13:02 | 11 юли 17 14309

Арсенал въоръжава ИДИЛ чрез Саудитска Арабия, разследвали френски журналисти

Арсенал въоръжава ИДИЛ чрез Саудитска Арабия, разследвали френски журналисти / Новини от Казанлък

Голяма част от оръжието на Ислямска държава е произведено в България и в частност в "Арсенал" - Казанлък, твърдят европейски експерти пред френският седмичник "Журнал дьо диманш". Разследването на френските журналисти бе цитирано снощи и днес в емисиите новини на българската бТВ.

По темата днес в защита на България се изказа в сутрешния блок на същата телевизия арабистът проф. Владимир Чуков.

За да се бори с трафика на оръжие за ИДИЛ, ЕС създава специална платформа, която следи износа от всяка страна-членка и изпраща на място експерти, които идентифицират изоставеното от терористите снаражение, се посочва в преводния материал на бТВ.

Според разследване на "Журнал дьо диманш", една част от снаражението на ИДИЛ датира от 80-те години – времето на войната между Иран и Ирак. Друга част обаче, е произведена на Балканите между 2005 г. и 2014 г.

Като пример се дават снаряди от 2010 г. от оръжейния завод „Арсенал” в Казанлък. В Северен Ирак пък са намерени множество бойни автомати, произведени през 2004 г. - отново у нас, цитира френското издание кореспондентката на българската телевизия в Париж.

Изпълнителният директор на „Арсенал“ Христо Ибушев не пожелал да разговаря с авторите на разследването, пишело още в статията, но служител от Казанлък заявил пред „Журнал дьо диманш”, че има дълъг опит с поръчки на оръжие което, поне официално, отива за Саудитска Арабия.

Статията е публикувана в хартиеното издание на седмичника “Journal du dimanche” и е недостъпна в електронен вид, за да цитираме френското разследване, затова продължаваме с извадките от него, направени от кореспондентката на бТВ:

България бележи огромен растеж на продажбите си. През 2013 година те възлизат на 1 200 000 евро. Само година по-късно, през 2014г. – на 85 000 000 евро. А през 2015 година – на 92 000 000 евро.

Как това оръжие попада в ръцете на терористите? Според разследването, хаосът  в региона не е достатъчно обяснение. Ролята на Саудитска Арабия е в центъра на въпросителните по пътя на оръжието за ИДИЛ.

"Журнал дьо диманш" дори разказва как бивш американски посланик у нас препоръчва производство на оръжие в България - за международната коалиция, до която то не достига.

Понякога, твърди изданието, срокът между излизането от военните складове в Източна Европа и попадането му в ръцете на терористите е прекалено кратък. И тук, решаваща роля играят страни като Саудитска Арабия – цитира „Журнал дьо диманш“ бТВ.

Тази сутрин в продължение на темата, арабистът Владимир Чуков заяви пред водещия Антон Хекимян на същата телевизия, че България НЕ продава оръжие на Ислямска държава, а посоченото в разследването на френските журналисти българско оръжие е било пленено. Според проф. Чуков подобни „сензации“ се появявали периодично – през около 6 месеца, заради огромната конкуренция в оръжейния бранш. Като държави конкуренти, Чуков посочи основно Украйна, но и няколко страни от Балканите.

„Сензации“, наместващи съмнителни действия от страна на казанлъшкия оръжеен завод във връзка с Близкия изток, преди седмица повдигнаха публично и Анонимните. От името на световната антиглобалистка организация, всички пощи в abv на казанлъчани и пощите на местните медии в Казанлък бяха „спамнти“ със съобщение за нелегално пренасяне на оръжия от Арсенал, ВМЗ и Дунарит чрез дипломатически полети, подсигурени от посолството на Азербайджан у нас.

В текста на разпространеното от Anonymous писмо се твърдеше, че Анонимните били хакнали електронната поща на Азербайджанското посолство у нас и разполагат с десетки документи, доказващи износа на оръжие, направен без държавна проверка и контрол - чрез въпросните дипломатически самолети. След което се прилагаха снимки и разкази за близките контакти на Бойко Борисов с президента на Азербайджан Илхам Алиев и назначената за вицепрезидент негова съпруга Мехрибан Алиева, която гостува у нас с дъщеря си...

Тъй като приложени документи в писмото на Анонимните нямаше, пропуснахме „сензацията“ като възможна fake news. Вестник „Труд", обаче не подмина темата, след като Анонимните му предоставили и факсимилета на документи от хакнатата дипломатическа поща. Дали факсимилетата са действителни факти цялата статия, може да видите тук: 350 дипломатически полета с оръжие за терористи през България.

Разследването по документи на в."Труд" в тази публикация твърди, че освен САЩ другата държава, която купува най-много източноевропейско оръжие от България и Сърбия, превозвано с дипломатически полети на „Силк Уей“, е Саудитска Арабия. През 2016 и 2017 г. има 23 дипломатически полети с оръжия от България, Сърбия и Азербайджан за летищата в Джедда и Риад. Износители са военните заводи ВМЗ, Арсенал и Transmobile от България, Yugoimport от Сърбия и държавният завод CIHAZ в Азербайджан.

Дали публикациите на „Журнал дьо диманш“ и "Труд" са „сензации“, т.е. fake news, продиктувани от конкуренти, както намеква днес Вл. Чуков? Или е истина, че едната лента от „магистралата“ на оръжието, произвеждано на трисменен режим в Казанлък е с крайна дестинация ИДИЛ с посредничеството на Саудитска Арабия?

Във времената на пропагандата с фалшиви новини, всеки грамотен читател е длъжен сам да реши на какво да вярва, вместо официалните институции да го осведомят. Поне докато „атаките“ срещу българските оръжейни производители, още могат да минават официално за фейк. 

Красимира Стоянова
kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак