15:13 | 03 юни 16 8986

Внукът на Иван Милев се срещна с казанлъчани в Стоян Стайновата къща

Вчера Стоян Стайновата къща в Казанлък отново оживя. Художници, ценители на изкуството и граждани изпълниха къщата с кулата, намираща се на ул. „Иван Вазов“ 16.

В тази къща-шедьовър гостува арх. Александър Тодоров - внук на най-великия български художник- модернист Иван Милев. Срещата с казанлъчани в тази къща не бе случайна. Именно Иван Милев е изрисувал стенописите в дома на Стоян Стайнов. Милев, лицето, което всеки от нас вижда ежедневно на банкнотата от 5 лева, е познат на всеки ценител на изкуството, но малко познат сред обикновените хора. Великият художник е лице на модерното изкуство в началото на миналия век. Живял едва 30 години, творил едва 10 години Иван Милев оставя стотици шедьоври, сред които най-емблематична е  картината му "Ахинора", която можем да видим в Художествената галерия в Казанлък.

Вчера арх. Тодоров бе приет с радост в Казанлък. Внукът на Иван Милев, един от двамата синове на неговата дъщеря Мария Милева, представи проектът „Иван Милев 2015-2017“. Проектът е много амбициозен и има за цел мащабно представяне на творчеството на Иван Милев през 2017 година, когато се навършват 120 години от неговото рождение и 90 години от неговата смърт. Най-голямата цел на наследника на водещият художник на българския сецесион от европейски мащаб, е издаването на книга включваща реплики на картините на Иван Милев, коментарите за него и творбите му от български и чужди критици, както и биографични данни.

„Това е проект на приятели, който се разширява. Моята идея бе да направим едно пълно издание за Иван Милев, но проекта се разшири. Община Казанлък ни партнира и помага. Очакваме изданието да бъде с около 360 страници. Направихме и сайт, там са качени много негови неща. Благодарение на общите усилия на екипа ще реализираме през следващата година Национална юбилейна изложба за Иван Милев, което ще бъде едно голямо събитие. Изложбата ще бъде в Софийската градска художествена галерия. В книгата ще намерят място и материалите издавани през годините за Милев. Имах 3 повода да дойда в Казанлък. Стайновата къща е рисувана от Иван Милев и интериора е правен от него. Родът Стайнови са го подпомагали в студентските му години и те са купували негови картини. Когато Иван Милев почива, майка ми е била на 7 месеца“ - разказа арх. Александър Тодоров.

В момента се набират средства, за да може да се отпечата книгата-албум, но всички от екипа са убедени, че това ще се случи и догодина изданието ще е факт. Редактор на книгата ще бъде Донка Пиндарева. В Казанлък бе и проф. Марин Добрев, който също е част от проекта. Пред присъстващите той сподели: „Респектиран съм от цялото семейство, заради желанието, амбицията и последователността, с която работят в това начинание. Когато говорим за Иван Милев трябва да си спомним думите на Николай Райнов, той само с няколко думички намира ключа към твореца наричайки го „Човекът, който сънуваше с отворени очи.“

След срещата с арх. Тодоров посетителите имаха възможността да разгледат стенописите на Иван Милев, които дават живот на прочутата казанлъшка къща, която много рядко може да бъде посетена. В града ни бе и арх. Михаил Стайнов - собственик на къщата. Той сподели, че ще направи всичко възможно поне веднъж годишно къщата да „оживява“ с подобни събития.

В края на срещата арх. Тодоров застана за снимка до любимия стенопис на своя дядо - "Майка".  В същата стая на къщата са и стенописите: "Овчар", "Хлябът" и "Жътварка". Фрагменти от тези стенописи са пресъздадени върху банкнотата от 5 лв. - гръб. Картините бяха издадени и на пощенски марки през 1996 г. по случай 100-годишнината от рождението на Иван Милев.

kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак