15:29 | 28 юни 17 11755

Предлагат новата бронирана машина за Българската армия да се произвежда в Казанлък

Предлагат новата бронирана машина за Българската армия да се произвежда в Казанлък / Новини от Казанлък

Американци, германци и финландци ухажват Българската армия и Казанлък за новата бойна машина

Освен закупуването на нов боен самолет за Българската армия, тема актуална в новините от последните дни, в плановете за модернизация на Българската армия разработени от МО са включени и 1,2 млрд. лева за модернизацията на Сухопътните ни войски за период от 12 години – от 2018 до 2029 г. Една от стъпките е доставката на многоцелеви бойни машини за сухопътните войски.  Предвижда се закупуването на близо 200 бойни бронирани машини и специализирана техника за пехотата (разузнавателни, ПВО, медицински, инженерни, химически и др.) Условието е да са колесни, а не верижни.

Седем световни компании са проявили интерес: американската Textron, мултинационалната General Dynamics, германската Rheinmetall, френската Nexter, италианската Iveco, финландската Patria и израелската Plasan. Преди 10 години Textron доставиха 7 бр.  4х4 охранителни бронирани машини Guardian за българските контингенти в Ирак и Афганистан. През 2015 г. те бяха подменени с 10 Commando Select. А израелската Plasan е производител на бронираните джипове "Пустинна котка", с които разполага военната ни полиция. Около 20 оферти са внесени вече в МО, но публичното си желание за участие и активни в презентациите си на българска земя са до момента само трима кандидати  - финландците и американците, съвместно с германците.

Полигонът на „Тюлбето“ край Казанлък бе сцена за поредица демонстрации на финландските бронирани бойни машини Patria. От декември миналата година, компанията показва вече няколко пъти различни възможности на съвременните „танкове“ – колесни,  а не верижни, при това амфибии. Една от тях вече "събра очите" на казанлъчани, докато зареждаше на бензиностаниция ШЕЛ в града през април тази година. Днес на „Тюлбето“ се провежда поредното показно пред офицерите на българските сухопътни войски, отново затворено за журналисти, а утре във водите на язовир „Копринка“, финландските производители ще съберат очите на военните и рибарите с демонстрация на плавателните възможности на своята бронирана модулна машина Patria AMV. 

Докато финландската компания „ухажва“ сухопътните войски с демонстрации край Казанлък, американските и немските кандидати се представиха вчера на форум в София със съвместна оферта, която предлага на България, в т.ч. и Казанлък да произведе тук на място бронираните машини. По второто задание, което е за 100 бойни бронирани машини с 6х6 -колесна формула, американската компания Textron и германската Rheinmetall предлагат прототип, за довършването на дизайна на който се нуждаят от 20 месеца. Това да стане съвместно с България, след което може да започне производството тук. Даден е пример с доставката на COMMANDO Select за канадската армия, където машините са били модифицирани според изискванията на Канада и са довършени на място. По проекта си в България Textron работят съвместно със Сдружение "Българска отбранителна индустрия", БАН, Технически университет - София и УНСС, затова техни предсавители са участвали във вчерашната презентация. 

Едно от местата за това бъдещо производство отново насочва вниманието към Казанлък. Като най-подходящ за базиране на българска модификация на производство на американските 6х6 COMMANDO Select е посочен оръжейният завод „Арсенал“ в Казанлък. Той е бил препоръчан по време на представянето на двете компании от акад. Стефан Воденичаров - председател на сдружението "Българска отбранителна индустрия“. Зам.-ректорът на Техническия университет-София проф. д-р инж. Любомир Димитров е препоръчал да се използват мощностите в Червена могила, край Радомир, където имало големи машини с цифрово управление, цитира го в. "Монитор".

В подкрепа на идеята бронираните машини да се произвеждат у нас, проф. Стати Статев от УНСС добавил, че възвращаемостта на инвестицията може да надмине 3 пъти първоначално вложените от МО пари и чрез нея ще се отворят много работни места във високотехнологично производство.

Така че, след като въпросът: шведски, съветски но не и американски  F-16 по отношение на самолета е вече решен, на дневен ред идва въпросът финландски, или немско-американски бронирани машини - и защо не Made in Kazanlak?

Красимира Стоянова
kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак