16:45 | 19 септември 17 6785

Председателят на БСК ще санира казанлъшкия ромски блок „Кармен“

Председателят на БСК ще санира казанлъшкия ромски блок „Кармен“ / Новини от Казанлък

Председателят на УС на Българската строителна камара Николай Станков се заема със санирането на блок „Кармен“ в казанлъшката ромска махала. Това стана ясно на пресконференция днес в казанлъшкото кметство, проведена по покана на зам.-кмета по строителството Даниела Коева.

Договорът за санирането предстои да бъде подписан тази вечер между възложителя – Община Казанлък и изпълнителя – ЗЗД, в която водеща е софийската фирма Дивелъпър“ ЕООД, представлявана от инж. Станков.

Колко ще струва санирането на блока, кога ще започне и колко време ще продължи,  участниците в пресконференцията не можаха да ни отговорят веднага. Обещаха да ни изпратят конкретна информация по-късно. Стана ясно, че фирмата (Обединение „Енергийна ефективност дивелъпър“ - с уч. „Дивелъпър“ ЕООД, „Команс 2000“ АД и „Лоно Проект“ ЕООД ) е спечелила обществената поръчка за ромския блок с подаден срок на изпълнение 120 работни дни, но заради предстоящите зимни месеци, с допълнителни споразумения с общината, срокът евентуално ще се удължава.

„Дивелъпър“ ЕООД  имала вече опит със специфични блокове, като нашия – дългогодишно обитавани от роми. Има три такива санирания в портфолиото си, от общо 6 СМР по енергийната държавна програма – научихме от инж. Станков. Но казанлъшкият блок ще бъде най-големият от тях и за изпълнителя е предизвикателство и въпрос на професионална чест да се справи специално с този блок, сподели председателят на БСК зад кадър.

Още при избирането им за изпълнители, опитните софийски строители поставили условия на казанлъшката община – разказа преди това зам.-кметът Даниела Коева. Поискали да се отстранят огромните ВиК проблеми на „Кармен“. Именно с това постижение бе свикала журналистите, за да се похвали Общината – че отводняването на сутерена и подгизналите мазета, водопроводните и канализационни сградни отклонения и ВиК инсталацията нагоре по етажите, са ремонтирани изцяло за сметка на собствениците на апартаментите в блока. И че Община Казанлък не е дала нито лев народна пара, дори за собствените й 7 общински жилища в сградата, чиито ремонти по договорите за наем – също трябва да поемат обитателите им.

8-етажиният блок със 7 входа, с по 3 апартамента на етаж, във всеки най-често с по две фамилии, се обитава от около 1500  казанлъшкироми, живеещи в 177 апартамента, от които 7 са общински – внесе  пълна яснота по въпроса, представителят на сдружението на собствениците Ангел Банев. Пастор Димитър Банев пък разясни точно въпроса за парите – 30 000 лева. 

Евангелската църква „Християнски център“, на която над 1000 от казанлъшките роми са верни миряни е с донор „Глобъл селъбрейшън“, представлявана от българин, живеещ в Щатите – Жоржан Банов, обясни пасторът на казанлъшките роми от „Кармен“. Дарителят и църквата били базирани в град Харисбург, Пенсилвания, САЩ. Църковният център на отвъдокеанската протестантската конфесия, е дарил средствата за материали и майстори, а обитателите на блока са участвали в двумесечните ремонти със собствен труд и много желание – посочиха Баневи.  Общината, пък, помагала с технически консултации, сподели преди това инж. Коева.

В момента ромите от блок „Кармен“ водят преговори с ВиК, тъй като все още нямат пусната вода в блока – да им се отделят партиди и да си сложат водомери. „Всички хора са съгласни, имат огромно желание да започнат да си плащат и водата, както си плащат и тока, и както си му е реда.“ – сподели Ангел Банев и добави: „Участвахме в тази програма за енергийна ефективност и с помощта на Бога и на Общината ни очаква добро бъдеще!“ Старейшините на „Кармен“ заявиха, че събратята им са твърдо решени да пазят бъдещата си придобивка – санирания блок, още повече, след доброволно положения от тях труд по време на отводняването и ВиК ремонта.

Пасторите и вярата стягат редиците в казанлъшката махала и по отношение на културата и възпитанието на децата, както и на престъпността – разказаха ни извън кадър Ангел и Димитър Баневи. Всички циганчета от „Кармен“ са тръгнали на училище на 15 септември, престъпността от обитатели на нашата махала е най-ниска в страната. Много от ромите са гурбетчии и се връщат в Казанлък с пари и нова култура, което дава надежда за приобщаването и на останалите им събратя, както и добър пример за тях, разказаха още водачите на казанлъшките роми.

Блок „Кармен“, който официално се води на ул. „Илинден“ 41-43, е последният от общо 19-те казанлъшки блока, които участват в програмата за саниране. Повечето от останалите са вече готови, като се довършват 4 от тях, чието саниране трябва да приключи тази есен – посочи още по текущия въпрос зам.-кметът Коева.

 

Допълнение, след уточнения изпратени отпресцентъра на Община Казанлък:

1. След проведената обществена поръчка за блок на ул.“Илинден“ №41 – 43 е избран участникът Обединение „Енергийна ефективност дивелъпър“;

2. Предложената цена е 1 464 356,65лв. без ДДС;

3. Предложеният срок за изпълнение по оферта е 120 календарни дни.

kazanlak.com

 

 

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак