13:45 | 12 декември 15 5192

Общежитието на Механото ще става общински жилищен блок за социално слаби

Общежитието на Механото ще става общински жилищен блок за социално слаби / Новини от Казанлък

Стратегия за управление и разпореждане с общинска собственост на Община Казанлък за периода 2016 - 2019 г. предстои да приеме в сряда Общинския съвет. Според анализа, Община Казанлък не разполага вече с много възможности за продажби и отдаване под наем на общински имоти и терени. Недостиг има и на общински жилища. За целта в стратегията е записано до 2019-та Общината да наблегне на събарянето на амортизираните общински къщи и да поиска от държавата общежитието на Механотехникума, за да го реконструира в общински блок за отдаване на жилища за нуждаещи се.

142 сгради и части от тях са отдадени под наем от Община Казанлък, като 23 от тях са предоставени за безвъзмездно управление.  Към края на 2015 г. общинските помещения, които биха представлявали интерес за потенциални наематели са едва 29. Общината не разполага с много и атрактивни обекти в централната градска част, където търсенето на офиси и магазини е най-голямо и наемите, най-високи. Наблюдава се тенденция да се търсят повече помещения с по-голяма площ или подходящи за производствени нужди, анализират експертите в стратегическия документ.

Наеми към момента Община Казанлък събира от 8 цели сгради, 134 части от сгради и от 1 гараж. От помещенията, на които се събира наем 5 са на политически партии и 15 са клубни помещения на сдружения с нестопанска цел. 25 са общинските помещения, отдадени под наем на лекари и зъболекари. Останалите 97 общински помещения са отдадени под наем на бизнеса - за търговия, услуги или производство. Общинските павилиони, които са отдадени под наем в момента са 20, а терените -  132 на брой. Предстоят за отдаване още 6 павилиона и 21 общински терена.

Забелязва се трайна липса на интерес към сгради и части от сгради на територията на кметствата. Една от причините е лошото им състояние - някои обекти се нуждаят от основен ремонт, други - от ремонт на покрива и укрепване, отчитат стратегическите анализатори на Община Казанлък.

За поставяне на временни съоръжения за търговия и услуги, Община Казанлък събира наеми от общо 5 684 кв. м. публична общинска собственост, като 5344 кв. м. са в град Казанлък, а останалите – в населените места. Още 2131 кв. м. са предоставените общински терени за търговска дейност – открити площи към магазини и заведения. От тези наеми Общината реализира приход от около половин милион лева на година.

Общинските жилища към края на 2015 година са 2 бр. ведомствени, 4 бр. в резервен фонд и 208 бр. за настаняване на граждани, от които апартаментите са 122, а къщите - 86 бр. В общински жилища са настанени 230 семейства. Жилищният фонд в община Казанлък е много стар и амортизиран. Много от къщите са без градоустройствен статут, разположени са в междублокови пространства и подлежат на събаряне. Това ще допринесе до разчистване на терени и оформяне на междублокови пространства съгласно изискванията на градоустройствения план. Заради недостига на жилища за предоставяне на социално слаби семейства, се налага учредяване право на строеж за изграждане на жилищни сгради срещу придобиване на собственост на реални обекти в сградата. Целта е това да стане практика в следващите години, пише в стратегията.

Сред бъдещите политики и задачи, очертани в стратегията са да се увеличава жилищния фонд чрез извършване на сделки с терени, като заплащането на цената или част от нея да се извършва с получаване на готови жилища; да се продават амортизирани жилища, като се осигури настаняване другаде на наемателите им; да продължи събарянето на амортизирани къщи и разчистването на терените; да се проучи възможността за прехвърляне на собствеността на общежитието на ПГ "Иван Хаджиенов" – Механотехникума  от държавна в общинска собственост, с цел превръщането му в жилищен блок за настаняване на нуждаещи се по наредбата за общинските жилища; да започне да се строи жилищен блок на общинския терен, отреден за това на бул. "23 ПШП" 106.

Стратегията е представена на вниманието на Общинския съвет и предстои да бъде обсъдена и приета на заседанието му идната сряда, 16 декември.

В същото заседание предстои съветниците да одобрят и Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2016 г. Очакваните приходи за 2016 година от общинска собственост - продажби и наеми са над 5 млн. лв.

kazanlak.com

 

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак