29 юни 2015 3087 Д-р Николай Нанчев - специалист ендокринолог

РЕЗУЛТАТИ ОТ БЕЗПЛАТНИ СКРИНИНГОВИ ПРЕГЛЕДИ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА В КАЗАНЛЪК / РепорТИ за Казанлък

На 13.06.2015 г., събота, в ДКЦ Поликлиника-Казанлък (ул. „Стара планина“ 12, ет. 2, Ендокринологичен кабинет бяха организирани безплатни скринингови прегледи на щитовидната жлеза. Те се реализираха като продължение на Националната информационна и скринингова кампания „Хипотиреоидизъм – да свалим маската пред причините и симптомите“, която се проведе в България по повод Международната тиреоидна седмица - 25-31 май (Седмица за заболяванията на щитовидната жлеза). Тази година седмицата бе посветена на хипотиреоидизма - понижена функция на щитовидната жлеза.
За един ден бяха прегледани 68 предварително записани пациенти.
От тях 16 знаеха за съществуващ и вече уточнен проблем на щитовидната жлеза.
Останалите 52 пациенти за първи път се изследваха и точно тази група беше целева на скрининга.
От тях 27 пациенти 51,9 % бяха здрави , 18- 34,6 % имаха нодознавъзлеста или полинодознамноговъзлеста струма , а 7- 13.5% имаха промени ,както при автоимунен тиреоидит и съмнението за свързан с това хипотиреоидизъм .
Тези данни напълно съвпадат и с глобалната статистика за страната и Европа за широкото разпространение на заболяванията на щитовидната жлеза

Хипотиреоидизмът е най-честото нарушение на функциите на щитовидната жлеза, при което тя произвежда по-малко количество хормони. Въпреки, че милиони хора по света имат проблеми с щитовидната си жлеза, се счита, че почти 50% от тях не знаят за своето състояние. То засяга пет пъти повече жени, отколкото мъже и в определени периоди от живота, жените могат да бъдат по-уязвими. Жените в менопауза, които имат симптоми като умора, депресия и нарушения на съня, могат да страдат от недиагностициран хипотиреоидизъм, макар тези прояви да са типични за климакса. Данните сочат, че около 5% от бременните жени и 7% от младите майки развиват хипотиреоидизъм през първата година след раждането. В същото време хипотиреоидизмът по време на бременност е много сериозно състояние и може да стане причина за спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода в утробата, преждевременно раждане и повишено кръвно налягане на майката. Нелекуваният хипотиреоидизъм на майката по време на бременността може да засегне умственото и физическото развитие на детето, както и неговите социални и когнитивни умения на по-късен етап от живота.

От хипотиреоидизъм страдат милиони хора по света, но не подозират за съществуването му, тъй като симптомите му често настъпват постепенно и са неспецифични или наподобяват тези при други заболявания или състояния (напр. пролетна умора). Това вероятно е една от причините толкова много хора да не знаят, че са болни. Проявите на заболяването са различни при отделните хора, но обикновено са свързани с едновременно наличие на някои от следните симптоми: депресия, умора или сънливост, повишена чувствителност към студ, болки в мускулите и ставите, наддаване на тегло, запек, смущения в менструалния цикъл, проблеми със забременяването, изтъняване и чупливост на косата или ноктите иили суха лющеща се кожа, подпухване на лицето, ръцете и ходилата, понижено либидо.
Ендокринолозите са категорични, че ранното откриване и лечение на хипотиреоидизма намалява риска от прогресиране на заболяването и настъпване на потенциално сериозни или животозастрашаващи последици. Ето защо те препоръчват периодично да се правят скрининингови ехографски и хормонални изследвания. Това важи особено за хора с наследствена обремененост от щитовидни и автимунни заболявания, при жени, планиращи бременност, бременни и при жени в послеродов период.
За щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е „основен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, с форма на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тирeоидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Промените в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да повлияят съществено на други органи и системи („ефектът на пеперудата“) – сърдечно-съдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Над 300 милиона души по цял свят имат проблеми със щитовидната жлеза. Смята се, че повече от половината от тях не знаят за своето състояние.

Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог. Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От значение са ранното диагностициране, редовната профилактика и адекватното лечение.


Д-р Николай Нанчев-специалист Ендокринолог
ДКЦ Поликлиника Казанлък
РЕЗУЛТАТИ ОТ  БЕЗПЛАТНИ СКРИНИНГОВИ ПРЕГЛЕДИ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА В КАЗАНЛЪК

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак