Новини за Празник на розата и Фестивал на розата

Програма Празник на розата 2017

възможно е програмата да търпи промени.

3 юни /събота/
10.00 ч. Ритуал "Розобер" в село Кънчево и село Ръжена
10.00 ч.
пл."Севтополис"
V международен ЗУМБА маратон в Долината на розите
10.00-19.00 ч.
НЧ "Искра-1860"
Фестивал на виното Розе 2017 – откриване и награждаване
10.30 ч.
парк "Розариум "
Хлябът на българина – обред, бит и вяра
11.00 ч.
пред НЧ "Искра-1860"
III-ти национален конкурс за детска песен "Искричка"
16.00 ч.- 18.00 ч.
Информационен център
"Една българска роза" – снимка с Царица Роза
17.30 ч.
пл."Севтополис"
Фестивал на мажоретни състави
18.00 ч.-20.00 ч.
парк "Розариум"
"Танцувайте с нас"
18.00ч.-Зумба, 19.00ч.- Български народни танци
19.00 ч.
пл."Севтополис"
Дефиле на Международен фолклорен фестивал
19.30 ч.
пл."Севтополис"
Международен фолклорен фестивал
21.00 ч.
пл."Севтополис"
"С вечните хитове на ДИАНА ЕКСПРЕС"- празничен концерт
4 юни /неделя/
10.00 ч. Ритуал "Розобер" край Казанлък
10.00 ч. – 17.30 ч.
НЧ "Искра-1860"
Фестивал на виното Розе 2017 – изложение
12.00 ч.
Център на града
ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ НА РОЗАТА
14.00 ч.
пл."Севтополис"
Международен фолклорен фестивал - закриване
14.00 ч.- 16.00 ч.
Информационен  център
"Една българска роза" – снимка с Царица Роза
18.00 ч.-20.00 ч.
парк "Розариум"
"Танцувайте с нас"
18.00ч.-Зумба, 19.00ч.- Български народни танци  
20.00 ч.
пл."Севтополис"
Закриване на Фестивал на розата 2017
Концерт на СИМФОНИЕТА ШУМЕН със солист РУСЛАН МЪЙНОВ
9 юни – 11 юни
Край Казанлък
XX юбилеен МОТО СЪБОР, организиран от клуб "ЧЕРНИТЕ РОЗИ" - Казанлък
9 юни – 11 юни
парк "Розариум"
"Димитър Гайдаров - 1906-1989" - Втори национален фолклорен конкурс

Събитията, които да посетите

Вижте повече за интересните събития, които може да видите

 • Конкурс-спектакъл ”Царица Роза 2017”

  Конкурс-спектакъл ”Царица Роза 2017” 12 май, 19'00 часа ДК ”Арсенал”

  По традиция всяка година през май, в навечерието на Празника на Розата в Казанлък , най-красивото момиче измежду абитуриентките в града става символ на тържествата. Конкурсът „Царица Роза” е създаден в Казанлък през 1960 година и оттогава насам е наложена традиция. На 12 май 2017 Казанлък ще избере своята 47 Царица Роза. Заедно с нея Казанлък избира и нейни 2 подгласнички, които понякога казанлъчани наричат и „подвластнички” – красавици, които са като придворни дами на Царица Роза. Царицата и нейните две подгласнички участват във всички събития по време на Фестивала на Розата в Казанлък , посрещат гостите на града и символизират красотата на омайното божествено цвете – царицата на цветята, Маслодайната казанлъшка роза , в чиято чест Казанлък организира празници на розата от 114 години насам.

  В последните години идеята за конкурс за красота сред девойките в градовете из Розовата долина бе възприета и от други като Карлово, Стрелча, Павел баня, Сопот. Като роден град на Царица Роза във времето на своя също най-стара в цяла България Празник на розата, Казанлък стана домакин от около 10 години насам и на Конкурса „Мис Долината на розите”, в който се съревновават всички избрани през Царици Роза на градовете от Розовата долина. От няколко десетилетия в Казанлък се провежда и конкурс за красота сред „малките” абитуриентки – момиченцата завършващи детска градина. Конкурсът е известен като „Мини Царица Роза”.

 • Коронясване на Царица Роза. Фойерверк шоу.

  Коронясване на Царица Роза. Фойерверк шоу. 2 юни, 21 часа пл.”Севтополис”

  Новоизбраната най-красива от абитуриентките на Казанлък Царица Роза и нейните две подгласнички са централните фигури по време на този спектакъл, преплитащ музика, танц и светлина в неповторима и нова всяка година феерия.

  Постановките на танцово-музикалните спектакли по коронясване на Царица Роза са правени през годините от различни изявени и местни режисьори и постановчици на театралното, танцово и сценично изкуство. Всяка година те преплитат различни и неповторими културни феномени в един общ спектакъл – от опера и балет, през фолклор, съвременна поп, джаз, рок музика, хип-хоп и денс балети, атрактивни групи за автентични бойни изкуства, огнено шоу и много други.

  Тази година гостите и жителите на Казанлък отново ще бъдат изненадани с неповторим спектакъл, преплитащ музика, танц и светлина на сцената в израз на признателност и благодарност към божественото цвете – розата и неговия символ в лицето на новата Царица Роза, която ще бъде коронована под водопад от заря и фойерверки.

 • Ритуали Розобер

  Ритуали "Розобер" 20 май /събота/ от 10.00часа в село Черганово 21 май /неделя/ от 10.00 часа в село Розово 27 май /събота/ от 10.00 часа в село Горно Изворово 28 май /неделя/ от 10.00 часа в село Горно Черковище 3 юни/събота/ от 10.00 часа в село Кънчево и село Ръжена 4 юни /неделя/ от 10.00 часа в розови градини край Казанлък

  Песните на розоберачите рано огласят розовите градини край Казанлък през май и юни. Сред омайните розови градини, когато нашите маслодайни рози разцъфтят, Казанлък кани своите гости, туристи от близо и далеч да станат участници във вълшебството на Розобера.

  За своите скъпи гости, Казанлък организира всяка събота и неделя в края на май и началото на юни поредица от спектакли в розовите градини. Спектакли-ритуали, в които туристите сами могат да участват , за да усетят с ръцете, с обонянието и с очите си красотата и тайнството на Розобера.

  На автентичния розобер край Казанлък ще ви посрещнат самите стопани, собствениците на розовите насаждения в плодородните на маслодайна роза села Енина, Горно Изворово, Ръжена, Кънчево, Горно Черковище, Розово. Ще ви приканят в народни носии да ги последвате из уханните редове с нацъфтели рози и да наберете с ръцете си от цветето на боговете – Маслодайната казанлъшка роза .

  Ще ви пригласят с песни от нашия край и ще ви подканят да наберете най-много от всички. А най-сръчната розоберачка, накрая ще получи награда за своята усърдност от самите стопани.

  Стопаните на розовите градини край Казанлък ще ви закичат с гирлянди от рози, ще ви поканят на хоро, ще ви предложат сладко от рози и гюловица и розов ликьор, ще се похвалят с автентични плетива и ръчно-изработени сувенири и още много натурални продукти, произведени от нашата благодатна ароматна и най-красива от цветята уханна маслодайна роза.

 • Карнавално шествие

  Карнавално шествие 4 юни, 12'00 часа пл.”Севтополис”

  В този ден, в неделя, град Казанлък е най-тържествен. Това е кулминацията, върховият ден от Празника на розата. Цялата пъстрота на града излиза в дефиле по централната улица на града и се представя пред гости и съграждани в протежение на над 2 километра.

  Озвучен на български и английски език, Карнавалът на Казанлък представя местните и гостуващи изпълнители от Фестивала на розата, таланти, спортисти, розопроизводители. Дефилират Цариците Роза и гостуващите царици на цветята от Франция, Япония и други побратимени градове. Представят се най-атрактивните и впечатляващи, най-пъстрите хора от Розовата долина и нейната столица Казанлък. Навсякъде се носи аромат на розова вода, разпръсквана специално за публиката на карнавала. За туристите се осигуряват седящи места.

  Това е осъвремененото шествие, което се провежда по време на Празника на розата в Казанлък още от 1903 година. Днес дефилето се превръща в атрактивен уличен карнавал, по подобие на световните карнавали в големи туристически столици по света. За мащабите на България, Карнавалът в Казанлък е най-големият ежегоден уличен карнавал у нас.

 • Международен фолклорен фестивал

  Международен фолклорен фестивал 2 юни, 18'00 часа пл.”Севтополис”

  Международният фолклорен фестивал, който се провежда по време на Празника на розата в Казанлък е престижно събитие с дългогодишна традиция, утвърден още през 70-е и 80-те години на миналия век. През годините в него са участвали национални фолклорни състави от всички краища на Европа, далечна Япония, Азия и света.

  Фестивалът се провежда в трите последователни дни, кулминационни за Празника на розата: петък, събота и неделя, като няма конкурсен характер. Международният фолклорен фестивал има за цел да стимулира интереса и любовта на поколенията към народното творчество и да покаже пъстротата на културите и традициите в Европа и по Света пред гражданите и гостите на Казанлък.

 • Национална детско надиграване „За ръчица”

  Национална детско надиграване „За ръчица” 27 май, 11'00 часа пл.”Севтополис”

  За първи път в града на розите и тракийските царе се организира национално надиграване за деца, под надслов "деца играят българско хоро". Целта на надиграването е да стимулира желание и любов в децата, да танцуват хората на българина. Българските народни хора от мегдана, корен, традиция, бит… Основа за развитие на богатото ни фолклорно, танцово изкуство. Броят на участниците и тяхната националност е без ограничения.
 • Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие”

  Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие” 27 май, 16'00 часа пл.”Севтополис”

  За осми пореден път в дните на Розобера в Казанлък се организира Национално надиграване “ Тъпан бие, хоро се вие". В шареното като пъстра народна шевица национално надиграване се включват любители и изпълнители на български народни хора и ръченици.

  В ранните съботна и неделна утрини всички участници в надиграването се присъединяват към Розобера в розовите градини, за да се докоснат до аромата и насладят на красотата на маслодайната казанлъшка роза.А следобяд площад „Севтополис” се изпълва с многоцветното настроение и багри на танцуващите в ритъма на българската традиция вити хора от съвременни изпълнители на неповторимия и завладяващ сърцата и краката български фолклор.

 • Хлябът на българина - обред, бит и вяра

  ”Хлябът на българина - обред, бит и вяра” – изложба и дегустация на хлебни изделия 3 юни, 11'00 часа парк ”Розариум”

  Изложбата, посветена на хляба се организира за четвърта година в дните на Празника на розата в Казанлък. Насъщният, към когото българинът изпитва вековно почитание и преклонение събира хлебопроизводители и майстори хлебари от Казанлък и населените места в общината. Кулинарната изложба с дегустация на традиционни хлябове от казанлъшкия край се организира от местната Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, съвместно с Община Казанлък.

 • Детско шоу ”Принцеси на розата”

  Детско шоу ”Принцеси на розата” 1 юни, 19'00 часа ДК „Арсенал“

  Детският спектакъл за красота и талант има дългогодишна традиция в Казанлък като конкурс за избор на „Мини Царица Роза”. Участничките са „малките” абитуриентки на Казанлък – децата, завършващи подготвителна група в детските градини, които наесен стават първокласнички.Подобно на „каките-абитуриентки”, които завършват училище и на прага на своето висше образование и встъпване в зрелия живот се явяват на ежегодния конкурс Царица Роза в Казанлък от 1960 година насам.

  В спектакъла „Принцеси на розата” от няколко години в Казанлък не се избира едно най-красиво момиченце измежду децата, а всички малки красавици получават корони на Принцеси на Розата в празничния Ден на детето 1 юни, за да запазят щастлив спомен от участието си в Празника на Розата. Принцесите на Розата участват в представителния начален блок на дефилето на казанлъшката роза и красота по време на кулминационното Карнавално шествие по протежението на 2 километра в центъра на Казанлък, което се провежда като кулминация на Празника на Розата, с повече от вековна традиция.

 • Улицата на занаятите

  Улицата на занаятите 22 май, 18'30 часа ул. ”Искра”

  Улицата на занаятите е традиционна вече от десетилетия в празничните дни в Казанлък. Над 60 майсторите занаятчии представят своите произведения в ателиета, разположени на знаковата за казанлъчани улица „Искра”.

  Улицата на занаятите е пъстра смесица от традиция и модерно, на нея съжителстват традиционни занаяти като грънчарство, тъкачество, плетиво, заедно с такива атракции като рисувано стъкло, гравиране върху ориз, плетиво от еко материали, рисуване върху коприна. В ателиетата се правят демонстрации на различни занаяти, а най-смелите посетители на Улицата могат да пробват своите умения и талант сами. Тук е разположен и Арома маркет - павилиони с продукти от рози, лавандула и други маслодайни култури, отглеждани в плодородната казанлъшка Розова долина.

 • Фестивал на мажоретни състави

  Фестивал на мажоретни състави 3 юни, 17'30 часа пл.”Севтополис”

  Тази сравнително нова традиция в Празника на розата в Казанлък датира от около десетилетие и цели да популяризира мажоретното изкуство, да насърчава младите хора към изява, да стимулира активното им отношение към танца и градската култура. Шоуто създава колорит и положителни емоции, пъстрота и празнично настроение сред жителите и гостите на Казанлък в Празника на розата.Събитието няма състезателен и конкурсен характер, няма възрастови ограничения. В Мажоретното шоу участват мажоретни състави от детски градини, училища и читалища от цяла България.

Празникът на розата в снимки

За Празника

Празник на розата и Фестивал на розата

Празникът на розата в Казанлък е първият в България и има над 110 годишна традиция. Първи казанлъчани през 1903 г. организирали празник в чест на розата, цветята и плодородието, на красотата и с благодарност за поминъка на Розовата долина. Днес празникът е съхранил най-съществената част от древните ритуали, като пресъздава радостта от настъпващия розобер и гостоприемството на трудолюбивите казанлъчани.

Празникът на розата се провежда през първата седмица на месец юни, като по обичай в първият петък е официалният празник на града – Деня на Казанлък, когато се коронясва новоизбраната Царица Роза и започват кулминационните тридневни тържества. Съботният и неделният ден са наситени с празнични събития, като акцентите са официалните ритуали Розобер и Розоварене в неделната сутрин и пъстроцветното Карнавално шествие на Казанлък в неделя на обяд, което е най-големият уличен карнавал в България.

В ежегодни и с десетилетна традиция събития в Празника на розата в Казанлък се наложиха още Международният фолклорен фестивал, конкурсите за Мини Царица Роза и Мис Долината на розите, Фото-пленера на изявени фотографи от България и чужбина, Улицата на занаятите, Конкурсите за детска песен, Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие”, Националния Зумба-маратон и много други.

Ето защо традиционният тридневен Празник на розата в Казанлък през последните десетилетия се превърна в продължаващ повече от месец фестивал на таланта, изкуствата и красотата с многообразна културна програма за туристите, гостите и жителите на Казанлък, налагащ вече своето име у нас и по света като Фестивал на розата в Казанлък.

Starts: 2017-05-12:00.000 Ends: 2017-06-4:00.000
Kazanlak
изработено от kazanlak.com