15:07 | 03 юни 17 4441

Среща на Кмета с делегациите от побратимените градове

Среща на Кмета с делегациите от побратимените градове / Новини от Казанлък

Галина Стоянова се срещна с приятелите на Казанлък от чужбина тази сутрин в Община Казанлък: „Днешният ден е изключително щастлив за нас, защото събираме всичките си приятели от цял свят!“, приветства тя специалните гости и поощри опознаването на делегациите по между им: „Приятелството между Казанлък и всеки един от Вас е приятелство между всички Вас.“ С пожелания да се забавляват и да отнесат от Казанлък красиви спомени в своите страни приветства делегациите председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов.

Кметът на община Казанлък представи своя екип и насочи вниманието към символи на Долината на розите и на тракийските царе, за които чуждестранните посетители биха могли да отделят време. Тя открои маслодайната роза, отглеждана от хилядолетия и Музея на розата, уникалните артефакти, завещани от траките в Исторически музей „Искра“, древната Тракийска гробница, внушителният храм – паметник в град Шипка „Рождество Христово“.

Първи на срещата се представиха гостите от най-младия побратим на Казанлък, само преди седмица, район Джуннанг, Сеул Метрополитен, Република Корея. Кметът Джин Го Ра изрази задоволство от големия интерес към корейския Фестивал на розата, посетен от над 2 милиона души от вътрешността на страната и делегация от Община Казанлък, разказа за красивия тунел от рози и покани присъстващите да посетят корейския празник.

Един от първите побратими на Казанлък, македонският град Кочани бе представен от кмета Ратко Димитровски със своя традиционен Фестивал на ориза, който за местните хора е ценен като бяло злато, с високо световно качество.

За първи път делегацията от Фукуяма, Япония гостува в Казанлък на толкова високо ниво, обърна внимание кметът Наоки Едахиро. В нея участват и председателите на Градския съвет и Дружеството на розолюбителите, гости на Казанлък са и временно управляващият посолството у нас г-н Сусуму Уеда и г-жа Мивако Кибаяши, аташе по културата на Япония у нас. Към традиционото посещение на казанлъшката Царица Роза по време на японския Фестивал на розата през месец май от Фукуяма разказаха за милионния засаден розов храст в града, което го превръща в място с милион рози и всички трябва да посетят.

Възхищение от видяното в Казанлък изрази заместник председателят на Общински съвет – Толияти, Русия Александър Василиевич и връчи два Поздравителни адреса на Кмета – от Кмета и председателя на Общински съвет. Руските приятели на Казанлък предложиха Царица Роза да бъде представена на световен конкурс за красота и изразиха благодарност, че казанлъшка улица носи името на техния град. 22-годишното побратимяване между двата града традиционно развива обмяна на опит в сферата на културата.

Радост от гостуването на световно известния празник в Казанлък изразиха гостите от Надканижа, Унгария. Тяхното побратимяване с Толияти датира от 60-те години, но Казанлък е първият им побратим, затова там има улица, кръстена на Града на розите.

От побратимения Верия, Гърция президентът на Общинския и регионален театър връчи писмо на Кмета на Казанлък от името на трите общини на северна Гърция - Верия, Науса и Александрия за интерес към обмяната на опит в сферата на културата и образованието.

Като успешен пример за побратимяване заради младите хора Галина Стоянова представи побратимяването между Казанлък и белгийския град Стенокерцел. Кметът Курт Рион припомни, че причината за сближаване са били казанлъшките младежки организации и с радост сподели, че гостува лично за трети път в града, но контактите са целогодишни, търсят се нови и нови допирни точки и дори в момента белгийски младежи участват в розоберите.

Съжаление за отсъствието на поканените приятели от град Блида, Алжир поднесе лично Нейно Превъзходителство Латифа Беназза, извънреден и пълномощен посланик на Алжир в България. Тя посочи, че именно розите са в основата на интереса за побратимяване от Блида, известен също като град на розите и увери, че недоразумението със самолетните резервации няма да попречи на бъдещото подписване на Меморандум за сътрудничество между Блида и Казанлък.

За първи път Казанлък посреща делегация от Виетнам. На български език Нгуен Дук Лиен, представител на бизнеса с розови продукти и етерични масла от Долината представи гостите от град Донг Хой. Той сподели хубави спомени от обучението си за летец у нас преди 30 години и радостта си от възможността да говори отново на нашия език.  Нгуен Лиен разказа за Фестивала на българската роза в Ханой и изрази желанието на делегацията за побратимяване на Казанлък с виетнамски град на цветята.

„Ние сме голямо семейство на градовете, които почитат красотата, природата и младостта.“, каза с усмивка преди размяната на подаръци Кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя прикани специалните гости да се насладят на цветните изненади за тях в парк „Розариум“ на изложението „Цветен Казанлък“.

За всяка държава, която гостува в Града на розите Община Казанлък, съвместно с местния цветарски бизнес е разположила красиви икебани с човешки ръст, като подарък и израз на гостоприемство и топло отношение.

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

10119 | 27 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9309 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5394 | 26 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3306 | 25 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3304 | 27 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2412 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2374 | 25 март 2024

След мащабна операция на ГДБОП са иззети над 500 предмета, сред които тракийски шлем и антични златни накити

2363 | 22 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2324 | 22 март 2024

Обявен е конкурс за избор на управител на общинското дружество “Балканинвест“ ЕООД

2060 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак