15:12 | 31 август 17 4688

20 туристи от Казанлък покориха високите върхове на 5 държави

20 туристи от Казанлък покориха високите върхове на 5 държави / Новини от Казанлък

От 5 до 13 август 2017г. 20 туристи от Казанлък, участваха в експедиция „Западни Балкани“.

Основната цел на експедицията беше да се изкачат най високите върхове в планините на 5 държави от Балканският полуостров.

Началото беше на 5 август с пътуване от град Казанлък до град Печ, република Косово. На 6 август бе изкачен връх Джеравица (2656 м) – най – високият връх на страната. По време на изкачването се откриваха невероятно красиви гледки с високопланински езера (за разхлаждане и „десерт” някои се изкъпаха дори ).

На 7 август групата отпътува за Черна гора, град Жабляк. По пътя се премина през красивия каньон на река Тара и прочутия мост над нея с много атракции и забавления. Привечер туристите посетиха и Църно езеро в националния парк „Дурмитор“ на република Черна гора. Паркът включва в територията си уникалната планина Дурмитор и част от каньона на река Тара - любимо място за любителите на рафтинга.

На 8 август всички се отправиха към на - високия връх на планината Дурмитор – Боботов кук (2523 м). По време на изкачването имаше и по-екстремни участъци, които бяха добре обезопасени с въжета. На върха времето беше прекрасно. Гледките по време на целия преход бяха невероятно красиви и величествени. Интересното в  тази планина са невероятно усуканите пластове скали по върховете – някои от тях вместо хоризонтално са разположени вертикално. След слизане от върха последва придвижване с автомобилите до изключително красивото „Пивско езеро“, където бяха следващите места за нощувка. Пътя до там е тесен, с много завои и тунели, но и много панорамен с много красиви гледки. Пивското езеро (язовир) е с невероятен лазурен цвят, криволичещо между високи и отвесни брегове.

Рано сутринта на следващия ден една част от туристите отпътуваха за град Тиентище, Босна и Херцеговина. С помощта на служители и водач от национален парк „Сутиеска“ бе покорен и най - високият връх на страната, Мъглич (2386 м), от планинската верига Мъглич, гранична между Черна гора и Босна и Херцеговина. И този връх подложи на изпитание част от участниците, преодолявайки стръмни и каменисти участъци отново ползвайки обезопасителни въжета. Усилията си заслужаваха, защото времето отново беше слънчево и ясно, предоставяйки неповторими гледки и усещания. Останалите участници, които не изкачваха връх Мъглич, посетиха град Херцег нови в Черна гора. На 10.08.2017 всички отпътуваха за адриатическото крайбрежие на Черна гора.

Посетен бе град Котор, който е разположен в най – южния фиорд в Европа – Которския залив. Котор е исторически забележителен многовековен град, с венециански стил и една от най - дългите крепостни стени, запазена неразрушена от османското нашествие. Стария град се е сгушил в подножието на хълма Свети Иван, а улиците му като лабиринт ви изненадват с кафенета, църкви и ресторанти на скритите площади. По пътя се премина и през друг исторически град - Будва и не безизвестния остров  „Свети Стефан“. Следобед  групата пристигна в град Бар, най - голямото Черногорско пристанище.

На следващият ден туристите отпътуваха за република Македония, през Албания (за късмет на шофьорите преминаването през Тирана не се оказа особенно трудно). Нощувката в Македония беше в близост до Охридското езеро.

Привечер почти всички посетиха и се разходиха в град Охрид и около красивото езеро. Една част от групата, които нямаше да качват следващия връх на другия ден имаха достатъчно време за една по- обзорна разходка в Охрид. В ранната сутрин на 12.08.2017 се  отпътува за националния парк „Маврово“ на република Македония.

Изкачен бе връх Голям Кораб (2764 м), най - висок връх на Албания и Македония от планинската верига Кораб. Времето отново бе прекрасно и гледките от най-високата точка на Западните Балкани бяха невероятни. На 13.08 бе посетена и Македоската столица Скопие. Разгледан бе центъра на града с множеството статуи, монументи и копия на световни забележителности.

На свечеряване всички се прибраха в Казанлък изтощени от пътуването, но горди и удовлетворени от постигнатото. Заредени с много положителна енергия, настроение и емоции от всичко преживяно и видяно – а то не беше никак малко.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак