13:03 | 26 април 17 7652

Вълшебна стая за рехабилитация откри Центърът за деца с уреждания в Казанлък

Вълшебна стая за рехабилитация откри Центърът за деца с уреждания в Казанлък / Новини от Казанлък

Нова зала за двигателна активност и рехабилитация ще помага на казанлъшките деца с увреждания да навлязат спокойно и по-уверено в големия свят, който поставя пред тях повече предизвикателства и трудности, отколкото на връстниците им.

Новата придобивка на Центъра за социална рехабилитация и интеграция при сдружение „Бъдеще за децата“ е оборудвана изцяло със средства от дарения на фирми, събрани в стартиралата в края на месец октомври миналата година дарителска кампания „Стъпка напред“ с „Бъдеще за децата“. В кампанията откликват фирми от Казанлък и София, някои от които подпомагат за пореден път инициативите на казанлъшкото сдружение. Със събраните 10 000 лева става възможно оборудването с уреди и съоръжения на специализирана рехабилитационна зала, която днес, в Ден на отворените врати, с благодарност към дарителите екипът на центъра представи.

Уредите ще помогната на деца със специфични нужди и различни увреждания на опорно-двигателния апарат, детска церебрална парализа, родови травми или генетично вродени синдроми, които посещават казанлъшкия център за социална рехабилитация и интеграция. В момента залата за рехабилитацията посещават 10 дечица от Казанлък, на възраст между 3 и 12 години. Общо 50 деца ползват комплексните социални услуги на центъра. Посещенията са напълно безплатни за родителите, тъй като центърът се финасира от Община Казанлък, обясни Емел Сали – логопед и ръководителка на центъра. Заниманията са индивудуални със всяко дете и затова се провеждат по график, два пъти седмино. Повечето деца престояват по 2 часа и половина в центъра, ползвайки комплексната социална услуга - по време на заниманията с тях работят логопед, рехабилитатор, педагог, трудо-терапевт и психолог.

Заниманията в залата за рехабилитация продължават около 30-40 минути и преминават под формата на игра – обясни Красимира Петрова, рехабилитатор и ново попълнение в екипа на ЦСРИ. Уредите и приспособленията помагат на децата за развиване на техните умения, активна гимнастика, вертикално позициониране. Нещо толкова обикновено, като изкчаването на стълби например, за специалните деца е трудно в ежедневния живот. Затова в залата за рехабилитация в спокойна и сигурна среда, с постоянство и грижа, те се учат как лека-полека сами да се справят със заобикалящия свят. Изключително полезен за децата, които имат затруднения с фината моторика – използването на пръстчетата си - е специалният кът за упражняване с предмети от ежедневието. Например, как да си закопачавт и разкопчават колана, как да си пуснат вода от чешмата, копчето за лампата, връзките на обувките, контактите, домофона, ключа за вратата.

Към момента в залата за рехабилитация са закупени уреди, отговарящи на нуждите на децата, които са записани в центъра. Предстои още допълнително оборудване и нови придобивки. Дарителската кампания на Сдружение „Бъдеще за децата“ не приключва и средства продължават да се набират – обясни Мария Гинева, изпълнителен директор на сдружението. Тя изказа огромната благодарност на целия екип към дарителите и приятелите на организацията. Следващата седмица предстои Сдружение „Бъдеще за децата“ да обяви и тазгодишните си номинации за традиционните си годишни награди за дарители и съмишленици на сдружението.

Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак