16:42 | 01 декември 15 6273

Изнесоха ли оборудване от Школата на Тео?

Изнесоха ли оборудване от Школата на Тео? / Новини от Казанлък

„Част от оборудването на школата по физика, водена от учителя на годината Теодосий Теодосиев - Тео беше изнесена по нареждане на директора на математическата гимназия в Казанлък Красимир Дамянов.“ – това публикуваха днес национални медии, посочвайки за източник на алармирането: "колеги, приятели и ученици на Тео". От материалите на софийската преса не става ясно какво, кога и от къде е изнесено, освен догадки по цитат на думи на изпълнителната директорка на фондация „Тео“ Светлана Кирилова пред Дарик: „За мен няма никаква логика техниката от една добре обзаведена лаборатория, в която могат да се извършват експериментални задачи по физика, да се премества в сградата на математическата гимназия, която в момента е необитаема. Техниката, която е събирана с години, използвана по най-добрия начин досега, просто ще бъде заключена“. Авторката Александра Гинева от същия сайт цитира и думи на самия Тео: „Първо, Бойко Борисов отпуска пари за строеж на Национален център по природни науки. И в един момент се оказва, че този национален център може моя милост, на когото основно бяха отпуснати тези пари, да не преподава в него. Е, да са живи и здрави тези, които ще дойдат да преподават там. Но става така, че онзи ден идва директорът и изнася всичко с един камион и си го носи в сградата, където пропадна дупката и си го носи там. Разбирам да беше завършен кабинетът, да е направено нещо, но то още не е направено. Просто се изнася там и се заключва".

Въпреки многобройните опити на kazanlak.com да открие за коментар Teo Теодосиев, тъй като сме в един град и, най-малкото, е странно да се коментира какво става в Казанлък в непълни и немногоясни софийски дописки, г-н Теодосиев просто не вдига телефона си. Което за запознатите с характера му - не е изненада. Затова няма как да ви представим неговата гледна точка и оплакване по въпроса.

Намерихме за коментар директора на ПМГ „Никола Обрешков“ Красимир Дамянов. За нас, казанлъчани, които знаем как Школата на Тео има дарена една сграда в бившия Техникум по хидравлика, Нова телевизия прави мащабна капания за оборудване на друга къща в Балкана - за летни лагери, на практика Тео провежда обученията си на трето място, а на всичкото отгоре, строенето на нова сграда за школа по физика - дарена на Тео лично от Бойко Борисов, срути това лято половината стара сграда на ПМГ „Никола Обрешков“ – съвсем логично изниква въпросът: какво оборудване, от кое по-точно помещение е изнесено и в коя по-точно сграда е занесено?

По думите на директора на МГ-то, става въпрос за оборудване по физика, собственост на самата Математическа гимназия. Уредите са били закупувани с бюджетни средства на училището, по европейски проекти и по национални програми на МОН. Те били предадени с протокол за ползване на учителя в гимназията Тео Теодосиев. Според директора, това се е случило вероятно по време на управлението на предшественика му на директорския стол.

Сега, обаче, се наложила инвентаризация на оборудването на ПМГ – заради падналата сграда. Част от погубените помещения са именно хранилище по физика и склад. Инвентаризацията била разпоредена със Заповед на кмета Галина Стоянова от края на октомври тази година. Но това е регулярна заповед, всяка година се правела инвентаризация, уточни Дамянов. Попитахме, защо досега не са изземани уредите от Школта на Тео в МГ? Отговорено ни бе, че комисията по инвентаризацията на гимназията решила да събере всички вещи на МГ-то  на едно място, за да се опишат детайлно и да се открият липси, ако има такива, било то - изнесени от сградата на Математическта гимназия през годините, било то – унищожени поради срутването й.

За инвентаризацията, Тео бил предупреден. "За наше учудване, много от оборудването и материалите по физика бяха намерени не в сградата на Школата по физика в бившия техникум по Хидравлика, а в помещение – бивш склад на ТД „Орлово Гнездо“ в блок срещу Първи район" – вметна Красимир Дамянов.

Инвентарната комисия трябвало да събере материалите на едно място в здравата част на МГ за 2-3 дни, за да бъдат описани и протоколирани. Всичко от приемо-предавателния протокол, с който оборудването било дадено на Тео да го ползва, било открито от комисията и уредите били пренесени в здравата част на сградата на математическта гимназия, защото там имало охранявано помещение, оборудвано със СОТ.

В крайна сметка, днес, след вдигнатия медиен шум, директорът на МГ Красимир Дамянов се принудил да измоли хазайката си – директорката на Механотехникума Мариана Демирева, да приюти, освен учениците и учителите на МГ-то, и оборудването по физика. Така уредите на Тео са вече в Механото. За което, пък, от бюджета на Математическата гимназия, Дамянов ще извади извънредни пари, за да плати допълнителен СОТ и охрана, тъй като в Механото нямат - поясни той.  
(Помните, след рухването на източното крило на МГ и от новата учебна 2015/2016 година – цялото училище с ученици, учители и оборудване е пренесено в самостоятелно крило на ПГ „Иван Хаджиенов“ - Механото.)

След инвентаризацията, обаче, уредите няма да бъдат върнати само на Тео. Идеята е всички учители по физика и всички ученици да имат достъп до оборудването за лабораторни упражнения и експерименти. В ПМГ „Никола Обрешков“ - Казанлък, дисциплините физика, астрономия и „Човек и природа“ (за по-малките класове) преподават, освен Тео Теодосиев - и още 5-ма учители. Учениците, в чиито часове по физика влиза Тео, са 300. Но в казанлъшкото МГ има още 380 ученици, на които физика преподават други учители – обясни Красимир Дамянов. Сега всеки преподавател, включително и Тео ще може да се обърне към домакина на училището и да поиска уред за експеримент или демонстрация по физика – допълни директорът.

Не забравихме да попитаме, дали сред уредите по физика, давани през годините на именития преподавател Тео, няма и такива, които конкретно са били дарени, или другояче дадени, специално на Школата по физика на Теодосий Теодосиев. Красимир Дамянов бе категоричен, че целевите дарения са описвани и протоколирани за школата и ПМГ няма отношение към тях, т.е. не са сред прибраните сега за инвентаризация вещи. Той даде пример с дарение от март тази година, направено от "ТЕЦ Марица Изток-2" - камион с консумативи, компютърни конфигурации и други уреди, което е било предназначено за Школата и не е вкарвано в активите на ПМГ.

Темата бе повод да попитаме, продължават ли даренията за ПМГ „Никола Обрешков“, за което настоятелството призова след злополуката със сградата на елитната ни гимназия през лятото. Продължават, отговори директорът, като бе лаконичен, че откликват български фирми. Специална благодарност той подчерта за двама казанлъшки бизнесмени – Неждет Яшар и Бальо Динев, които са подкрепили с дарения прокарването на комуникации – интернет и друго оборудване в ново-ремонтираното крило на Механото, където по спешност бе изнесена казанлъшката математическа гимназия.

За новата сграда, която все пак, би следвало да се построи на мястото на рухналата част от МГ и където по предназначение ще бъде новия Център по природо-математически науки в Казанлък, се планира отделяне на самостоятелни кабинети по физика, химия и биология. До тях ще имат достъп всички ученици и учители на гимназията, обясни още Красимир Дамянов. След като кабинетите се построят, предстои да се търси допълнително оборудване за стаите по химия и биология. Кабинетът по физика разполага с повече апаратура към момента.

До дни трябва да стане ясен и резултатът от инвентаризацията – колко от оборудването на ПМГ, което е било в хранилището и склада от рухналата част е оцеляло и какви са щетите - и по отношение на учебните пособия, освен за сградния фонд, научихме още от директора на ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък.


Оставаме на разположение на учениците, приятелите, колегите на Тео Теодосиев и на представителите на Фондация „Тео“, да споделят своите притеснения и гледна точка към проблема. Надяваме се да успеем да открием и самия Тео за коментар.

Красимира Стоянова
kazanlak.com

Сподели

Подобни новини:

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Обяви от Казанлък:

Предлага / търси Продавач консултант

Предлага / търси Продавач консултант

Стани част от екипа на Строителен търговски център Нова Ф 49 като продавач-консултант. Ако за Вас е важно да откриете...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Предлага / търси Касиер

Предлага / търси Касиер

Ако сте положително настроени и обичате да се усмихвате, и за Вас е важно клиентите да останат доволни след като...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

СНЦ “Приятели на фолклора” кани жителите и гостите на град Казанлък на уникалния Концерт-спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ...

Платени съобщения 13/09/2023 гр.Казанлък
Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин, намиращ...

Работа 08/09/2023 с.Скобелево
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Работа 05/09/2023 гр.Казанлък
„ТД Орлово гнездо“ - Казанлък отдава под наем хижа ”Голяма Бузлуджа”

„ТД Орлово гнездо“ - Казанлък отдава под наем хижа ”Голяма Бузлуджа”

СНЦ „ТД Орлово гнездо“ - Казанлък обявява процедура за стопанисване и управление на хижа голяма Бузлуджа в района...

Платени съобщения 01/09/2023 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

26-годишен мъж от село Хаджидимитрово се удави в Слънчев бряг

21760 | 21 септември 2023

Три автомобила и мотоциклет катастрофираха след разклона за Горно Сахране

8618 | 24 септември 2023

Живка Железова е кандидатът за кмет на община Казанлък на ИТН

6734 | 21 септември 2023

Катастрофа блокира движението по бул. Батенберг до Lidl

6703 | 21 септември 2023

Социологическо проучване за Казанлък: Младите семейства оценяват качеството на живот в Казанлък

5070 | 21 септември 2023

28-годишен моторист пострада при катастрофа на централно кръстовище

4963 | 20 септември 2023

Новият магазин на „Дамасцена“ отвори врати в центъра на Казанлък

4669 | 21 септември 2023

Отнето предимство е причината за инцидента с 77-годишния велосипедист в Западното

4351 | 19 септември 2023

Жители на казанлъшкото село Бузовград създадоха “Гората на Ванко“ в памет на 14-годишния Иван Седмаков

4030 | 23 септември 2023

Прокуратурата привлече като обвиняем 63-годишен мъж за блудство с две малолетни деца в Казанлък

3296 | 20 септември 2023
Sesame
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак