Kazanlak.Com /

На Шипка откриха възстановеният команден пункт на генерал Столетов

На Шипка откриха възстановеният команден пункт на генерал Столетов

Днес преди 135 години е първия ден от боевете но връх Шипка. Именно на днешния ден бе открита и възстановената експозиция на землянката, която е щаб на генерал Столетов. В землянката са разположени одър, писалище и други предмети от онова време. Землянката бе възстановена от Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа” и днес бе отворена за посетители. Днес бе отворена за посещение и зимната войнишка землянка, която е част от събитията разиграли се по-време на Руско – турската война. Оригиналният дневник на генерал Столетов, който е успял с 5500 души да задържи 35 хилядната армия Сюлейман паша е в Москва, разказа за Kazanlak.Com директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа” Данчо Данчев.

Днес бе открита и изложбата на Исторически музей „Искра” с летописи от времето на сраженията. Посетилите на Паметника на свободата имаха възможността да изгледат последния филм за Шипченската епопея, дело на студио „Вифор” и покойния Тодор Ковачев. Филмът е собственост на НПМ”Шипка – Бузлуджа” и е заснет през 2010 година.


В събота е  последния ден от Националните чествания, като на връх Шипка ще бъде направена възстановка на боевете от НД „Традиция”. По време на честванията тази година бе издигнат пилон с височина 22 метра, като знамето, което се развява на него е с големина 6 на 9 метра.


за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.18952