16:38 | 06 октомври 17 28344

“Дамасцена“, най-мащабният съвременен български филм тръгва в кината от ноември

“Дамасцена“, най-мащабният съвременен български филм тръгва в кината от ноември / Новини от Казанлък

Първият български игрален филм посветен на емблемата на България - розата тръгва по кината от 3 ноември.

Филмът беше сниман повече от година в розовите градини край Казанлък, с участието на стотици статисти от града на розите и актьори от казанлъшкия театър, и разказва истинската история на най-големия днес производител на розово масло в България – Стоян Христов, създателят на „Дамасцена“ – Скобелево. Филмът е частна продукция и се спонсорира от дестилерия „Дамасцена“ и „Алба Групс“ – компаниите на Стоян Христов, които са в топ-позициите на най-печелившите фирми в България през последните години.

Филмът „Дамасцена“, обаче не е рекламен филм на розоварната, още по-малко – провинциална казанлъшка продукция или пълнометражна сага за възхвала на спонсора си. Нито от онези столични комерсиални „мечки“ с много актьорска пушилка и всичката пара в претенции, на каквито българската публика се нагледа през последните десетилетия и по сцените и по екраните.

По думите на най-изтъкнати наши кино-актьори, режисьори и кино-критици – филмът „Дамасцена“ е най-мащабната кино продукция, произвеждана в България от 30 години насам. Създаден в духа на качественото българско кино от златните му години през 70-те и 80-те, с пълноценни снимачни техники, адекватен бюджет, достатъчно отделено време за прецизно изпълнение и заснемане на всяка сцена и детайл. С огромен за днешните условия актьорски състав от 56 актьори и над 1300 статисти в грандиозните масови сцени, снимани през четирите сезона и на десетки локации в България.

Много умно написан и много умно разказан, заснет е по начина, по който се правеше киното в България едно време – с време, внимание и отношение“, споделя Любен Чаталов, който изпълнява ролята на бащата на главния герой Течо (Веселин Плачков).

Бях поканена да взема интервю и да напиша книга за историята на българското розопроизводство у нас. В процеса на работа започнаха да се раждат картини, да се оформя много интересна и драматична история за пътя на един човек през три епохи - социализма, прехода и съвременното ни общество. Относително бързо стигнахме до решението да направим филм“, разказва поетесата Мария Лалева, която става сценарист и продуцент на „Дамасцена“.

Разбира се, наложи се да внесем много промени в историята, обединихме образи, чистихме сюжета от излишни детайли, за да бъдат всички тези близо петдесет години по-компактни, като представяне и възможно най-обективно пресъздадени. В крайна сметка, филмът се превърна в един чудесен разказ за пътя на героя, далече от биографичен филм и много близко до драмата.“ – споделя сценаристката.

Дамасцена“ разказва истинската история за Българската Мечта - за това как един човек може да успее и в България. Как може да пада, да става и пак да продължава.“ – споделя режисьорът Тодор Атанасов.

Продуцент и сценарист на филма е Мария Лалева, режисьор - Тодор Анастасов, а основните роли са поверени на Любен Чаталов, Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Неда Спасова, Симона Халачева и още над 50 професионални български актьори.

Две са емблематичните производства на България още от преди 9-ти насам. За тютюна – вече имаше направен филм. Но не и за розата – красивата емблема на България.“ – казва в едно свое интервю режисьорът Тодор Атанасов. 

Ето че днес, България вече има такъв филм: "Дамасцена" - историята на нашия народ, разказана през паденията и успехите на един мечтател. Една съвременна поетична драма за розата и българската мечта, чието действие се развива в Розовата долина, край Казанлък.

Трейлърът на филма излезе преди броени дни, а от 3 ноември "Дамасцена: филмът" тръгва по кината в цяла България.

Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак