18:26 | 26 септември 17 8804

Съботно-неделни групи и опция за почасова детска градина въвежда Община Казанлък

Съботно-неделни групи и опция за почасова детска градина въвежда Община Казанлък  / Новини от Казанлък

Нова наредба на Общинския съвет в Казанлък ще регламентира и въведе почасовите посещения през седмицата и съботно-неделни занимални в казанлъшките детски градини, като допълнителна услуга.

Наредбата ще даде възможност, от една страна на децата, които не ходят на детска градина, а се отглеждат изцяло в къщи - да получат задължи- телната предучилищна подготовка, като ходят на детска градина по 3 часа на ден - само за реалното учебно време за предучилищна подготовка, без да се налага да ходят за половин или цял ден на градина.

От друга страна, новата наредба разширява възможностите в помощ на заетите родители, особено на работещите в почивните дни. С новите правила – детските градини в Казанлък вече ще могат да поемат в занималня за по 4 часа на ден в събота и неделя свои възпитаници от делничните дни, чиито родители са заети през уикендите.

Новата наредба №8 предстои да бъде гласувана този четвъртък на сесията на ОбС. Тя цели създаване на подробно разписан и регламентиран административен ред в изпълнение на чл. 68 от Закона за предучилищното образование. В Община Казанлък  тя ще има малко по-стеснен обхват от предвидените в Закона възможности относно сезонните групи – местните законотворци са решили в нашите детски градини да не се организират сезонни дейности, а само досега познатите целодневни  и полудневни форми и новите: почасова, със самостоятелна организация и съботно-неделни.

Почасовата подготовка ще се осъществява за отделни деца, заедно с останалите в групите за целодневно или полудневно обучение, като в една група ще може да се запишат почасово максимум 2 деца над допустимия капацитет на групата, по стандартите на образователното министерство.

Почасовото посещение на детска градина в предучилищната възраст ще бъде с продължителност 3 астрономически часа на ден, за периода от 15 септември до 31 май. По време на престоя си в детската градина, бъдещите първокласници, които не ходят в целодневна форма, а се гледат от родителите си или бабите им у дома - ще имат възможност да получат задължителната предучилищна подготовка, възпитание, социализация и отглеждане от педагозите и възпитателите в общинските детски градини, така че да станат пълноценни първокласници.

Родителите на децата, които ще ползват детски градини почасово за да се сдобият със задължителното предучилищно образование и съответно удостоверение за записване в училище, ще заплащат такси за услугата по ползване на материалната база и на услуги извън държавните образователни стандарти, също както и родителите на целодневно отглежданите възпитаници.

При заявено желание от родителите, те ще могат да запишат децата, освен в 3-часовата на ден предучилищна подготовка и в допълнително организирани от съответната градина педагогически дейности, напр. чужд език, танци, спорт и пр., които ще бъдат в часове, извън времето за провеждане на основните форми на педагогическо взаимодействие - уточняват текстовете на новата Наредба №8. Тези един вид "извънкласни занимания", обаче ще са достъпни само за децата, посещаващи съответната детска градина - било целодневно, полудневно или почасово. Т.е. няма да можете да запишете детето си да ходи в градината само на английски напр., докато в останалото време е само на „бабин дом“ или с мама в парка.

На другия полюс на свободните от работа да си гледат децата вкъщи – са свръх заетите родители, които в град като Казанлък не са никак малко - работещите извънредно в събота и неделя, или пък на плаващи седмични графици. За тях наредбата ще бъде голямо облекчение, защото ще даде възможност на детските градини да правят съботно-неделни групи.

Съботно-неделни дейности по отглеждане на деца в градините ще се организира  по желание на родителите им, срещу съответното допълнително заплащане. В една група от тези занимални ще могат да се запишат не повече от 24 деца, а минимумът е 12 за да се сформира такава група. В тези групи ще се събират деца от различни възрасти, като родителите ще имат възможност да заявят, че искат дето да посети съботната, примерно, или неделната група или и двете - до сряда на съответната седмица. Т.е. записването за уикенд-занималните ще бъде гъвкаво, седмица за седмица, а не веднъж - завинаги в началото на учебната година.

Важно е да е знае, че в съботно-неделните групи ще могат да се записват само деца, посещаващи съответната детска градина. Тези занимални ще бъдат за по 4 астрономически часа на ден от 8:30 до 12:30 ч., като в тях ще се осъществяват дейности по избор на децата и ще се осигуряват време и условия за игра.

kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Д-р Нели Боскович: Липсата на профилактика и здравословен начин на живот са водещи за отключването на неврологични болести

9336 | 21 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9058 | 25 март 2024

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

8160 | 27 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

4859 | 26 март 2024

Кражби в Казанлъшко и Павелбанско регистрираха за ден униформените

3809 | 21 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3181 | 25 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

2910 | 27 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2276 | 25 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2231 | 22 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2210 | 26 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак