08:39 | 02 ноември 15 3551

Преподавателите на ИКТ Център с нови идеи за обучения след Малта

Преподавателите на ИКТ Център с нови идеи за обучения след Малта / Новини от Казанлък

Първото обучение по проект "ИКТ технологии в обучения за възрастни" в ЕТИ Малта приключи. Обучителите на ЦПО „ИКТ Център“: Радостина Кацарова, Ани Кадиева, Милена Фотева, Стела Стратиева и Мария Георгиева се завърнаха от Малта обогатени с много идеи за подобряване на преподавателските си умения с използване на нови интерактивни методи на преподаване и заредени с много емоции, впечатления и енергия от слънчева Малта.

Повече за проекта от Директора на ЦПО „ИКТ Център“ инж. Радостина Кацарова:

Цел на проекта е и да се подобри организацията на учебния процес като цяло с интересно нетрадиционно структуриране  на обучителните часове и поглед към обучението като пътешествие през целия живот; създаване и използване на платформи за дистанционно обучение за улеснен достъп до разнообразни обучителни ресурси; нови методи в европейско измерение, предлагани в квалификационните курсове и придобитите при конкретно участие и комуникация с европейски колеги.  Засилване на компетенциите на преподавателите, за да използват новите методи и инструменти за обучение: да създават обучителни програми на платформи за дистанционни обучения и да подобрят организацията на обучителните курсове и автоматизират обратните връзки при оценка на обучението. Да повишават езиковите си компетентности, за да могат да контактуват свободно със своите европейски колеги, за да обменят идеи относно обучения, програми и проекти. Организацията да придобие европейско измерение с включването и в съвместни европейски проекти и инициативи, припознаване на град Казанлък  и страната ни с много исторически, културни и туристически ценности и научно-технически постижения.

Дейностите са структурирани обучения, свързани с използване на иновативни методи на основата на ИКТ и Интернет в обучението на възрастни и обучения по английски език за персонала с цел активна комуникация и повишаване възможностите за използване на европейския опит и включване в съвместни европейски проекти.

Горда съм с факта, че печеля за втори път проект при общо три кандидатствания през 2013, 2014 и 2015 г. с проекти по програми за обучения на възрастни – първия път като обучител по програма „Грюндвиг“, втория – като обучителна организация по програма „Еразъм+“. Кураж да кандидатствам и помощ през 2013 г. ми даде моят колега и приятел Иванко Тодоров. До тогава от 2006 г. и двамата бяхме изпълнители по национални и европейски програми, свързани с обучения на възрастни. Кандидатстването по европейски програми за мен, както и за повечето хора без опит в тази област беше мисия невъзможна, свързана с много трудности, неясноти, връзки и пари. Всъщност се оказа, че има документация, която ти дава пълна информация за програмата, ясни правила за оценка на предадените проекти. От теб се иска да имаш значима и много добре обоснована идея за финансиране, която да представиш в определена форма, след като избереш програмата, която би я финансирала. След като Иванко кандидатства успешно по програма „Грюндвиг“, успя и мен да убеди и вдъхнови да опитам. Такъв е Иванко, винаги търсещ, никога в застой и готов да помогне! Днес той, познат като баща на младата музикална звезда от Стара Загора – Гери, има нужда от вашата помощ за лечение на коварния рак. Моля подкрепете го на страничката „Надежда за Ванко“ https://www.facebook.com/hopeforivanko/?fref=ts

Първата победа ми даде самочувствие да кандидатствам и по друга европейска програма „Подкрепа за предприемчивите българи“, което ми помогна за създам Центъра за професионално обучение „ИКТ Център“.  Последва и настоящият проект. И ще продължа въодушевена от резултатите, постигнати с европейско финансиране. Всичко това споделям не за да се изфукам /може мъничко/, а да мотивирам и всички вас, които се колебаете относно участие в европейски програми и проекти. Готова съм и да помогна в тази насока.

Резултатът от този проект ще бъде едно естествено продължение от спечелен проект по програма за обучение на възрастни „Грюндвиг“ преди две години в ITC - International Tefl Certificate – Прага, чийто курс бе за създаване на обучителна платформа с дистанционни обучения. Със знанията, които придобихме в Малта ще разнообразим съдържанието на онлайн и присъствените курсове с видеоуроци, интерактивни задачи, кръстословици, тестове; ще надградим начините за споделяне с обучаемите, консултации, обратна връзка и ще добавим методи за сътрудничество, селектиране и подреждане на учебни материали и уроци. Първите обучения по CorelDraw, C#, компютърно счетоводство, Excel, разработени от участниците ще са видни на платформата до два месеца. Използването на иновативни методи за преподаване подобрява и организацията на учебния процес и по-ефективното му управление. Всичко, което правим и с двата проекта се вписва в един дългосрочен европейски план на развитие на организацията, свързан с увеличаване услугите и капацитета, за да се превърне в модерна европейска обучителна организация и се повиши на нейната конкурентоспособност.

Повече за програмата „Еразъм+“:

Програма „Еразъм+“ има за цел подобряване на уменията и пригодността за заетост, както и модернизиране на образованието, обучението и работата с младежта. „Еразъм+“ ще даде възможност на над 4 милиона европейци да учат, да се обучават, да придобият трудов опит и да работят като доброволци в чужбина. По „Еразъм+“ ще се подкрепят транснационални партньорства между институции и организации, работещи в областта на образованието, обучението и младежта, с цел стимулиране на сътрудничеството и изграждане на връзки между сектора на образованието и трудовия сектор, за да се преодолее липсата на умения, която се усеща в Европа. „Еразъм+“ обединява седем съществуващи програми на ЕС в областта на образованието, обучението и младежта, като за първи път ще се осигурява подкрепа в областта на спорта. Получаването на финансиране става по-лесно отколкото при предишните програми поради опростяването на правилата.

Кой може да кандидатства по „Еразъм+“:
Всички публични или частни организации, които развиват дейност в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, могат да кандидатстват за финансиране по програмата "Еразъм+". Институциите могат да кандидатстват за финансиране на проекти за мобилност с учебна цел, както и за стратегически партньорства. Подаването на кандидатурите става след публикуването на Национална покана за кандидатстване на сайта на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР). По програмата се насърчават общо 5 ключови дейности, като всяка от тях е с различен краен срок за кандидатстване.

Повече за вашата мобилност:

Първи ден. Нашата мобилност започна на 3 октомври. Бяхме посрещнати на летището в Малта от представители на ЕТИ Малта, организацията, която бяхме избрали за обучението ни по ИКТ „Empowerment in ICT Skills : Making Use of Technology Tools“ и осигури трансфера ни до хотела в Сейнт Джулиънс. Островът не е много голям, почти колкото София град. Градове е много общо понятие, по-скоро са като квартали, тъй като има къщи навсякъде и е много трудно да се определят границите им. Градовете на острова са отделени само от табели на тротоара и  подминавайки табелата, се озовавате в следващия град. Тръгвайки от Валета, столицата на Малта, минаваме през Слийма – един от най-известните туристически курорти заради прекрасните хотели с изглед към Средиземноморието. Стигаме до Сейнт Джулиан - "кварталът на богатите", в непосредствена близост до Пачевил, мястото на забавленията или техния Слънчев бряг. Първоначално Сейнт Джулиан се развива около малка черква, посветена на светеца, покровител на лова, построена през 1580 г. и многократно реконструирана след това. В самото начало се развива като рибарско и ловджийско селище, но след като ловните колиби на рицарите изчезнали, на тяхно място са построени голям брой хотели, ресторанти и барове. Малкият залив все още приютява шарените малтийски лодки, закотвени тук през цялата година. Сейнт Джулиан е място за всички възрасти и притежава всичко, от което се нуждаят туристите – ресторанти, барове, дискотеки, казина и други.

Още от летището се сблъскахме с  любопитна смесица от култури и влияния. Въпреки че географски островите са част от Африка и лежат върху африканската континентална плоча, културно и исторически те са част от Европа. Архитектурата е типично арабска - семпли къщи без покриви в пясъчен цвят. Растителността е средиземноморска – палми, фикуси-дървета и огромни кактуси, множество цветя. Колкото и да бяхме подготвени теоретически за всичко това, възхищението от красиво поддържаните градинки върху скалиста и песъчлива почва, при тотална липса на сладководна вода / в Малта няма реки и езера и сладка вода за напояване и консумация се получава чрез преработване на солена морска вода и събиране на дъждовна/ не ни напусна до края на нашия престой.

Първото което се забелязва, още от летището, са старинните културни паметници и къщи и много църкви. 365 църкви на 400000 човека население – можете да си представите колко набожни католици са малтийците. В същото време при първата ни вечерна разходка в Сейнт Джулиан минавайки по улицата, свързваща Сейнт Джулиан с "нощния град", в протежение на няколкостотин метра клубовете са един до друг, от двете страни на улицата. Почти невъзможно да се разминеш още в 22 часа. От всяко заведение млади малтийци с усмивка те приканват да влезеш. Никъде няма такса за вход, клубовете са предимно за танцуване (не за бездейно запиване), а вратите им, ако изобщо ги има, са широко отворени. Смесва се силна музика, полуразголените момичета и момчета танцуват по пилоните или претъпканите дансинги. Религиозните вярвания на малтийците далеч не влияят на нощния им живот. Момичетата са облечени някъде отвъд графата "секси", а момчетата демонстрират жив интерес към всяко женско същество, което очевидно не е тамошно.

Излизайки от тази улица-дискотека, се потапяме в нощна Малта – приказно осветена и прекрасна. Светлините оцветяват иначе еднообразно пясъчните сгради, красивите паркове, старинните паметници, луксозните хотели се оглеждат в спокойните морски води и всичко това създава усещане за празничност и приковава погледите ни! Колкото и да сме уморени от нощното пътуване, не ни се прибира в хотела. Интересното е, че електричеството, което сякаш никак не се пести нощем, се произвежда от втечнен газ, който се внася от Либия.

Още при първите срещи ще се убедите, че малтийците са изключително отзивчиви, любезни и винаги готови да помогнат. Те са една интересна смесица между араби и европейци с уникално гостоприемство, самочувствие и умение да се забавляват навсякъде и по всяко време. И пак супер арабско спокойствие и безхаберие в отговор защо отново бяхме оставени без закуска – „нямаше транспорт?!“ в противовес на супер организирания по германски и педантично стриктен преподавател в ЕТИ Малта.

Втори ден.

По нашата програма неделята сме я нарочили за екскурзия до остров Гозо. Гозо е вторият по големина остров в Малта и е се намира само на 5 километра по море. Наредили сме се на опашката на спирката на автобуса за Гозо с подготвена дясна ръка за махане. Знаем, че за да спре градски автобус, трябва да му махнем. Това не помага, автобусите минават пълни и никой не спира. След висене повече от час, решаваме, че нямаме шанс на тази спирка и хващаме автобуса в обратна посока за да си осигурим места от първата към Гозо. Възнаградени сме с обиколка по крайбрежната улица до съседния „град“ Слима. Море, яхти, слънце от едната страна, от другата църкви, катедрала и красиви сгради. Много доволни от решението, нищо не губейки и като цена на билет/ билетът е с цена 2 евро и важи за два часа пътуване/, се насочваме към Гозо.  Минаваме през прекрасни селца, плажове, църкви. Насладата от пътуването леко е нарушена от шофирането по тесните и криви улички с впечатляваща като за рали скорост. Леко замаяни се качваме и на ферибота. Впечатлени сме от подстъпа към него –европейска работа. Нищо общо с такива в Гърция и Турция. От пристанище Чиркеуа в Малта пътуват фериботи на всеки 45 минути, пътуването трае около 25 минути, а билетчето струва 4.65 евро в двете посоки. Фериботът минава и край третия остров, образуващ Малта – Камино. На Комино се намира и Синята лагуна (Blue lagoon), чиято снимка ще ви намига от всеки магазин за сувенири по цяла Малта. Гозо е като миниатюризирана версия на Малта. Същите малки улички в градовете, същите гледки извън тях, но както нашият гид/намерихме го след като слязохме от ферибота или по-точно той ни намери/ каза, Гозо е по-тих, по-зелен с по-спокоен. Интересни забележителности тук са: Лазурния Прозорец; цитаделата в столицата на Гозо – Виктория; църквата "Та Пину"; пещерите на Калипсо, край които е разположен един от най-хубавите пясъчни плажове в Малта - Рамла бей.  Azure Window е впечатляваща природна забележителност. Представлява гигантска врата отсечена в скалите, през която човек може да се любува на синята вода. Морето наоколо е много дълбоко и тъмно синьо на цвят и това обяснява името на мястото. Когато се отдалечите от брега ще видите една странна, забележителност, наречена Вътрешно море ( Inland sea ). Получило се е като морето хилядолетия си е дълбало тунел в скалите и е напълнило нещо като малко езерце. Може да се наеме лодка и да се премине през този тунел. Мястото е много популярно сред любителите на подводното гмуркане. Църквата "Та Пину" е най-известното място за поклонение в Малта. Легендата разказва, че през 1883 г. една жена чула гласа на Дева Мария, идващ от стария параклис, на чието място в момента се издига църквата. Последвали и множество други видения и чудеса и местните хора решили да издигнат голям храм в чест на Божията Майка. Накрая, пещерата на Калипсо, разположена до известния плаж Рамла. Според древна легенда, това е мястото на което красивата нимфа Калипсо, дъщеря на титана Атлант, държала в плен Одисей в продължение на седем дълги години, като му дала обещание за вечен живот. Един от най-живописните градчета на о. Гозо е Марсафлорн със своя живописен залив и красивите рибарски къщички и пясъчни плажове. Неделя е, курсът не е започнал, морето ни е до колене, пълен релакс и наслада от красотите пред нашите очи!

Ден трети и първи за обучението ни.

Сутринта пред ЕТИ Малта е стълкновение от хора – различни по възраст, националност, раса и религия. Стартираха около 8 курса с минимум 10 човека в група плюс поне 200 обучаеми на ЕСЕ Малта - двете организации са в една сграда. Организацията на хората обаче е много стегната: регистрация, разпределение по групи и обучението стартира. В групата сме с четирима поляци и една французойка, работеща в Германия. Обучителката е Sandra Attard-Montalto, която е и един от директорите на ЕТИ Малта. Супер организирана и безкомпромисна към нас, освен за материала ни ни запознава и с проектите по които работи организацията, местата, които е „подсъдно“ да не посетим в Малта. Douglas Matheson - втори преподавател, определено е за Оскар за поддържаща роля – артистичен и забавен, много енергичен и компетентен. Няколко ролеви игри за запознаване и сваляне на напрежението. Повярвайте ни, доста се бяхме стреснали след предишните два дни на безгрижие, рязко влизане в учебна среда, много обучаеми сериозни и делови, голяма организация с много залички, разделени със стъклени стени, и най-вече задължителната комуникация на английски без много изчакване и обяснения. Все пак обаче сме пет за късмет и едната от нас – преподавател и по английски.  Започваме с уроците, материалът е огромен, темпото е Престо /много бързо/, няма време да се разсееш! Помагаме си взаимно, езиковата бариера се чувства, но пък се оправяме по-бързо от колегите поляци! А, бе отличници с една дума! Следва кафе-пауза точно за 20 минути и ние се вливаме в потоците от забързани обучаеми и обучители, виждаме бели, жълти, черни, с дръпнати очи, със забрадки, чуваме най-различна реч. След почивката отново сме на лаптопите, при презентациите на материала се справяме добре и сме по-спокойни – все пак сме компютърно грамотни. Отново обедна почивка за около 40 минути. Следобедни лекции до 2 и половина и …заслужена почивка! Така всеки през следващите пет дни. Следобедите са в екскурзии, организирани от домакините ЕТИ Малта и от нас. Освен в организация на курсовете научаваме много от ЕТИ и за осъществяване на междукултурния обмен, за логистиката на участниците.

Следващите 4 дни: Обучение до 14:30 – 15:00 и последващи обиколки на интересни исторически и природни забележителности в Малта.

Безспорно, най-интересният и „най-старинен” град в Малта е столицата Ла Валета, известна още като „Градът на рицарите”, „Художественият град”, „...построен от джентълмени за джентълмени”, „Град на дворците”.  Това е първият в историята град построен на принципа на координатната мрежа на улиците, което позволява свежия морски въздух от двете пристанища да циркулира свободно по улиците и да действа като своего рода „средновековен климатик“. Една от най-големите забележителности на съвременната Ла Валета е сградата на парламента, която в периода между 1571-1574 е била официалната резиденция-дворец на основателя на рицарския орден на Св. Йоан - Жан Паризо дьо Ла Валет. Валета заема площ от около 55 хектара, на които са разположени над 320 архитектурни паметника, което го прави един от най-богатите на архитектурни паметници градове в света. Цялата столица е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1980 г. Една от най-големите туристически забележителности на малтийската столица е катедралата "Св. Йоан Кръстител". В катедралният музей се съхранява световноизвестната картина на Караваджо "Обезглавяването на св. Йоан Кръстител". Една от главните забележителности на града е театърът It–Teatru Manoel на малтийски, The Manoel Theatre на английски, където се провеждат страшно много сезонни събития: от концерти с класическа музика, до театър и опера. Освен това е третият най-античен театър в Европа.

Древната столица Мдина, построена от арабите е наричана още „Град на тишината”.  Мдина е грациозен средновековен град, обграден от високи крепостни стени, затворен в тесни улички, осеяни с магазинчета и ресторантчета. Старата столица е разположена в централната част на Малта, на една от най-високите точки на острова, откъдето може да се насладите на страхотна панорамна гледка към целия остров. Една от основните забележителности тук е катедралата Св. Павел.  

Сред най-известните мегаликически храма са Хаджар Им, където е открита най-древната статуя в света,  Мнайдра – ансамбъл от 3 храма. Именно тук са намерени статуетките на „дебелите жени” и тази на Малтийската Венера, които днес се намират в Националният исторически музей във Валета. Обиколката започва с музея на мегалитните храмове. Тук можете да видите и модели на храмовете със схематично обозначените слънчеви лъчи и ъгълите, под които влизат в храмовете на определени дати през годината. За древните хора, построили храмовете, най-важни  дати през годината са зимното и лятното слънцестоене (както и за траките всъщност). И все пак е любопитно как хора, които не са имали азбука, са построили сгради, стоящи над 5000 години, а за строителен материал са ползвали каменни блокове с тегло 20 тона (отново както и при траките).

Най- фотогеничната скала на острова се намира на югоизточния му бряг- Blue grotto.

Можете да видите повече снимки на страницата на ИКТ Център https://www.facebook.com/cpo.ict.center/?pnref=lhc

 или https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1562371313983517.1073741837.1386949921525658&type=3

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския съюз.  ИКТ ЦЕНТЪР носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на  Европейската комисия или Националната агенция /ЦРЧР/.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак