Kazanlak.Com /

Със стилна церемония и вълнуващ концерт на ансамбъл „Тракия“ бяха закрити Чудомирови празници ’2014

Със стилна церемония и вълнуващ концерт на ансамбъл „Тракия“ бяха закрити Чудомирови празници ’2014

На стилна церемония, която впечатли с перфектно изчистен сценарий, на 1 април бяха закрити 21-те Чудомирови празници в Казанлък. В продължение на една седмица казанлъчани и гостите на града, някои от които специално пътуваха от съседни градове, за да посетят изложба театрална постановка или премиера на книга от богатата празнична програма.

Носител на 45-ата награда на името на Димитър Чорбаджийски –Чудомир за хумористичен разказ, публикуван във в. „Стършел“ е Алек Попов за разказа „При термитите на революцията“. Името на Алек Попов изключително нашумя с филма „Мисия Лондон“, създаден по неговия едноименен роман. Наградата бе обявена от Румен Белчев, управител на „Стършел и половин“ ООД. Алек Попов не присъства на церемонията поради ангажименти в чужбина. Статуетката „Чудомир“ обаче ще му бъде лично предадена от Румен Белчев.

Фотограф-художникът Бедрос Азинян обяви и наградените автори в 7-ия фотографски конкурс „Човекът до мен“. В конкурса са участвали 1030 фотоса на 343-ма фотографи. След прецизна селекция журито е допуснало до заключителния кръг 44 творби и е присъдило 6 награди.  Специалната награда на казанлъшкия фотограф-художник Александър Иванов се връчва на Красимир Делчев от Варна. Поощрителна награда журито е отредило за Елена Карагьозова от София, а наградата на Ротари клуб печели Емилия Маслинкова от София. С трета награда е отличен Благой Иванов,  втора награда печели Ралица Бялкова от Габрово. Журито е присъдило първа награда на Мария Саломе Салса от Бургас, която получи статуетката „Чудомир“ от председателя на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов.

13-ият фестивал „Комедийният хит на сезона“ премина при изключителен интерес от страна на публиката. Залата на НЧ „Искра 1860“ бе пълна, а зрителите избраха за Номер едно спектакъла на Младежки театър „Николай Бинев“ – София, „Г-н Балкански“, постановка на Бина Харалампиева, с участието на неотразимия Герасим Георгиев – Геро.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова закри 21-те Чудомирови празници, като подчерта, че те са плод на симбиоза от традиции и млад екип, който ги реализира, посочвайки Управителния съвет на фондация „Чудомир“ и най-вече заслугата на неговия председател Симеон Георгиев и на членовете на УС Моника Динева, адвокат и общински съветник, и Георги Атанасов, актьор от Общински театър „Любомир Кабакчиев“, водещ на церемонията. Кметът Галина Стоянова призова всички да помним Чудомир не само по време на празниците в негова чест, а по всяко време и напомни неговата мисъл: „Нека да говорим това, което добре сме премислили“.

21-те Чудомирови празници завършиха с прекрасен концерт-спектакъл на ансамбъл „Тракия“ – Пловдив, който показа виртуозни изпълнения на народни песни и танци и оркестрови изпълнения, интерпретации на стари градски шлагери и завладяващо сценично присъствие.

Организатори на празниците са Фондация „Чудомир“ и Община Казанлък. Основен спонсор на Чудомирови празници ’2014 се явява Община Казанлък, стана ясно на церемонията по закриването. По традиция Общината всяка година подкрепя реализацията на празничната програма, посветена на Димитър Чорбаджийски. Тази година осъществяването на културните събития  са подкрепили и фирми като „М+С Хидравлик“, „Мини Марица изток“ и други.

Пресцентър на Община Казанлък

Снимки: Иван Бонев


за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.35082