10:50 | 20 април 17 3437

Казанлъшките гробници „Хелвеция“ и „Грифони“ отварят врати за посетители след реставрация

Казанлъшките гробници „Хелвеция“ и „Грифони“ отварят врати за посетители след реставрация   / Новини от Казанлък

На заключителната пресконференция, открита от Цветолина Цветкова, която временно пое като заместник – кмет „Хуманитарни политики“ преди два месеца, пред журналистите бяха представени извършените строителни дейности и подобрения за реставрацията и модернизацията на двете могили. За тях разказаха Хабибе Богутлиева – Административен координатор по проекта, Началник – отдел „Стратегическо планиране и проекти“ в Община Казанлък и инж.Кънчо Христов – Ръководител на проекта и Началник – отдел „Инвестиционни проекти с външно финансиране“ в Община Казанлък. В началото на реконструкцията той определи проекта като „Най-големия в региона за опазване на културното наследство“. На финала инж.Христов изрази удовлетворение от направените правилни стъпки в по-глобалната посока на политика на Община Казанлък: „ Създаването на интегрирана система от социализирани паметници на културата.“

Благодарение на изпълнените дейности по проекта “Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“, вече е изградена нова приемна сграда, която да служи за информационен център за обслужване на посетителите на тракийските могили „Грифони“, „Хелвеция“ и „Шушманец“. Потърсено е органично вписване на сградата в природната среда като е ползвана естествената денивелация на терена. Сградата е разположена под повърхността, като по този начин е запазен непокътнат обликът на мястото. Историята на Долината на тракийските царе и информация за тракийската култура са предоставени чрез мултимедийни продукти, самостоятелно ползвани от посетителите на интерактивни мултимедийни екрани. Двете гробници и приемната сграда са свързани посредством пешеходна алея, а целият район е облагороден. Комплексът притежава зона за рекреация и малък паркинг.

За посетителите в миналото инж.Христов припомни, че гробниците са били пазени с временни защитни постройки от лошите метеорологични условия, а сега те са заменени с постоянни защитни сгради и скрита хидроизолация над погребалните камери. Монтирани са дата-логери, изградена е електрическа инсталация и осветление, климатизиране на пространството в и около гробница „Хелвеция“, което се изпълнява за първи път в България.

В допълнение на основните дейности, по проекта са изградени и остъклени метални платформи с телескопични крака с цел предотвратяване увреждането на автентичните подови замазки. Успоредно с това са изградени и площадкови комуникации, осигуряващи противопожарната защита и нормалното функциониране на целия комплекс, предвидено е и видеонаблюдение.

Проектът „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“ се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“. Бенефициент е Община Казанлък с партньор по проекта - Исторически музей „Искра“, гр. Казанлък. Общата стойност на проекта е 1 419 614,43 евро или 2 776 524,49 лв. с ДДС, представляващи 100 % безвъзмездна финансова помощ по Договор за БФП № 24-10М1-18/22.04.2015 г. Проектът ще се изпълнява в периода до 30.04.2017 г.

Пресцентър на Община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак