14:53 | 01 август 17 5043

3,7 млн. лв. от ТЕЦ-Казанлък иска още фирма на Банев, но съдът го отряза преди дни

3,7 млн. лв. от ТЕЦ-Казанлък иска още фирма на Банев, но съдът го отряза преди дни / Новини от Казанлък

Старозагорският окръжен съд отхвърли исковете за близо 4 млн. лв. предявени от фирмата на Николай Банев към фалиралата Топлофикация Казанлък.

Решението на съда е взето на 14 юли тази година, с което се приключва на окръжно ниво заведеното през 2015 г. търговско дело № 89. Производството е образувано по предявени искове от „ПАРТНЪРС АКТИВ" ЕООД  - София, което е собственост на известния български олигарх Николай Банев. 

Исковете срещу обявената в несъстоятелност „Топлофикация Казанлък“ АД са за дължими суми по договор за наем на Когенерационен модул /двигател генератор за преработка на гориво от газ/, анекси и неустойки по него, както и по още няколко договора – те пък за заеми. Общата искана сума е в размер на 3 690 696 лв.

През м. март 2008 г., ФИК „АКБ Форес“ ХАД, чийто мажоритарен собственик е Николай Банев и която е приватизатора на Топлофикация,  сключила договор за наем с ТЕЦ-а за въпросния Когенерационен модул за 700 00 евро. През 2013 г. между двете дружества се сключил анекс към договора, понеже той не бил изпълнен и цената за наем. В анекса, цената за двигател-генератора на газ, става 500 хил. лв., а неустойките по неизпълнението – фиксираната сума от 2 092 000 лв. Това се случва през януари, а през август 2013 г. е образувано производството по несъстоятелност на ТЕЦ- Казанлък. Но междувременно през май месец – АКБ Форес прехвърля взиманията си чрез цесия на новото дружество „Партнърс актив“ – общо 2,5 млн. лв. 

Освен наемодател на ТЕЦ-а някогашният приватизационен фонд от прочутата Масова приватизация - АКБ Форес, се оказал и заемодател на приватизираното от него с боновите книжки на хората „Топлофикация Казанлък“. Поредица заеми били дадени с договори през 2012 г.  – за общо милион и нещо отгоре, за които също са предявени искове към ТЕЦ-а в заведеното през 2015 г. търговско дело.

Въпросното дело е поискано от фирмата на Банев през 2015 г. по една проста причина, става видно от документа по решението на съда отпреди дни.

Като образувал делото по несъстоятелност на Топлофикация през 2015 г., съдът одобрил списък на приетите от синдика предявени вземания, обаче направил промени в списъка, като изключил от него всички вземания на Партнърс Актив, в размер на 3 690 696,01 лв.

По начало синдикът на ТЕЦ-а ги бил включил в списъка в пълен размер, обаче друг кредитор на Топлофикация („Х.А.А.Л." ЕООД ) възразил пред съда и така при обявяването на фалита, магистратите изключили от списъка всичките искани от фирмата на Банев 3,7 млн. лева.
Същото решава и по настоящото дело Окръжния съд в Стара Загора – че Партнърс Актив няма основание да се нареди на опашката сред онези, които ще си търсят вземанията от фалиралата казанлъшка Топлофикация. Като ще плати сега съдебна държавна такса – разноски по напразния си опит да „източи“ още 3,7 млн. лева от фалиралия казанлъшки ТЕЦ.

Какво доведе до фалита на ТЕЦ- Казанлък и дали има от къде и от какво да се „източат“ още 3,7 млн. лева – е съвсем отделна тема. Публична тайна само за право-охранителните и право-раздавателни органи в България, защото за казанлъчани от десетки години е публична – явна.
За не-казанлъчани ще припомним, че към момента на приватизацията му през 2004 г., казанлъшкият ТЕЦ отопляваше 6 000 домакинства и повечето публични сгради – болница, училища, детски градини. Плюс топлата вода.

Купувачът, масовият приватизатор “АКБ-Форес”, го взе за 1,66 млн. лева за да „открие топлата вода“ по спасението му. Т.е. с обещанието лично от  Николай Банев да преструктурира дружеството “Топлофикация Казанлък“.

Така и стана – още на следващата година парното беше спряно към 4 000 абонати, малко след това и топлата вода. Нямаше угода на директори, които все некадърни излизаха, а накрая без работа се озоваха и работниците в ТЕЦ-а около 200 човека. Останал и без охрана – ТЕЦ-ът освен без дейност и хора -  се оказа най-накрая и без машини и сгради…

Проблемите по начало и официално на нашия ТЕЦ-Казанлък били, че той бил останал единствен в България на мазут. Така до 2008 г., когато през януари Топлофикация се сдобила (разумно) с нова когенерираща мощност за производство на топлинна и електрическа енергия на основата на газ.

Сдобила се обаче,  както става ясно сега от публикуваното съдебно решение – под наем от АКБ Форес. Но понеже договорът не се изпулнявал, се натрупали неустойки, които през 2013 г. стават - към 2,5 млн. лева. Така са записали в анекс помежду си, собствената на АКБ Форес Топлофикация и фонда АКБ Форес, който се явява наемодател на енергийния модул.

Цялата операция по спасение на ТЕЦ-а, с придобитата през януари 2013 г. нова мощност, обаче излиза, че е била вече закъсняла. Или осъзнато „закъсняла“. Защото през август ТЕЦ-ът взел, че фалирал. И назначения синдик взел, че признал в списъка с бъдещите вземания тези 2,5 млн. за наем, че и отгоре, 1,2 млн. по стари заеми - общо 3,7 млн. лв. Все пак към онзи момент Топлофикация има имущество за 4,7 млн. лв.

И ако съдът не беше се препънал в правосъдието, заради възражението на друг кредитор на опашката за тези 4,7 млн. имущество - то купеният през 2004 г. за 1,6 млн. ТЕЦ Казанлък щеше да „върне“ инвестицията на купувача си Банев само за 10 г. и то само в пари - с горница от 2 млн. лева. Без да броим спечеленото от работата на Топлофикация през тези години или разпродаденото междувременно за скраб…

Но не би. Поне засега. След като Старозагорският окръжен съд отхвърля за втори път (реално) тази претенция, с решението си от 14 юли т.г. Съдебното решение, разбира се подлежи на обжалване пред Апелативния, а после и върховните съдилища на България. Които могат да разсъждават по въпроса - и те като Старозагорския съд, има-няма две години.

Ако сме оптимисти, дотогава я съдебната реформа ще стане, я антикорупционното звено ще се пръкне, я лустрацията на „мирния преход“ ще се направи. Или я овчарят, обаче - я стадото.

Красимира Стоянова
Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7563 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5765 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5198 | 19 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4273 | 23 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

3893 | 24 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3676 | 22 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

3050 | 25 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

3030 | 23 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2818 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2633 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак