09:41 | 15 март 17 1623

Няма регистрирани случаи на морбили в област Стара Загора

Няма регистрирани случаи на морбили в област Стара Загора / Новини от Казанлък

В област Стара Загора през 2016 г. и 2017 г. не са регистрирани случаи на болни от морбили.
Последният взрив сред населението в областта е през 2010 г., когато са регистрирани 1486 случая на морбили при деца от 1 - 4 г. и 5 – 9-годишна възраст. 50% от заболелите са били неимунизирани или без данни за имунизация.

Имунизационният обхват през последните 2 години срещу морбили, паротит и рубеола е над 95%, което гарантира добра защита сред населението и изработване на висок колективен имунитет.
През 2015 г. - 97,6% и през 2016 г. - 96,7%.

От началото на 2017 г. РЗИ - Стара Загора организира извършването на тематични проверки по имунопрофилактиката, относно обхващането на децата, родени през 2014 и 2015 г. с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Проверките до момента показват добро имунизационно покритие.
Причините за неимунизираните деца са: миграция, неявяване при покана на личния лекар, временни противопоказания и отказ на родителите от имунизации.

Към момента са проверени 89 общопрактикуващи лекари, като проверката ще продължи до края на март 2017 г.
За предпазване на децата от тежки ваксинопредотвратими инфекции и техните усложнения, РЗИ - Стара Загора призовава родителите да водят редовно децата си при личния си лекар за поставяне на необходимите за възрастта ваксинации по имунизационния календар на Република България.

 

Какво е морбили и как да се предпазим от заболяването?

Дребната шарка е заболяване, разпространено в целия свят. През VІ век е пренесено от Азия и Европа, а по-късно от Европа в Америка. В периода до откриване на имунизацията се е считало за една от основните детски болести.
Една от най-заразните болести, познати в съвременната медицина – заболява всеки, който не е преболедувал или не е ваксиниран преди контакта.

Какво представлява болестта?
Морбили е остро заразно заболяване с вирусна етиология, протичащо с висока температура, възпаление на очната лигавица и горните дихателни пътища и разпространяващ се по цялото тяло дребнопетнист обрив.

  Кой е причинителят?
Причинителят на заболяването е РНК вирус, който се отнася към сем. Парамиксовируси, разпространява се лесно, атакува имунната система и често води до усложнения, като възпаление на средното ухо, възпаление на ларинкса с пристъпи на задушаване, пневмония и в най-тежките случаи – до енцефалит.

Как може човек да се зарази от морбили?
Заразяването става по въздушно-капков път.
Източник на инфекцията е болният човек. Той е заразителен около 1 - 2 дни преди първите прояви на болестта и през първите 4 дни от обривния период.
Вирусът се съдържа в обилно отделящите се носогърлени и очни секрети на болните и се предава чрез пръските при кашляне, кихане и говор.
Възприемчивостта е много голяма.
Заразният индекс достига 95% – 100% при неимунизираните лица. Заразоносителство при морбили не съществува. Най-често заболяването възниква в края на зимата и през пролетта. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет. Повторни заболявания се наблюдават рядко.

Какъв е инкубационният период?
Периода от първия контакт с вируса (с болен от морбили) до изявата на първите клинични симптоми на болестта е 1 - 2 седмици.

Каква е клиничната картина?
Заболяването започва с висока температура до 380 - 390, хрема с кихавици и обилен секрет от носа, зачервяване и сълзене на очите (конюнктивит).
От 2 - 4 дни след първоначалните симптоми и непосредствено преди появата на обрива се появяват характерните за болестта петна в устната кухина (петна на Филатов –Коплик) - по лигавицата на вътрешната страна на бузите, белезникави на цвят, обградени с червен възпалителен пръстен
В края на катаралния период настъпва рязко спадане на температурата за около един ден, след което отново се повиша до 400 и се появява обрива. Първоначално обривът започва зад ушите, по лицето и шията и прогресира надолу, бързо обхващайки тялото и крайниците. Дребнопетнист, съставен от малки червени пъпчици, избледняващи при натиск, с тенденция за сливане, така че кожата заприличва на географска карта, с незасегнати участъци между тях. Дланите и ходилата не се засягат.
Лицето на болния има характерен вид – обрив по бузите, подути клепачи, сълзящи, зачервени очи.
От 4-ия ден обривът започва да избледнява и на негово място остава оскъдно кафеникаво оцветяване, а по-късно и оскъдно залющване на кожата.
През обривния период общото състояние на болния е силно увредено.

Какви са атипични прояви на морбили?
В някои случаи заболяването може да започне внезапно, с висока температура, главоболие, кашлица и обрив, често започващ от крайниците.
Атипичните форми се развиват при хора, които са непълно имунизирани срещу болестта.

Как се поставя диагнозата?
Въз основа на данните за контакт с болен от морбили и на базата на клиничните прояви на заболяването – признаци на катар на горните дихателни пътища, наличието на конюнктивит, наличие на характерните обривни единици, както и петната на Коплик по вътрешната страна на бузите и др. За бързо диагностициране на вируса могат да се използват серологични изследвания – РСК, ELISA.

Какви са усложненията?
Най-често болестта се усложнява от появата на ларингити, ларинготрахеити и бронхити, пневмонии, усложнения от страна на ЦНС, сърдечно-съдова система, стоматити, отити, колити.

Как да се предпазим?
Най-сигурният начин - чрез активната имунизация.
Първите морбилни ваксини са получени и разрешени за употреба още през 60-те години на миналия век.
На сегашния етап имунизацията се провежда с жива атенюирана ваксина, тривалентна – срещу морбили, паротит и рубеола. Прилага се на деца на 13-месечна възраст, реимунизация се прави на 12-годишна възраст.
Болните се изолират в дома си за 5 дни от появата на обрива, а при по-тежки форми – за 10 дни.

Д-р ЗЛАТИНА НАНЕВА
ДИРЕКТОР на РЗИ - СТАРА ЗАГОРА

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак