Kazanlak.Com /

Изложба посветена на Иван Милев се открива тази вечер в Казанлък

Изложба посветена на Иван Милев се открива тази вечер в Казанлък

Тази вечер в 18 часа Художествената галерия в Казанлък ще стане център на едно културно събитие, очаквано с нетърпение от жителите на града и ценителите на изобразителното изкуство.
По случай 115-та годишнина от рождението на уникалния български художник Иван Милев и 85 години от смъртта му ще бъде открита изложба от негови творби. 58 картини – живопис и рисунки, от фондовете на Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Стара Загора, Художествена галерия  „Димитър Добрович” – Сливен, и Художествена галерия – Казанлък, са подредени в Казанлъшката галерия. По думите на нейния директор Христо Генев, на събитието се очаква и внукът на художника - архитект Александър Тодоров.
Иван Милев е един от големите майстори на темперната и акварелна техника в българското изобразително изкуство. Той притежава извънредно самобитен, неповторим стил, повлиян от европейския сецесион, но дълбоко свързан с народните традиции и иконописта.

 Творбите на художника, съхранени до днес, са гордост за всяка галерия. Неговите прекрасни стенописи, един от които се намира в къщата на някогашния казанлъшки индустриалец Маньо Стайнов, говорят за невероятна широта на въображението и на  таланта на художника.
Иван Милев е роден в Казанлък на 18 февруари 1897 г. в бедно семейство и умира на 25 януари 1927 г., ненавършил 30 години.
 


за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.55019