14886

Казанлъчани заявиха готовност за въоръжен отпор срещу бежанския лагер с блокада на Шипка днес

От 12:00 до 13:00 днес казанлъчани блокираха прохода Шипка в протест срещу намерението на МВР да затвори Полицейската школа в града и да я превърне в център за емигранти/бежанци. Около 300 човека се събраха на Прохода, като предварително голяма група от тях се организираха на площад Севтополис. 

Сред протестиращите бяха Кмета, председателя на ОбС, други от ръководството на Общината и съвета, лидерите на всички опозиционни партии в Казанлък, но и представители на БСП (вижте в репортажа позицията на Моника Динева – съветник от групата на социалистите в Казанлък)

Впечатление прави присъствието на собственици на водещи фирми от Казанлък – в производството, индустрията,туризма, услугите, IT сектора, външната търговия и др. Всички те участват в Инициативен комитет, сформиран вчера, подписали са Декларацията до всички държавни институции, която категорично отхвърля възможността за затваряне на школата и превръщането й в лагер за чужденци.

Все още нямам отговор на писмото до вътрешния министър, каза пред Kazanlak.Com Кметът Стоянова. Още във вторник тя поиска среща с министъра на вътрешните работи и официален отговор за намеренията на МВР за полицейската школа в Казанлък и дали са верни твърденията за превръщането й в лагер за бежанци.
Казанлък е нашата кауза, ако някой не го разбира – ще го разбере, каза Галина Стоянова пред камерата на Kazanlak.Com - проследете във видеото.

Ако се наложи, сме готови на радикални действия, бяха категорични бизнесмените от Инициативния комитет, като техен говорител търговецът Иван Иванов заяви: Казанлък е град, в който има повече оръжие, отколкото има в цялата Българска армия. Не искаме ексцесии, дошли сме тук по мирен път да изразим нашата гражданска позиция. В битката за каузата всички средства са добри. Ще приложим всички – от начало граждански протест, мирни, военни – както искат – това ще им направим! Нека им напомним, че ние сме потомци на хората, които са защитавали Шипка. Тук е започнало Септемврийското въстание. Няма да позволим и един човек да бъде настанен, заявява пред Kazanlak.Com Иванов. Вижте още в репортажа.

Сред протестиращите бе и доскорошният директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора и бивш шеф на регионалното звено за борба с организираната престъпност Алекси Алексиев, който е казанлъчанин. Само пред Kazanlak.Com – експертното мнение на спец-полицая, включително и за заплахата за Казанлък от бежанците, вижте ТУК

Не повече от 10-на коли се оказаха блокирани на прохода днес от казанлъчани. Случайните преминаващи имаха разнопосочно мнение за протеста – едни подкрепяха метода – да се затвори този главен път, а други препоръчваха протестиращите да правят блокади на жълтите павета – защото там им е мястото (коментарът е в репортажа).

По време на едночасовата блокада между протестиращите мина подписка с искане за провеждане на местен референдум, който да се допита до казанлъчани по два въпроса:  Да се закрие ли школата и да се настани ли там бежански лагер. Подписката и протестите продължават утре в 8:00 сутринта пред Общината в Казанлък, където на живо в ефир протеста на Казанлък ще отрази на свой ред в сутрешен блок и Нова телевизия.

Галерия снимки ТУК:

Още новини от Казанлък:
Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак