За нас

ПГ „Иван Хаджиенов“ - почти столетие креативни, технични, различни

Eдна необичайна разходка в ПГ “Иван Хаджиенов“ - ВИДЕО

15.09.1925 година – в Казанлък е открито Държавното практическо механо-техническо училище –  2  паралелки.

15. 09. 2021 година – открита е 97–тата учебна година в Професионална гимназия “Иван Хаджиенов” град Казанлък – 20 паралелки.

Между тези два факта, представени с цифри, стоят над 30 000 хиляди лични истории – повече от  20 000 ученици са възпитаниците на училището през годините, стотици преподаватели са оставили диря в историята на „Механото“, много родители са залагали надеждите си точно тук, в първото техническо училище в региона. Ето защо настоящият екип на гимназията има богата история, от която може да черпи примери, да прави изводи, да отчита грешки и да чертае стратегии за успешност.

През годините на своето съществуване Професионална гимназия “Иван Хаджиенов” се налага като водещо учебно заведение в града на розите. Някогашната амбиция на дарителя Иван Хаджиенов да построи в Казанлък модерно занаятчийско училище с железарски, дърводелски и порцеланов профил се увенчава с успех. Желанието му е то да дава поминък на казанлъшкото население и на младото му поколение. За тази цел в началото на 1919 г. подарява 1 милион златни лева за построяване на занаятчийско училище. С нескрит ентусиазъм местната общественост прегръща идеята на първия дарител и не след дълго училището е факт! Следват години на растеж и трупане на авторитет.

Легенди разказват по-възрастните жители на града – престижно и достойно е  било да си възпитаник на това училище. Младежите са били избирани по интелект, по ръст, по красота… Необходими са били стройни представителни редици, в които могат да участват само най-добрите. Завършилите през 50–те години техникума са били със статут  на висшисти на работните си места, а подготовката по различните предмети е била толкова добра, че продължилите образованието си във висши учебни заведения истински са  впечатлявали преподавателите си. През 1962 година техникумът е обявен за образцов.

Динамични са годините, през които славата е заменена с разочарования,  техническите специалности не са за предпочитане, икономиката в региона преживява своята криза. Учениците не са мотивирани да избират технически специалности и гимназията е изправена пред истинска катастрофа – сграда, която се руши, работилници, които пустеят,  минимален, критичен брой ученици.  

Днес за екипа на гимназията легендите са и предимство и предизвикателство. Старата слава е факт, но всяка слава се нуждае от  достойна защита. Амбициозна е политиката за издигане престижа на някогашния ТМТ „Цвятко Радойнов“, за надграждане на всички успешни практики, за реализиране на креативни идеи, за изработване на разпознаваеми училищни символи и ритуали. Ръководството и екипът на училището фокусира вниманието си върху редица инициативи, които превръщат гимназията отново в едно от престижните и предпочитани учебни заведения в региона.

Използва се ресурса на програми и проекти за финансиране и иновативно обучение. Много от възпитаниците на училището, които заемат водещи позиции в обществената, политическата и икономическата сфера на страната, подават ръка и успехите са факт. Професионална гимназия “Иван Хаджиенов” може днес да се похвали с десетки спечелени и реализирани проекти, училището е  успешен модел за партньорство между местния бизнес и образованието.

За първи път в България, през 2016 година в гимназията се въвежда дуалното образование по швейцарски пример. Това осигурява на учениците обучение чрез работа в местните фирми и заплащане на положения труд. В началото на учебната 2021/2022 година седем местни фирми са партньори - „Арсенал” АД, „М+С Хидравлик” АД, „Гуала Клоужърс Туулс” АД, „ЮМТ” АД, „Капрони“ АД, „КРЕС-Д” ЕООД, „Завод за пружини“ АД. Нови фирми от региона обсъждат възможността за включване в дуалното образование, за да обучават учениците на ПГ ”Иван Хаджиенов” в областта на машиностроенето, компютърните технологии, строителството и архитектурата.

Добрите резултати от дуалното обучение вече са видими и разпознаваеми – много от възпитаниците на гимназията остават на работа в предприятията, в които са провеждали практическото си обучение, защото са се доказали, защото са впечатлили работодателите си с отговорност, отношение и трудолюбие. След края на гимназиалния етап голяма част от възпитаниците на Механото продължават обучението си в технически специалности, но има и такива, които избират други посоки в образованието си – в сферата на хуманитарните науки, военното дело, медицината. Този факт безспорно доказва, че обучението в гимназията е комплексно, с акценти върху индивидуалните потребности и интереси на учениците.

През 2016 година училището инициира първия в страната ТехноФест – за три години форумът се превръща в запазена марка. По забавен и нетрадиционен начин ученици, изобретатели, техници, механици… излагат своите идеи, изобретения, рационализации и ги споделят е учениците и преподавателите на училището. Технофестът се провежда със съдействието на редица фирми от региона, които осигуряват и атрактивен награден фонд. Третото издание на форума се проведе под патронажа на кмета на Община Казанлък госпожа Галина Стоянова. Заради ограниченията през последните две години ТехноФестът вече има и свое виртуално издание. Екипът на Професионална гимназия “Иван Хаджиенов” продължава да разработва идеи за настоящата година, като обещава да надгради вече създадената традиция. Очаква се през 2022 година ТехноФест да регистрира международно участие.

Друга запазена марка на гимназията е училищното шествие – няколко поредни години кулминация на училищния празник през април е дефилето на възпитаниците по улиците на град Казанлък. Облечени с официалните си униформи – черен панталон, бяла риза и вратовръзка с логото на училището учениците и техните преподаватели  тръгват от двора на Механото, преминават през централната част на града и носят настроението на един колектив, който едновременно се забавлява, тържествува и гради бъдеще!

Амбициозна идея е и създаването на първия гвардейски отряд в град Казанлък. Две години с помощта на представители на казанлъшкото военно поделение на 61 Стрямска механизирана бригада учениците провеждат занятия, които ги подготвят за достойни гвардейци. Едновременно с подготовката на гвардейците в училището кипи подготовка и за изявите на новосформиран духов оркестър. През 2020 година на площад „Севтополис“ в град Казанлък се състоя церемония по тържествено освещаване на знамето на Осми ученически гвардейски отряд и връчване на тамбурмажор на Трети ученически гвардейски духов оркестър при ПГ „Иван Хаджиенов“.

Възпитаниците на Механото могат да се похвалят и с участието си в редица проекти. Професионалното обучение в чужбина, срещите с видни личности, пътуванията с изследователска цел, изнесените занятия, състезанията са само малка част от реализираните добри практики, финансирани по проекти.

Всичко онова, с което Професионална гимназия “Иван Хаджиенов” може да се похвали, ежегодно се представя в Месец на професиите през март. Екипът на училището представя в Базар на професиите, електронни игри, викторина, състезание, кратки видеа. Това е поредната инициатива, която е насочена към професионалното ориентиране на кандидат – гимназистите.  След 2020 година са създадени редица електронни материали, предназначени за „запознаване с училището от разстояние“ – това се налага зарази обявеното извънредно положение и новите условия при ОРЕС.

Професионална гимназия “Иван Хаджиенов” е емблема за града на розите, тя пише своята история с грижа за настоящето и с респект към предходните поколения.

Към каталога Искаш да си тук? Включи се.

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.77669