13:08 | 03 октомври 17 9819

Казанлък ще бъде домакин на световния конкурс по лютиерство STRADIVARI‘2018

Казанлък ще бъде домакин на световния конкурс по лютиерство STRADIVARI‘2018 / Новини от Казанлък

За пръв път извън Италия, изключително престижният конкурс за струнни музикални инструменти на името на световния виртуоз Антонио Страдивари ще се проведе догодина в Казанлък, съобщи на пресконференция днес кметът Галина Стоянова.

Това е голямата новина от срещите на нашата делегация в италианския град Кремона, проведени в края на миналата седмица и осъществени със съдействието на изтъкнатия наш лютиер и почетен гражданин на Казанлък Едрьо Едрев.

Международният конкурс по лютиерство се организира от 80 години в рамките на STRADIVARI festival, предимно в родния на Страдивари град Кремона. Провеждал се е понякога и в други италиански градове, но от откакто е създаден - никога досега не е напускал пределите на Италия.

Високата чест, международното авторитетно жури, издаващо един от най-престижните сертификати за цигулки – оценката на името на Страдивариус, да заседава в Казанлък - ще бъде посветена на 100-годишнината на лютиерството в България. Най-големите световни имена в професионалната сертификация на цигулки, виоли, чело и др. ще дойдат в нашия град, където ще прослушат звука и огледат тънкостите и майсторството на изработка на близо 200 инструмента, изпратени за участие в конкурса от майстори-лютиери от цял свят.

Форумът ще се приведе през 2018 година между 28 май и 3 юни, и ще бъде част от юбилейния 115-ти Празник на розата в Казанлък. Освен конкурс за качествата на музикални инструменти от цял свят,програмата в Казанлък ще включи и два елитни концерта. Първият от тях ще бъде за високо-професионалната публика, която ще има възможност да чуе звука на номинираните и оценени от журито инструменти, участващи в конкурса на името на Страдивари. Вторият концерт, ще бъде за по-широка аудитория ценители на цигулката и струнното музикално изкуство, като от Община Казанлък възнамеряват за него да поканят като гости изтъкнат български цигулари. Предстоят разговори с Васко Василев и Веско Ешкенази.

Награждаването на победителите в Международния конкурс по лютиерство ще се проведе на 2 юни, а отличените майстори-лютиери от цял свят ще бъдат специални гости на Града на розите. За домакин на събитието е избран ИМ „Искра“.

На следващия ден, 3 юни, в Казанлък пристига и Кметът на Кремона проф. Джанлука Галимберти, с когото кметът на Казанлък Галина Стоянова ще подпише меморандум за сътрудничество.  Така в юбилейната 40-та година на побратимяването между Казанлък и Кремона (25.05.1978 г.) и след почти 30-годишно прекъсване, градът на лютиерите в Италия и градът на лютиерското изкуство на България ще подновят побратимяването си в областта на културния обмен, образованието, особено в областта на изкуствата и в бизнеса.

По време на Международния конкурс по лютиерство догодина, в Казанлък ще бъде показана изключтелно ценна цигулка, притежание на наследници на италианска еврейка, загинала в концлагера в Аушвиц. Цигуларката била получила разрешение от германските нацисти да вземе инструмента със себе си в лагера, където изнасяла концерти на братята си по съдба. И макар самата тя да не е оцеляла в Аушвиц, днес инструментът й е запазен и всяка година участва в концертите в памет на загиналите в концлагера, разказа още кметът Стоянова.

Тази цигулка, която днес е експонат от градската галерия на Кремона, догодина ще бъде показана в България – държавата спасила своите Евреи през Втората световна война, за пръв път. Това ще стане в рамките на фестивала на лютиерското изкуство по време на Празника на розата в Казанлък, когато се очаква града ни да бъде посетен и от високопоставени гости от Европа, в годината на председателството на България на Европейския съюз.

Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак