11:31 | 26 април 17 14858

Държавата си взима Бузлуджа днес, подготвя се реставрация на паметника

Държавата си взима Бузлуджа днес, подготвя се реставрация на паметника / Новини от Казанлък

В последното заседание на служебния кабинет Герджиков, което започва в 10 ч. днес е включено решение, с което Държавата ще си получи обратно собствеността над идеологическия паметник на връх Бузлуджа от БСП, която не пожела да го придобие.

Целта е да се предприемат действия по охраната и опазването на сградата. Предстои одобрение на статута му на паметник на културата и създаване на инициативен комитет за реставрацията и консервацията на Дома-паметник „Бузлуджа“ по инициатива на областния управител на Стара Загора проф. Веска Шошева и Кмета на Казанлък Галина Стоянова.

С Решение № 731 от 30 септември 2011 г. Министерския съвет, председателстван тогава от Бойко Борисов прехвърли безвъзмездно на Българската социалистическа партия правото на собственост върху следните двете части на сградата (чинията и пилона), обособени в два имота частна държавна собственост с обща площ от 2719 кв. м. Изпълнението на решението е връчено на областния управител на Стара Загора.

От тогава насам, всички заемали длъжността управители на Област Стара Загора пишат последователно писма за изпълнение на решението, които изпращат до всички трима за този период председатели на БСП – Сергей Станишев. Михаил Миков и Корнелия Нинова с предложение социалистическата партия да си получи Дома-паметник на Бузлуджа ида се погрижи за него. Отговори не се получават, което представлява мълчалив отказ. Пореден такъв опит прави и  проф. Веска Шошева, назначена за областен управител на Стара Загора наскоро от служебното правителство на Огнян Герджиков. Но и този път от БСП не потвърждават, че ще приемат собствеността върху Бузлуджа.

Така Областния управител Веска Шошева поема инициативата и предлага на Министерския съвет да отмени решение № 731, с което собствеността на паметника ще остане отново държавна. Предложението е внесено миналата седмица и днес чрез служебния  Министъра на регионалното развитие Спас Попниколов е внесено в заседанието на Министерски съвет. Постигнато е и предварително съгласие на министрите и преиера и най-вероятно то ще стане факт днес.

Междувременно, по инициатива на Община Казанлък, наскоро бе получено одобрение за определянето на статут на паметник на културата на Дом-паметника „Бузлуджа“ – потвърди за kazanlak.com Кметът на Казанлък Галина Стоянова. Предстои становището на НИМКН да бъде потвърдено от бъдещия Министър на културата. По този начин за рушащата се сграда вече могат да бъдат предприети действия от страна на държавата и общината за опазването, а в бъдеще и реставрация на паметника.

Областния Управител проф. Шошева и кметът на Казанлък Стоянова са провели разговори за бъдещите действия. Предстои създаването на инициативен комитет между Област Стара Загора, Община Казанлък, в който ще бъдат поканени да участват също и общините Стара Загора и Габрово. Инициативата ще търси средства и възможности не само за консервацията и опазването на Бузлуджа, но и за реконструкция на паметника.

За реконструкция на паметника Бузлуджа към момента има разработен само един идеен проект – на младата архитектка, родом от Казанлък Дора Иванова. Проектът й стана доста популярен заради атрактивността си и поредицата от изложби и представяния с помощта на Общината в Казанлък на местни, национални и дори международни форуми.

Миналото лято, проектът на арх. Иванова срещна известна съпротива от страна на архитект Георги Стоилов, който автор на архитектурния проект на Паметника Бузлуджа и на министъра на културата, тогава - Вежди Рашидов, който подчерта че при жив и здрав автор е редно да се изпълни негов авторски проект за реконструкция на паметника.

През септември миналата година в София, следва нова среща на тема реконструкция на Бузлуджа, отново по инициатива на арх. Иванова, на която е поканен и арх. Стоилов и кмета на Казанлък. Този път недоразуменията са изгладени и е постигнато общото разбиране и съгласие - за бъдещата реставрация на паметника на Бузлуджа да се събере нов широк проектантски екип под ръководството на арх. Георги Стоилов, с участието и на други водещи български архитекти, както и на младата архитектка Дора Иванова. Част от нейните атрактивни идеи от проекта „Бузлуджа – паметта на времето“ могат да станат основа и за новия проект – коментира пред kazanlak.com кметът Галина Стоянова.

Така, че нашумелите напоследък гръмки очаквания за 70-метров панорамен асансьор като туристическа атракция или пък превръщането на чинията в музей на комунизма, към който щели да прииждат чужденци от цял свят, или ответните идеи на някои автори за музей на космическата наука, намесването на измишльотини за планетарно казино, или дори днешните политически фантазии за „спасителна“ инвестиция в Бузлуджа от страна на героя на деня Георги Гергов – са просто в полето на догадките, спекулациите и дори - абсурда. Напълно възможно е бъдещият професионаален проектански екип под ръководството на арх. Георги Стоилов да прецени, че Дома-паметник "Бузлуджа" не бива да се променя и реконструира в нещо безкрайно модерно и авангардно, а да се реставрира в първоначалния си вид от откриването му преди 35 години, през август 1981 г.

Към момента фактите са, че има напредък по най-важните действия за започване изобщо да се прави нещо с Бузлуджа. И тези действия са на финална права – връщане на собствеността в държавни ръце, изясняване на статута на паметника и съгласие  между държавата, общината и автора за общи действия по бъдещата реставрация и/или реконструкция на Дом-паметник Бузлуджа.

Красимира Стоянова
Kazanlak.com

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак