16:12 | 13 септември 17 2788

Нови принципи за пътуванията на общински служители в чужбина до побратимените градове

Нови принципи за пътуванията на общински служители в чужбина до побратимените градове / Новини от Казанлък

От побратимения на Казанлък Търговище Румъния се върнаха в събота трима представители на местната власт, участвали на 8 и 9 септември в празненствата на града в качеството си на наша представителна делегация.

Водени от общинския съветник Драгомир Петков (Експерти за Казанлък), в състава бяха включени и две общински служителки – Татяна Станева, главен експерт по икономика и управление на собствеността и Катя Петкова – експерт деловодител. Дългогодишният им опит в администрацията и заслугите в работата с граждани са повод да бъдат избрани за посещението, а основанието – новите правила, които въвежда кмета на Казанлък за чуждестранните посещения. Те бяха разяснени днес на пресконференция от началникът на кабинета на кмета Сребра Касева, в съчетание с разказа за представителното посещение на тримата ни делегати в Румъния.

В зависимост от поканата на съответния побратимен град, в делегациите ще участва Кметът или нейните заместници, ако посещението е свързано с подписване на важни документи във връзка със сътрудничеството. В останалите случаи, когато посещението е израз на добра воля между побратимените градове и е протоколно участие в тамошния празник, то делегацията ще включва по един общински съветник и двама представители на администрацията. Общинарите ще се посочват по нейна преценка от Кмета, а съветникът ще се посочва от Председателя на ОбС и колегите му от Председателския съвет.

Не става дума за "награда", контрира думата във въпроса ни Сребра Касева, а "за един вид стимул за хората, които работят в общинската администрация, които са всеотдайни и заради качеството на работата им и отзивите от нея на гражданите.

Следващата такава делегация, формирана от съветника Ахмед Мехмед (ДПС) и дългогодишните общински служители Живка Узунчева и Ботьо Ботев ще отнесе поздравленията на Кмета на Казанлък по случай празника на ориза в побратимения ни Кочани – Македония на 28 септември, също както колегите им делегати в Румъния са отнесли поздравителен адрес и отправили покана за гостуване на румънските побратими в нашия Празник на розата.

В Търговище, казанлъшката е била една от 5-те побратими на румънците чуждестранни делегации - от Италия, Молдова, Украйна и българския Търговище. Градът е с население 80 хил. жители, подобно на Казанлък, но бюджетът му е 90 млн. евро, за разлика от нашия, който е само 25 млн., но въпреки това Казанлък прави  далеч по-мащабен Празник на розата - сподели впечатленията си в своята сфера, председателят на бюджетната комисия в казанлъшкия общински съвет Драгомир Петков. За Катя Петкова пък, задоволството като деловодител от посещението в Румъния, идват от сравнението с нашенската администрация, която по думите й в Казанлък е доста по-добра и ефективна във връзка с документо-оборота, отколкото в Румъния. Ефективното сметосъбиране и чистотата в центъра на румунския град, впечтлили пазителката на казанлъшката общинска собственост Татяна Станева.

Не всички поводи за общуване с побратимените градове, обаче ще бъдат на ниво протоколно засвидетеслстване на уважение по празници, стана ясно по време на пресконференцията. Така например, на 26 септември в Казанлък пристига начело на делегация, кметът на алжирския град Блида, с който кметът на Казанлък ще подпише първоначален основен меморандум за сътрудничество, а областната управителка на Стара Загора – побратимяване с Блида на ниво области. Посещението ще включва и среща с бизнеса – по искане на алжирците.

В края на септември пък кмета на Казанлък Галина Стоянова лично ще посети празника на лютиерите в италианския град Кремона, придружена от почетния гражданин на Казанлък Едрьо Едрев. Причината е, че макар и с дългогодишни приятелски отношения на думи, на практика на документ Община Казанлък няма договор за сътрудничество с Кремона. Втори повод е честването на 100-годишнината на българското лютиерство догодина, което се очертава също да бъде с акцент в Казанлък, за което контактите и авторитетът на Едрьо Едрев в Кремона ще бъдат трамплин.

Договорите за сътрудничество с побратимените на Казанлък градове, особено по-старите като Надканижа – Унгария, Кочани – Македония, Търговище – Румъния трябва да се надградят и разширят и в посока икономическо сътрудничество, посочи Сребра Касева. Досега партньорствата са изграждани предимно по отношение на културния обмен, но и бизнес партньорствата трябва да се обхванат – са се решили от Общината.

За културния обмен, също се въвежда известен ред. От побратимените градове ще се канят за участие в нашите фестивали тематични състави:  за Чудомирови празници – тетрални, за Празника на розата – фолклорни, за Тракийските празници – художници и фотографи, за Петко-Стайновите празници  - хорови състави. Идеята напомня на организацията на Международния фолклорен фестивал по време на Празника на розата. Първият Международен хоров фестивал по този принцип ще се организира още тази година в Петко-Стайновите музикални дни, наесен.

Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

9805 | 27 март 2024

Д-р Нели Боскович: Липсата на профилактика и здравословен начин на живот са водещи за отключването на неврологични болести

9394 | 21 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9236 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5279 | 26 март 2024

Кражби в Казанлъшко и Павелбанско регистрираха за ден униформените

3856 | 21 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3255 | 25 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3203 | 27 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2366 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2332 | 25 март 2024

След мащабна операция на ГДБОП са иззети над 500 предмета, сред които тракийски шлем и антични златни накити

2312 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак