 5-10 минути, обикновено след 17:30, но талон за 5 мин. платено паркиране няма. "Детето си ли да гледат дали излиза от училище, или дали идва паяка? - попита Теодора Иванова. Най-голяма тежест от мотивите й донесе посочването на несъответсвието между работното време за информация на табелите - 17:30 и крайния час за платен паркинг - 20:00. Какво става ако шофьорът установи между 17:30 и 20:00, че има скоба  – на кого се обажда? Така подкрепено като резонно и от председателя Златанов, предложението на Иванова беше прието от мнозинството съветници и влиза в сила след 14 дни.

След 14 дни, ако няма обжалване, ще влязат в сила и останалите промени в Наредба 4, касаещи правомощията на репатриращия автомобил, който вече няма да може да "обира луфта" от незаскобените на платените паркинги.

Така на Паяка ще му останат предимно основните задължения  - да отнася нарушителите, които действително пречат на движението  на автомобили и пешеходци - "джигитите" по тротоарите, градинките, по спирките, посред светофарите, по пешехидните пътеки ..., плюс заскобените, но неплатили 10 лв. глоба "скоба" до 17:30 часа.

Иначе казано - ако са ни сложили скоба, докато сме в офиса и "не сме разбрали" за нарушението си до 17:30, то колата със скобата ще си я търсим на Наказателния паркинг на Паяка, заедно с голамата глоба "паяк" от 50 до 200 лева и още за престой на ден. Но ако са ни пропуснали скобаджиите - минаваме метър и пред Паяка.

Красимира Стоянова
Kazanlak.com

Вижте още подробности за промените в Наредба 4 и причините за корекциите от Николай Златанов – председател на Общинския съвет – Казанлък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак