Kazanlak.Com /

Мел Гил търси Метатайната на траките

Мел Гил търси Метатайната на траките

Един от най-успешните професионални мотиватори и автори на ню ейдж философията в Света, Мел Гил ще пише книга за траките, след обиколката си по светите места в казанлъшката Долина на тракийските царе.

Мел Гил е автор на световния бестселър „Метатайната“ и сценарист, режисьор и продуцент на популярния филм със същото заглавие. Той е психоаналитик, обучил голям брой публични личности, говорители, имиджмейкъри и бизнесмени от цял свят, бизнес консултант, специалист по корпоративни стратегии и съветник на висши служители от 500-те компании, включени в списъка на списание „Форчън”. Мел Гил е известен в България с двете си преведени книги, превърнали се в бетселъри: „ Метатайната" и „Нездравият разум", както и с филма, направен по книгата „ Метатайната"/ “The Meta Secret”.

Мел Гил беше в Казанлък в края на миналата седмица заедно със своя български последовател и популярен наш ню ейдж психолог Еленко Ангелов. Поводът за второто посещение на американския психолог са поредицата му семинари у нас за позитивна психология, в които мотивира хората как да владеят Метатайната - ценно знание, което ни прави щастливи.

По време на визитата си в района на Казанлък Мел Гил, заедно със своя по-голям син Лу и неговите приятели от България, посетиха част от гробниците на траките край Казанлък, ИМ „Искра”, отдадоха и почит към паметта на починалия през май тази година създател на сугестологията професор Георги Лозанов. Мел Гил изрази намерението си да напише книга за траките, които са го вдъхновили със своите знания за Вселената. Убеден е, че траките са дали основата на учението на херметизма, на което стъпват 7-те Вселенски закона.

В Казанлък на „златния глас на планетата", както в Америка наричат Мел Гил, заради влиянието на неговите статии и лекции, му провървява. Съдбата реши случайно да го срещне с автора на копието на главата на Севт, скулпторът Доко Доков. Връзката на траките със Вселената е общата им тема, която двамата си обещаха да продължат при визитата на Мел Гил в страната ни догодина.


Интервю с Мел Гил на Деляна Бобева:

Защо решихте да правите точно книга за траките?

Винаги съм се интересувал от древната култура и история и вярвам, че историческите книги не ни казват истината. Разказват ни детайли, които не винаги отговарят на действителността. Всъщност всички сме деца на Земята. Ние споделяме едно съществуване. Не вярвам в нещо като китайска раса, малоазийска раса и т.н. Просто има човешка раса. Преди три години открих, когато дойдох да работя с Георги Лозанов, че траките се опитват да обяснят колко стари са всъщност тези раси. Дори обясняват това с оригиналната им същност. Има 300 думи в тракийския език, които са открити в санскритски, имат специфични културни обреди, които са много подобни, както египетските. Гърците са взели доста неща от тракийците, в създаването на техните богове. Тракийците са в основата на много неща. Дори българите не знаят детайлно много неща за тракийците. Всъщност има много, много да се изучава тази материя.


Книгата ще отдели ли внимание на жреческите практики на траките, които са били своеобразно познание за „метатайната” на траките? Те са имали особена връзка със Вселената.

Да, ще изучавам тази материя. В момента, в който подредя цялата картина, ще го направя под формата на роман. Не просто поредната историческа книга, досадна и скучна за читателите.


Какво откри Мел Гил в тракийските могили около Казанлък?

 

Синът ми Лу, който е с мен, е много чувствителен към енергия. Взехме пръст от района около гробниците, на които бяхме. А аз самият, докато бях там, чисто сугестивно се чувствах в един момент сякаш имах глабоволие, замаях се, има много енергия в тези места, определено. И тя е толкова разностранна, че на моменти се чувстваш объркан. Все още търся тайната на траките. Може би след една година търсене ще мога да дам някакъв по-конкретен отговор . И тогава ми задайте отново този въпрос. За първи път виждам тези тракийски гробници, очарован съм, впечатлен съм, макар че съм чел много за тях.

 

Според вас, защо един народ, който живее на толкова наситена с различни духовни енергии земя, може да е в такъв голям духовен дефицит в момента?

Ето защо съм тук. Това всъщност е най-интересното за мен. Просто имате нужда понякога от огромното и толкова интересно място, от което идвате. Моето име всъщност не е Мел /смее се/, а е огледало, в което трябва да се огледате, да намерите и съзнаете себе си.

 

Метатайната. За какъв енергиен тип хора е тази книга, това знание?

Опитах се да напиша Метатайната много просто. Взех много конкретни идеи и се опитах да ги пресъздам много просто, за да бъдат разбрани от всички. Но има група хора, за които просто Метатайната не е за тях. Това са хора, които не могат да четат. Не виждат. Метатайната е за всички закони за привличането във Вселената. Тайната е в простите закони на Привличането. Законът за привличаното е изграден от 7 допълнителни древни закона и на практика „Метатайната" е за тези 7 древни закона . Това са мета закони. Закони, от тайните общества, от обществата на херметиците. Основата на тези херметици, аз мисля, че е тракийска. И мисля, че Метатайната е била част от тази българска идентичност, в основата си като мъдрост. Затова е и толкова популярна тук - защото събужда генетични спомени.

 

Кои са тези 7 древни закона, в основата на Метатайната - Законът за привличането?

Говорих си с Андрей, момчето с мен, и той ме пита защо съм толкова спокоен. Каква е тайната ми? Аз му казах: аз спя. Наслаждавай се на всичките си 5 сетива, когато правиш нещо. Повечето хора като правят нещо, дори не влагат нищо. Ето, ако пием сок, повечето хора не го помирисват дори,. Не се вълнуват от вкуса му. Важното за тях е да утолят жаждата си, нищо повече. А аз ви казвам: наблюдавай, слушай, дете плаче в ъгъла, жените в момента отсреща говорят нещо си, детето в момента коментира нещо си, може би чувате птичките, вятъра. Ние сме толкова фокусирани в нещо и дори нямаме представа за всичко около нас. И не наблюдаваме, не се наслаждаваме. Не чуваме, не виждаме, не усещаме, в действителност не живеем.

 

Ако трябва да обобщите Метатайната в едно изречение, как изглежда тя?

Пътуването. От тук до смъртта, това е основното нещо. Не е в постигнатите успехи, не е в това да получиш нещо. Защото дори да намерите нещо голямо, вие все ще умрете един ден. Ако сте много богати, вие ще умрете един ден. Дори да сте изключително популярни, вие пак ще умрете един ден. Дори да сте велика особа, също ще умрете. Ето, отидохме до мястото на тракийските царе, но те също са мъртви. И защото знаем, че всички един ден ще умрем, защо тогава прекарваме времето си, карайки се с хората около нас, реагирайки бурно на различни неща? Тогава за какво е всичко това? Просто наслаждавайте се на живота. Това е Метатайната.

 

Стигнахме до шопската философия: оти да се косим, като че ми мине.Така ли?

Да, дори да минат години, или само седмици, вие няма да се сетите един ден, защо точно в този момент сте били нервна, нали? Чисто психологически вие ще сте в състояние да си спомните гнева, но няма да си спомните причината, като емоция, която го е породила. Нито пък ще може ида я възпроизведете същата тази емоция. Така че наслаждавайте се на всеки един момент от вашия живот.

 

Коя молитва е по-силна: да умееш да благодариш, или да умееш да искаш, за да си щастлив и да живееш в хармония с Вселената? Да имаш всичко, което искаш?

В Библията Христос казва: Поискай и ще ти се даде. Ако в живота ви има ситуации, в които трябва да искате, просто поискайте. Ако има ситуации, в които вие сте добре и положението ви харесва, просто останете си там. Не искайте повече. Защото понякога, когато поискате определени неща, няма да ги получите. И това не е случайно. Това не значи, че всичко, което поискате ще ви бъде дадено. Понякога не ви се дава нещо, защото не е добре за вас. Да предположим, че вие седите сега тука и поискате да видите Брад Пит. Всъщност, повярвайте ми, той създава много проблеми не съм сигурен дали е добре за вас да видите Брад Пит. Може да си поискате някой по-семпъл мъж, който ще ви направи далеч по-щастлива.

 

Вярва ли авторът на Метатайната в съдбата?

Най-забавното нещо на съдбата е, че не разпознаваш и не осъзнаваш това, което е пред теб. Просто осъзнаваш нещата, когато гледаш назад, а не когато гледаш напред. Не е ли това нещо абсурдно? Това изглежда, че когато се връщаш назад и всичко е изглеждало като съдба. И без значение какво сте правили, то ще се случи, при всички положения. Не е важно какво се случва всъщност, а по-важното е как вие реагирате в ситуацията, когато това нещо се случва и как вие отговаряте с действията си, как вие се адаптирате в тази ситуация. И как вие емоционално реагирате на случилото се.


Излиза, че животът е най- голямото приключение?

Животът е огромно приключение и предизвикателство. Вие би трябвало да се забавлявате много в живота си.    

Деляна  Бобева, Дарик радио

 

Мел Гил е 54 годишен. Роден в Сингапур, живее в Чикаго, първо поколение натурализиран американец. Психотерапевт сценарист и режисьор.
На 19 години при инцидент в пещера губи едната си ръка. След комата животът му се обръща. От 17 годишен е запленен от трудовете по сугестология на българския професор, починал през май тази година Георги Лозанов. Посвещава живота си на позитивното мислене и помощта на хора, имащи нужда от това. Баща на двама сина. Определя себе си като гражданин на Света.

„Метатайната" е книга за тайна, която ни води отвъд всички тайни. Тя навлиза дълбоко в естеството на Вселената и Човека и разглежда вечния Закон на привличането. В нея са описани стъпка по стъпка начините и техниките, с помощта на които ще добиете духовно и материално богатство, ще намерите любовта и мечтаното щастие. В основата й лежат събития от реалния живот и уроците, научени от автора при общуването му с Учители и мъдреци от цял свят.

 


за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.61175