Ланкова къща

За да озариш света на другите трябва да носиш слънце в себе си!

Добре дошли в Ланковата къща!

Тук е място за отпускане, за размисъл и вдъхновение. Времето, прекарано в покой и сред красота, е велик дар – и ние ви го предоставяме! Колко са местата, на които можеш да бъдеш себе си, да се откъснеш от света навън и да се наслаждаваш – на гледката, на хармонията, която усещаш точно тук?! И да забравиш как тече времето…

Старата Ланкова традиционна българска двукатна къща e строена в края на 19. век от Лалю Иванов Ланков /1860-1914/, опълченец от Шипченската епопея в Руско-турската Освободителна война1877-1878г., преселник от габровското село Тодорчета. Това е и родната къща на синовете му: Иван Ланков /1894-1958/, участник в Първата световна война 1914-1918г. от известния с бойната си слава 23-ти Пехотен Шипченски полк, и на поета Никола Ланков /1902-1965/.

Къщата е реставрирана в автентичния си вид през 2018-2019 г., като следите от Възраждането са оставени да личат в нея с всичките си знаци – неподражаемата възрожденска атмосфера на високите зидове, дървените греди и порти, дърворезбите, оджаците, уредбата на стаите. Превърната е в етнографски комплекс с тематични експозиции във всяка от стаите.

Горният кат на къщата се състои от широко преддверие /кьошк/ и 5 стаи с характерната за края на 19. и началото на 20.век уредба. В пространството на стаите са обособени автентични сбирки: на рода Ланкови, съчетана с историята на селото; етнографски сбирки – селски и градски бит /соба и градска стая/, Ланковия род през войните и през годините. Всичко това е отразено чрез богат родов материал – снимков, документален и предметен. Голяма част от сбирката е дарение от наследниците на Иван и Никола Ланкови.

Другият акцент в експозициите е върху традиционната българска народна шевица и символите и орнаментите в нея. Повечето автентични български народни носии в Изложбената стая са предоставени от потомците на Дора Ланкова, която през 30-те години на ХХ век е имала магазинче за Българска народна везба в град София.

Като шеста стая е пристроен импровизиран параклис/молитвена стая с дърворезбовани и зографисани икони и кът за усамотение.

Основното, от което се ръководи екипът на Къщата, предоставящ този дар, е какво прави, защо го прави и за кого! Събраните артефакти, исторически документи и снимки, автентични образци от селото, от Казанлъшкия регион и от цяла България са предоставени на вниманието на посетители от всички възрасти, пол, етническа и верска принадлежност.

Работно време от 8 септември: 10:00 – 18:30 ч.
За информация: +359 887 060 765

Към каталога Искаш да си тук? Включи се.

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.51739